Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Biljett på kredit

ÖSK skriver idag på sin hemsida, att nu kan man köpa sitt årsabonnemang med avbetalningsvillkor. ÖSK har nämligen träffat ett avtal om detta med Gothia Finans, som för att komplicera det hela byter namn till arvato Finance AB på måndag.

(Lite företagshistoria: Gothia köptes år 2008 upp av ett norskt riskkapitalföretag. Förra året såldes sedan Gothia vidare till arvato – ett företag som ingår i den tyska Bertelsmann-koncernen. arvatogruppen lär ha 68.000 anställde runt om i världen, så det är inte något litet skrutt-bolag som tar hand om hanteringen).

En av de verksamheter som Gothia/arvato sysslar med är integrerade betalningssystem för E-handel. Deras grej verkar vara att de erbjuder möjligheten till betalning mot faktura. När man använder sig av deras tjänst behöver man alltså inte betala med hjälp av ett kreditkort över internet. Istället får man en faktura hemskickad till sig. När man erhållit fakturan kan man sedan välja mellan att betala hela beloppet på en gång eller att dra ut på betalningen genom att man ”får” en kredit.

ÖSK skriver inget om villkoren för krediten, men en koll hos Gothia/arvato indikerar att den nog kan bli rätt så dyr uttryckt som effektiv ränta. I ett exempel anger en månadsränta på 1,63 % på det utestående kreditbeloppet. Denna ränta kapitaliseras (läggs sedan till skulden) varje månad, vilket får den för arvato gynnsamma effekten att de kan debitera ränta på ränta. Osv. Det här innebär att den effektiva räntekostnaden blir väldigt hög. Gothia/arvato anger själva att den effektiva årsräntan blir ca. 30 procent vid en 12-månaderskredit. Om man betalar av krediten någorlunda snabbt behöver dock inte denna räntebelastning innebära någon större faktisk kostnad. Jag gjorde en snabb överslagsberäkning och kom fram till en räntekostnad på lite drygt 100 kronor för en gul biljett (3.300 kr) om den betalas via tre avbetalningar.

Ett bra initiativ av ÖSK, tycker jag. Nu har man lyckats ”helautomatisera” köpet av årskort. Man kan själv se vilka platser som finns tillgängliga över internet, man kan sedan reservera sin plats och slutligen finns det nu en integrerad och smidig betalningslösning som även innefattar möjligheten att få kredit. Med tanke på att en stor del av årskorten brukar köpas under december och januari, som för många är finansiellt sett ansträngda månader, så kan kreditmöjligheten komma väl till pass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.