Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Förlust mot BP i seriepremiär

Precis som för spelarna i U19 blev det en förlust för ÖSKs U17-trupp då seriespelet inleddes. På något sätt kändes ändå den här förlusten lite bättre än gårdagskvällens. Fast det är klart – att förlora i slutet av en match känns aldrig bra.

ÖSK kom till spel med en trupp som den här gången inte såg särskilt välbalanserad ut. Spelare saknades av olika anledningar, vilket till exempel gjorde att Felix Möller var den ende ordinarie anfallaren i matchtruppen. Att Felix sedan fick lov att gå av redan efter 35 minuter gjorde givetvis inte saken bättre. Känningar i en baksida hörde jag hans pappa förklara på läktaren. Med ett överskott på spelare med defensiv inriktning blev det en hel del omkastningar i laguppställningen. På det hela taget tyckte jag alla klarade sig rätt bra på sina nya positioner med ett extra plus för Albin Ödberg. Albin spelar normalt vänsterback, men i den här matchen blev det mittfältstjänst centralt bredvid Mirza Turan.

Även på den andra kanten flyttades en ytterback fram. Fast för Tim Bergströms del var steget från högerback till högerbräddare riktigt lika stort. Han har ju dessutom spelat på just den positionen tidigare. Även för Tims del får man väl säga att det var ett lyckat platsbyte. Han var nämligen i högsta grad inblandad i båda ÖSKs mål.

Spelarbristen (eller vad man skall kalla det) gjorde även att på bänken satt det uteslutande 98-or. Tre av dessa – Ebrima Jaiteh, Gabriel Fernsten och Oscar Sandberg – fick dessutom göra juniorallsvensk debut. Ebrima redan i den 35 minuten då Felix Möller fick lov att gå av. Alla tre spelade för övrigt full matchtid i gårdagens U16-match mot Carlstad United.

Matchen inleddes bäst av Brommapojkarna som redan i den 10:e minuten tog ledningen. En hörna styrdes i mål vid första stolpen med en hemmaspelare som var sist på bollen. Illavarslande med tanke på att BP redan hade skapat några riktigt bra chanser. BP fortsatte efter målet att dominera men ÖSK tog successivt för sig mer och mer. En utmärkt möjlighet fick man efter en kvart då man tilldömdes en indirekt frispark på målområdeslinjen. Domaren tyckte sig ha sett en pass till målvakten – tveksamt, jag tyckte det var en missad mottagning som hoppade i famnen på keepern. Den situationen resulterade i ett skott utanför, men ÖSK hade i alla fall visat anfallständerna för första gången i matchen.

I den 22:a minuten kan ÖSK sedan ta ledningen. Ett utmärkt anfall efter högerkanten med Felix Möller som organisatör och Tim Bergström som exekutor tar Tim ner till mållinjen. Hans inspel därifrån tar på en av BPs spelare och vinklas i mål. ÖSK har Jonathan Lundberg som målgörare, men jag är tveksam på den punkten. Den officiella matchrapporten har det som självmål (men de stämmer inte jämt).

Efter kvitteringen tar ÖSK över spelet och en bra kombination med 10 minuter kvar av halvleken ger ÖSK ledningen. Felix Möller friställer Tim Bergström centralt i straffomrdet och Tim får till ett bra skott som BPSs målvakt inte kan göra något åt.

ÖSK kunde alltså komma ut från halvtidsvilan i ledningen. En ledning som tyvärr inte varar speciellt länge. BP tar omgående hand om den offensiva delen av spelet och redan efter 15 sekunder skapar de den första målchansen. ÖSKarna har svårt att hänga med och i den 50:e minuten tilldöms BP en straff efter det att Johan Sjögren fällt en motståndare. Det såg väl inte så farligt ut från läktaren, men domaren var betydligt bättre placerad. Resultatet blev hur som helst ett kvitteringsmål för BP och ett gult kort för Johans del.

Efter kvitteringen äger BP i princip matchen och skapar betydligt fler farligheter än vad ÖSK gör. Hemmalaget håller dock emot bra och när det inte räcker till står Joakim Brunnberg för flera riktigt bar ingripanden. Jag har ju hört att han skall vara riktigt bra inomhus och det gäller helt klart i utomhusmålet också. När man så smått börjat hoppas på att ÖSK skall kunna stå emot matchtiden ut så gör BP sitt tredje mål. En av deras offensiva spelare hittar ett skottläge utanför straffområdesgränsen och kan prickskjuta vid ena stolpen.

I samband med målet blir dessutom Johan Sjögren utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort. Inte för något som inträffade i samband med målet utan för en fällning några minuter tidigare. Inget att säga om det kortet – det var helt klart motiverat. Med en man mindre på plan blev det förstås svårt för ÖSK att göra ett tredje för egen del. Något sådant blev det inte heller.

BP vann matchen välförtjänt efter att ha dominerat spelet i inledningen av första halvlek och i princip under hela den andra. När ÖSK fick lov att sätta Felix Möller på bänken försvann mycket av kreativiteten i anfallsspelet. Felix vet ju hur man dyrkar upp ett försvar och hans ersättare Jaiteh är en helt annan spelartyp. Trots förlusten (mot ett av Sveriges bästa lag i åldersklassen) tycker jag att ÖSK skall vara nöjda med hur man genomförde matchen om än inte med slutresultatet. Joakim Brunnberg var mycket bra i målet, backlinjen med Michel Yanez som primus motor hade mycket att stå i och tog hand om det mesta på ett bra sätt. Mirza Turan och Albin Ödberg gjorde båda ett utmärkt jobb centralt på mittfältet.

Matchfakta:
0-1 10. Självmål
1-1 22. Självmål (Tim Bergström)
2-1 35. Tim Bergström (Felix Möller)
2-2 48. Daniel Stensson (straff)
2-3 84. Ahmad Khodr

Laguppställning: Joakim Brunnberg – Viktor Franssila, Johan Sjögren, Michel Yanez, Ridwan Ikar Amin (85) – Tim Bergström, Albin Ödberg, Mirza Turan, William Gunnarsson (74) – Felix Möller (35), Jonathan Lundberg
Avbytare: Albin Rydberg (mv), Ebrima Jaiteh (35), Gabriel Fernsten (74), Oscar Sandberg (85), Alex Hahne

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.