Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Storseger mot Åtvidaberg

ÖSK visade upp sig från sin allra bästa sida, då säsongens första U21-match avgjordes på Behrn Arena på tisdagskvällen. Eller var det möjligen så, att motståndarna från Åtvidaberg visade upp sin sämsta. Förmodligen lite av bådadera. ÖSK stod för ett väldigt fartfyllt och kombinationsrikt anfallsspel under den första halvleken, samtidigt som östgötarna gav hemmalaget det utrymme som behövdes för att starta och genomföra framgångsrika anfall. Med Emil Berger som regissör i en quarterbacksliknande position (för att ta en liknelse med vad amerikanarna av någon anledning kallar football) fanns det hela tiden passningsalternativ. Och Emil behärskar ju både det korta och långa passningsspelet de dagar spelet stämmer för honom.

I halvtid stod det 6-0 till ÖSK och sett till de chanser som skapades hade det kunnat vara några mål till. I andra halvlek samlade ÅFF ihop sitt lag på ett bättre sätt och det var inte lika lätt för ÖSKarna att finna blottor i motståndarnas försvarslinjer. Samtidigt tog man det lite lugnare från ÖSKs sida. En bidragande orsak kan ha varit att Lukman Murad byttes ut direkt inför andra halvlek och Christer Lipovac fick bara 10 minuter i den andra. Dessa två hade tillsammans och var för sig ställt till med en hel del problem för ÅFF-försvaret och att de byttes ut minskade nog den offensiva slagkraften en del.

Donald Ngoma.
ÖSKs provspelare Donald Ngoma från Zimbabwe inledde matchen centralt på mittfältet och verkade rätt vilsen i sin roll. Ngoma är ju enligt uppgift anfallare, medan ÖSK valt att testa honom centralt på mittfältet. Ngoma har en hel del saker som talar för honom. Han är bolltrygg, snabb (när han har bollen) och verkar dessutom vara rätt robust i sin spelstil. Definitivt inte en spelare som kliver undan i en närkamp. Han gjorde sig oftast spelbar, men när han väl fick bollen verkade han inte riktigt veta vad han skulle göra av den. Det blev lite snirklande innan han oftast tog en enkel passning och spelade vidare i sidled eller bakåt. Detta gav Åtvidaberg nödvändig tid att samla ihop och kosolidera försvarsstyrkorna. Vid väldigt få tillfällen försökte han att finna spelalternativ framåt. De gånger han själv ”fick” anfalla såg det betydligt bättre med bra speed och bollkontroll. Hans mål var riktigt snyggt, när han sprang ifrån sin back längs högerkanten och sedan skar in framför honom för att skaffa sig bästa möjliga skottläge.

Målkavalkad.
14. 1-0 Christer Lipovac (Lukman Murad).
Emil Berger slår en av sina patenterade krosspassningar till en fri Lukman Murad ute på vänsterkanten. Lukman tar sig in i straffområdet och finner Christer Lipovac med ett instick. Christer sätter den högt.

23. 2-0 Christer Lipovac (Shpetim Hasani)
Ett snabbt uppspel (utspark från Jacob Rinne, tror jag) nickskarvas av Shpetim Hasani till Christer som gått i djupled och han kommer helt fri med ÅFFs målvakt. Shpetims nickskarv med ryggen mot motståndarmålet.

27. 3-0 Lukman Murad (Shpetim Hasani)
Shpetim fångar upp bollen efter en Åtvidabergshörna och driver den själv över halva planen. Lukman kommer i full fart till vänster och Shpetim friställer honom med en välavvägd pass. För ett ögonblick ser det ut som om Lukman är på väg att få lite väl dålig vinkel, men han trär behärskat in bollen vid bortre. Ungefär som Thierry Henry brukade göra i Arsenal.

38. 4-0 Donald Ngoma (Kalle Holmberg)
Ett snabbt utkast från Jacob Rinne till Kalle Holmberg halvcentralt. Kalle sätter högsta fart innan han spelar vidare till Donald Ngoma som kommer med full fart längs kanten. Ngoma skär in framför sin försvarare och gör sig fri med målvakten. Bra fart på Ngoma som utan boll såg lite lunkig ut. Dortmund-klass på det anfallet.

39. 5-0 Shpetim Hasani (Sam Mensah)
ÖSK får en hörna. Bollen så småningom till Samuel Mensah som lyrar in den mot bortre. Där befinner sig Shpteim Hasani helt obevakad och han har inga problem med att öka på målskörden.

42. 6-0 Kalle Holmberg (Sam Mensah)
Dem alltid extremt löpvillige Samuel Mensah får en passning från Emil Berger, som han skickar vidare till Kalle Holmberg. Denne tar den högt på volley och smackar in den otagbart bakom Åtvidabergs stackars målvakt.

73. 7-0 Kalle Holmberg (Donald Ngoma)
Lite samspel centralt innan bollen hamnar hos Ngoma, som tagit steget upp i anfallet i samband med att Joel Nilsson kom in (min. 55). Denne skarvar vidare till Kalle i ett bra skottläge. Skottet är hårt, men nog borde Åtvidabergs målvakt ha klarat av att stoppa den bollen. Ett bra hårt skott på mål av Kalle och ett mindre bra målvaktsingripande.

Noteringar.
* Jacob Rinne var i princip sysslolös vad beträffar så kallade räddningar. Såg stabil och bra ut de gånger han fick gå ut för att ta hand om höjdbollar som kom in mot straffområdet. Gillar att snabbt sätta bollen i spel, vilket gjorde att han fick hockeyassist både vid andra och fjärde målet.

* En mycket stabil insats av en backlinje, som innehöll 19-åringarna Anton Westerlund och Hugo Eriksson. Boris Lumbana mycket stabil med kaptensbindeln om armen. Håller ihop sin backlinje på ett bra sätt. Samuel Mensah tvekade aldrig att gå framåt, då tillfälle erbjöds. Men, motståndet var som sagt klent och backlinjen ställdes inte på alltför svåra prov.

* Emil Berger står för en mycket bra första halvlek. Försvinner delvis i andra. Om Donald Ngoma skall spela centralt på mittfältet får man nog räkna med en viss inlärningsperiod. Av vad han visade i den här matchen skulle han nog passa bättre på kanten om man nu alls vill använda honom som mittfältare.

Kalle Holmberg skar tidigt in i planen – förmodligen för att ge Mensah incitament och plats att ta sig fram längs kanten. Lukman Murad höll sig mycket hellre kvar längs kanten, väntade på boll innan han själv drev in mot straffområdet för att där utmana och (i bästa fall) leverera en passning. Bra samspel med Christer Lipovac från Lukman sida. De känner varandra bra sedan tidigare. Vissa frågetecken beträffande det defensiva spelet från Lukmans sida.

* Båda anfallarna fick en hel del möjligheter. Lipovac, som inte märks så mycket i spelet på plan, verkar att veta var han skall placera sig i straffområdet. Hasani fungerade som vanligt som en utmärkt uppspelsmottagare.

Laguppställning: Jacob Rinne – Samuel Mensah, Boris Lumbana (k), Anton Westerlund, Hugo Eriksson (55) – Kalle Holmberg, Emil Berger, Donald Ngoma, Lukman Murad (46) – Christer Lipovac (55), Shpetim Hasani.
Ersättare: Filip Rinne (mv), Martin Springfeldt (46), Oskar Ålgars (55), Joel Nilsson (55), Max Lindborg

Spelarna från U19 hade en match mot Assyriska FF i förrgår. Det var förmodligen anledningen till att alla utom Anton Westerlund blev utbytta relativt tidigt. Däremot var samtliga spelare från A-truppen på plan under hela matchen. Kalle Holmberg verkade ha vissa krampkänningar mot slutet av matchen.

Sammanfattningsvis. Ett bra resultat, en motståndet var nog för klent för att man skall kunna dra alltför långtgående växlar på det.

ÖSK: 7-0 efter en suverän första halvlek
ÖSK: Axel Kjäll efter 7-0 mot Åtvid (video)
ÅFF: U21 utklassat i Örebro
NA: Ngoma målskytt i storsegern
ÖSK: Highlights ÖSK U21 – ÅFF U21 (7-0) (video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.