Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

F16: Kollektiv kollaps i SM-finalen?

SM-tvåor_GIMP

Det finns ett lagidrottspsykologiskt fenomen som brukar benämnas kollektiv kollaps.

Det har beskrivits på följande sätt: Kollektiv kollaps inträffar när en majoritet av spelarna i ett idrottslag plötsligt presterar under förväntad standard i en match av stor, ofta avgörande, betydelse trots en normal eller bra start på matchen eller när ett lag under­presterar reda från matchstart.

Det kanske var något sådant som ÖSKs normalt så säkra F16-lag drabbades av i dagens SM-final mot IF Limhamn Bunkeflo. Skånskorna vann med utklassningssiffrorna 8-1 med ett förstamål som gjordes redan efter 10 sekunder. I halvtid stod det 3-0 och innan Sara Sandberg kunde göra lagets tröstmål med fem minuter kvar att spela, så hade motståndarna hunnit med att göra åtta mål.

Förklara det den som kan – för så stor är skillnaden helt säkert inte mellan lagen. Försvarsspelet till exempel har varit ÖSKs styrka genom hela SM-turneringen och fram till finalen hade man bara släppt in ett enda mål.

Nåväl, etta inomhus och tvåa utomhus är trots allt inte en så dålig säsongsfacit. Det finns inget annat flicklag i Sverige som slår den prestationen, även om givetvis dagens stora förlust suger en hel del.

Nu får tjejerna ta det lugnt någon vecka eller så innan de börjar förberedelserna för att försvara sitt SM-tecken i futsal. Tack vare en gynnsam åldersfördelning i truppen kan faktiskt de flesta som var med och vann SM förra året även vara med i årets DM- och eventuellt SM-turnering.

Lagets hemsida: SM Silver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.