Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tre guld och ett silver

BdUZeTeCcAANRpt.jpg large

ÖSK Söder Dam och F17 – Dm-mästare i futsal.

Det gick ungefär som Bloggen hade förutskickat när futsal-DM avgjordes på trettondagen. De två äldsta ungdomslagen samt damseniorerna tog sina DM-tecken medan pojklaget i den yngre klassen fick nöja sig med silver.

Men ÖSKarna fick jobba betydligt hårdare för sina respektive segrar än vad jag trott. Det var egentligen bara F17 som såg ut som relativt säkra segrare även om de började sin match med att hamna i underläge redan efter en halv minut på grund av en oturlig studs. Anna Tivemo kunde dock utjämna redan i den fjärde minuten och sedan malde ÖSK-maskinen ner sina motståndare. Freja Olofsson och Sara Sandberg gjorde matchens övriga två mål. Motståndarna från KIF Örebro hade väl egentligen aldrig någon riktigt bra chans.


Silvermedaljerna gick som sagt till killarna i P15. Efter en rätt jämn första halvlek med chanser åt båda hållen var det Sturehov som kunde gå till halvtidsvilan med en ettmålsledning. Varken speciellt rättvist eller orättvist i det läget. I början av andra ökade sedan Sturehov på till 2-0 och ytterligare några minuter senare kom det tredje. Där gick luften ur det svartvita laget. Sedan slank det in ytterligare ett mål men då kändes matchen redan avgjord.

Sturehovs tre första mål gjordes alla av duktige Fahad Said Hassan från den klassiska futsalpositionen felvänd några meter framför ÖSK-målet. Han var väldigt duktig på att ta emot, vända upp och ta avslut, vilket ÖSKs försvar inte klarade av att förhindra trots att man försökte få grepp på honom med både tillåtna och otillåtna medel. Det blev till slut en välförtjänt seger för Sturehov mot ett ÖSK som var lite väl blekt i andra halvlek. Det positiva är (som alltid i de här sammanhangen) att nu kan man lägga inomhusfotbollen åt sidan och koncentrera sig på den kommande utomhussäsongen.


Den äldre pojkklassen bjöd på dagens bästa och mest spännande DM-final. Både ÖSK och KIF hade ledningen (fast ÖSK hade den oftast) och det var aldrig med mer än ett mål. Båda lagen anföll frejdigt och slarvade lite i sitt försvarsspel, vilket gjorde att det blev dagens målrikaste match. ÖSK såg i och för sig ut att kunna säkra segern redan under ordinarie matchtid, men en långstraff såg till att så inte blev fallet. Sett till spel- och chansfördelningen så låg nog på sätt och vis Karlslund närmare segern. De brände några stycken 100-procentiga lägen (de var alltså inte riktigt 100-procentiga). ÖSK skapade också en hel del och fick dessutom avsluten på mål, men KIFs målvakt Gustaf Franck stod för en närmast heroisk insats med ett antal reflexräddningar.

Matchen gick till förlängning och då tog ÖSKarna tag ordentligt i taktpinnen och pressade på ordentligt mot KIFs mål. Avgörandet kom genom ett konstmål i den högre skolan signerad av Felix Möller. Felix möter ett långt utkast från sin målvakt Kalle Westdahl med ett volleylobbskott över Franck som för en gångs skull kommit ut lite fel. ÖSKs övriga mål gjordes av Hampus Lind 1-0; Viktor Franssila 2-2; Jonathan Lundberg 3-2; David Holm 4-3 och Mirza Turan 5-4. Då Mirza gjorde sitt ledningsmål var det bara två minuter kvar, men KIF lyckades som sagt utjämna innan matchtiden var slut.

Karlslunds IF HFK om matchen.


Damseniorernas väg till DM-tecknen blev målsnål och om inte långdragen så i alla fall minutrik. Både semifinal och final gick nämligen till förlängning och finalförlängningen höll dessutom på att ta slut (alltså 12 effektiva spelminuter ytterligare) innan rättvisa kunde skipas/segrare utses. I båda seniormatcherna var det Sara Sandberg (-97) som avgjorde i sudden death. Sara kan verkligen se tillbaka på en mycket produktiv helg med två DM-tecken och viktiga mål gjorda i alla tre matcherna. Två guldmedaljer blev det även till Klara Thorsén, även om det inte verkade som om hon spelade i dam-finalen (men väl i semin).

Semifinalen mot ett ungdomligt Lillån FK dominerades spelmässigt av ÖSK. Lågt försvarsspel, en mycket duktig målvakt och dussintalet träffar i målställningen innebar att det inte blev några mål under ordinarie matchtid. I förlängningen släppte Lillån lite på försvarbromsen och spelet öppnades upp en del. En motstöt från ÖSKs sida, där Sophie Sörqvist kunde frispela framrusande Sara Sandberg vid bortre gav det mål som behövdes för finalplatsen.

I finalen mötte man som vanligt IFK Kumla. Det har ju blivit något av en tradition i DM-sammanhang. Inte heller i finalen blev det alltså några mål under ordinarie matchtid. ÖSK förde spelet utan att komma till speciellt många bra avslutslägen. Kom man i närheten var dessutom Kumla duktiga målvakt Sofia Gustafsson väldigt alert och blockeringssäker. Jag hade dock en känsla av att ÖSK förr eller senare skulle få in ett mål – Kumla skapade ju i princip ingenting.

I förlängningen ändrades dock matchbilden en hel del. Kumla pressade högre upp och ställde till med en hel del besvär för ÖSK i uppspelsfasen, vilket skapade några riktigt bra chanser till ett matchavgörande för kumlingarna. ÖSKs målvakt Ida Lindell fick några tillfällen att visa vilken duktig målvakt hon är. Greppsäker, reaktionssnabb och placeringssäker räddade hon några riktigt heta lägen. Mot slutet av förlängningen såg båda lagen väldigt trötta ut – ÖSK kanske mest. Så det var nog tur att Sara med en halv minut kvar kunde göra sitt tredje mål för dagen. Från några meters avstånd smackade hon bollen högt utom räckhåll för Kumlas målvakt (ribba in för att vara exakt). Den bollen satt bra!

Ida Lindell fick priset för bästa insats under finalen. En utmärkelse som väl inte riktigt speglar matchbilden. Juryn tänkte nog enbart på hennes svettiga räddningar under förlängningen. För Bloggens del hade priset lika gärna kunnat gå till Sofia Andersson i Kumla-målet. Hon höll ju sitt lag kvar i matchen under alla tre halvlekarna.

IFK Kumla: Referat: IFK Kumla – ÖSK Söder


För samtliga tre DM-segrare går nu årets futsalsäsong in i SM-fasen. Mot slutet av månaden kommer lagen att möta DM-segrare från andra distrikt i SM-kvalificerande gruppspel.


I de två klasser där ÖSK inte var representerade under finaldagen vann FK Bosna 92 herrseniorernas DM-titel genom att i finalen besegra överraskningslaget Lators IF med 4-2. Den yngsta flickklassen F15 vanns av ett väldrillat lag från IF Eker som besegrade IK Sturehov med 6-1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.