Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Seger i ligacupspremiären

Andreas Klingström - tvåmålsskytt mot Syrianska FC.

Andreas Klingström – tvåmålsskytt mot Syrianska FC.

När ÖSKs U19-lag ställdes mot Syrianska FC i den första omgången av ligacupen blev resultatet detsamma som i U17-matchen i fredags. ÖSK-vinst alltså, även om siffrorna inte alls sprang iväg på samma sätt som för de yngre lagen. Slutresultatet 4-0 till ÖSK ger inte heller en helt rättvisande bild av hur matchbilden såg ut. I en dryg timme stod matchen och vägde. Syrianerna kändes hela tiden farliga och försökte med instick bakom ÖSKs backlinje friställa sina anfallare. Lyckligtvis var de flitiga offsidespringare så de gånger deras anfallsförsök inte stoppades av ÖSKs resoluta mittbackspar Oscar Fardelin och Oskar Ålgars, så såg linjeman till att de inte kom till avslut.

Efter en knapp halvtimme tog ÖSK ledningen efter en lite märklig situation. Syrianskas målvakt spelade bollen till en back som jonglerade lite med den innan han nickade tillbaka den till målvakten. Resultatet blev en varning för spelaren och en indirekt frispark för ÖSK. Denna slog Lukman Murad välavvägt till en fri Anton Westerlund vid bortre som behärskat nickade den i mål från någon meters håll. Jag var tvungen att kolla i spelreglerna när jag kom hem för att se vad det var för fel som begåtts. Tydligen är det så att förfaringssättet anses vara ett sätt att kringgå den bestämmelse som stipulerar att man inte får passa tillbaka till målvakten.

Det rätt snöpliga baklängesålet satte inte ner humöret hos syrianerna som fortsatte att ställa ett antal svåra frågor till ÖSKs backlinje. Speciellt i början av andra halvlek pressade de på rätt bra och ÖSK fick i princip nöja sig med att försöka rensa bollen från den egna tredjedelen – utan att lyckas speciellt bra. Rätt typiskt var det när båda mittbackarna ”lyckades” bli varnade för hårt spel resp. tröjdragning i samma spelsekvens några minuter in i den andra halvleken.

ÖSKarna var dock inte utan chanser – mestadels i form av snabba motattacker. Det var också en sådan som efter en dryg timme gav hemmalaget lite mer marginaler. Hugo Eriksson inleder ett anfall längs högerkanten. Martin Springfeldt tar över och sätter högsta fart längs kanten. Hans inspel når fram till en fri Lukman Murad som ohotad kan maka in bollen i motståndarmålet.

Efter ÖSKs andra mål gick väl luften ur motståndarna. De hade jobbat hårt i över en timme utan att egentligen fått något med sig medan ÖSK lite mot spelets förlopp gjort två mål. Med ungefär en kvart kvar raserades sedan alla deras eventuella förhoppningar om att kunna komma ikapp. Andreas Klingström hittade rätt med sin säkra vänsterfot på en andraboll. Skottet var väl inte så hårt men välplacerat alldeles intill den bortre stolproten och utom räckhåll för målvakten. Två minuter senare fick Syrianska sedan en spelare utvisad. Ingen som jag frågade efter matchen verkade veta varför. Det var en spelare som i första halvlek varnades för att han hindrade ett inkast och det är möjligt att han upprepade förseelsen i den andra. Det verkade i alla fall inte vara något våldsinslag inblandat i händelsen.

Med en tremålsledning och dessutom med en man mer på plan tog ÖSK över helt och skapade flera skarpa lägen, som man nog borde ha kunnat göra mål på. Det dröjde dock ända tills den näst sista matchminuten innan det fjärde målet kom. På nytt var det vänsterbacken Andreas Klingström som stod för målet. Andreas kom från höger längs med straffområdesgränsen och sökte skottläge med sin vänster. När luckan kom och bollen låg rätt satte han skottet i fel hörn ungefär på samma ställe som vid det första målet han gjorde.

ÖSKarna kan se tillbaka på en väl genomförd match med ett bra försvarsspel trots att man tidvis var hårt pressade. Filip Rinne var stabil och säker i målet även om någon av hans utboxningar såg lite svajig ut. Mittbackarna var lagom cyniska och klarade sig igenom matchen med en varning var. Andreas Klingström hade en del problem med en lurig ytter i den första halvleken men gör man sedan två mål må det vara hänt. Anton Westerlund gör allt bättre ifrån sig på mittfältet och är på väg att utvecklas till en riktig tvåvägsspelare. Hans löpsteg är tillräcklig bra för att han skall hinna vara med både offensivt och defensivt. Lukman Murad som anfallare (den här gången) stod för en typisk match. Han gick ofta för länge och det är inte alla motspelare som går på hans dragningar. Men han slog en väldigt bra frispark till det första målet och gjorde själv det andra genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Matchfakta: ÖSK U19 – Syrianska FC 4-0 (1-0)
29. 1-0 Anton Westerlund (frispark Lukman Murad)
64. 2-0 Lukman Murad (Martin Springfeldt)
72. 3-0 Andreas Klingström
74.         Utvisning Syrianska
90. 4-0 Andreas Klingström

Laguppställning: Filip Rinne – Hugo Eriksson – Oscar Fardelin, Oskar Ålgars, Andreas Klingström – Martin Springfeldt (81), Joel Nilsson, Anton Westerlund (k, 79), Max Lindborg (73) – David Holm (78), Lukman Murad
Ersättare: Joakim Brunnberg (mv), Carl Jägerhill (73), Simon Glännestrand (78), Amel Rastoder (79), Henning Nordvall (81), Edwin Ahlnäs

Peter Fardelins bilder från matchen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.