Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: DM-titeln bärgad

JDM-segrare (Foto: Peter Fardelin)

JDM-segrare (Foto: Peter Fardelin)

ÖSKs U19-trupp avslutade årets tävlingsspel med en DM-final mot BK Forward. Före match var det väl lite osäkert var lagen hade varandra. ÖSK är seriesegrare i U19 div 1 och dessutom obesegrade på Behrn Arena i år. Forwards juniorer har gjort en stark säsong med en serieseger i den regionala U21-serien som främsta merit.

Efter några inledande minuter då det egentligen inte hände så mycket blev det snabbt klart, att det var hos ÖSK man var mest ivriga att ta tag i taktpinnen. Martin Springfeldt var matchen igenom ett konstant hot mot en backlinje som stod inbjudande högt upp. Men det var faktiskt inte som målskytt som Martin satte sin prägel på den här matchen utan som passningsläggare. ÖSKs första mål kom redan i den sjunde minuten efter en hörna av Martin, som Anton Westerlund knoppade in till synes oattackerad framför målvakten. Är man lagkapten skall man ju föregå med gott exempel och det gjorde Anton med sitt ledningsmål.

Mot slutet av matchen, då de båda lagens mittfält mer eller mindre hade försvunnit ur bilden och anfallen rullade in mot båda målen var det sedan dax igen för Martin att leverera en avgörande passning. Hans inspel från kanten nådde Joel Nilsson i straffområdet. Det var nog någon som hoppade över bollen eller i alla fall lät den passera, vilket ställde BK Forwards försvar helt. Joel pricksköt mot Forwards mål med Oskar Klasson som enda hinder att passera.

Annars kan man väl tycka att Martin borde ha kunnat göra något mål själv också. Med sin snabbhet var han ett konstant hot. Han frispelades flera gånger utan att lyckas få bollen förbi den utmärkte Oskar Klasson. De flesta av kvällens framspelningar kom från Filip Albertsson, som höjt sitt mittfältsspel minst ett snäpp under den här säsongen. Från att mest ha varit en riv-och-slit spelare med ett överskott av energi och en tendens att dra på sig alltför många gula kort har nu även väl avvägda framspelningar på sin repertoar. Energiöverskottet finns kvar men tyvärr förekommer de gula korten alltjämt lite väl ofta. I DM-finalen kom ett redan efter en halvtimme – även om just den incidenten faktiskt såg ut mer som av en olyckshändelse.

ÖSKs tredje mål (som alltså var det andra) gjordes av Lukman Murad efter en knapp halvtimmes spel. En ytterback (?) misslyckas med att få stopp på en brant passning från Carl Ekstrand Hamren och Lukman fick fritt fram. Visserligen blev vinkeln kanske lite väl knapp, men det fanns en lucka vid första att sikta mot. Klasson fick en hand på det hårda skottet, men kunde inte förhindra målet. Tvåmålsledningen stod sig dock inte halvleken ut, eftersom rivige Linus Lamu i den 37:e minuten kunde ge Forward lite hopp om att de skulle kunna komma i kapp.

Lukman Murad, Anton Westerlund och Joel Nilsson var ÖSKs målskyttar mot BK Forward

Lukman Murad, Anton Westerlund och Joel Nilsson var ÖSKs målskyttar mot BK Forward

I andra halvlek blev ÖSKs övertag ännu påtagligare och målchanserna avlöste varandra. Det var främst Martin Springfeldt och Lukman Murad som hotade, men även Martins anfallskollega August Viklund hade några chanser. Allteftersom halvleken gick utan att det blev några fler ÖSK-mål började det kännas aningen nervöst. Forward anföll visserligen inte lika ihärdigt som ÖSKarna gjorde, men när de kom fram var det med flera spelare och ÖSKs backlinje lämnades tidvis rätt ensamma i försvarsarbetet. Joel Nilssons mål med 10 minuter kvar att spela kom därför som något av en befrielse.

Mot slutet av matchen svallade känslorna rejält – i alla fall hos några av Forwards spelare. Två av dem fick uppsöka omklädningsrummet i förtid efter att ha fått se domare Nielsens röda kort från nära håll. Inte för att det hade någon större betydelse för matchutgången. ÖSK ledde redan med 3-1 och det var bara några få minuter kvar att spela. Forwards tränare fick för övrigt finna sig i att lämna sin plats framför avbytarbänken för att se de sista minuterna från läktarplats.

Det relativt unga ÖSK-laget, där bara målvakten Jonathan Thuresson nått maxåldern 19 år, dominerade spel- och chansmässigt matchen igenom och med en mer normal utdelning (eller lite mer skärpa i avslutningarna) borde målskörden ha kunnat bli den dubbla. Forward var inte alls ofarliga i sina motattacker, även om de inte kom lika ofta. Så länge som ÖSKs ledning bara var ett mål kändes det lite som att vad som helst skulle kunna hända – eller i varje fall ett Forwardmål. Spelet var under slutdelen av andra halvlek rätt Hawaii-betonat, där Forward till och med vid ett tillfälle kom med fyra man mot en ÖSK-backlinje som var decimerad till tre. Bra försvarsspel från ÖSKs sida och en bristande samarbete hos Forwards anfallare gjorde dock att det inte blev något ytterligare mål för dem.

Hos ÖSK skall man givetvis vara nöjda med segern, men måste nog samtidigt fundera över hur man skall kunna bli effektivare i avslutningarna. Speciellt Martin Springfeldt och Lukman Murad understödda av ett effektivt mittfält sprang sig ofta fria mot ett lite väl optimistiskt motståndarförsvar, men deras avslut gick antingen utanför eller parerades av Oskar Klasson. Hos ÖSK märktes Anton Westerlund och Carl Ekstrand Hamren mest av försvararna, Filip Albertsson dominerade på mittfältet tillsammans med Joel Nilsson. Lukman Murad, nominellt vänsterbräddare, märktes mest i offensiven där han tillsammans med Martin Springfeldt när de gång på gång utmanade Forwards backlinje.

Frågan om vilket av de två juniorlagen som är bäst har efter den här matchen fått ett otvetydigt svar.

Matchfakta:
07. 1-0 Anton Westerlund (Martin Springfeldt, hörna)
28. 2-0 Lukman Murad (Carl Ekstrand Hamrén)
37. 2-1 Limus Lamu
80. 3-1 Joel Nilsson (Martin Springfeldt)
88. utv Saad Rashid Ramazan
90. utv Linus Lamu

Laguppställning: Jonathan Thuresson – Anton Westerlund (k), Oskar Ålgars, Carl Ekstrand Hamrén, Oscar Fardelin – Max Lindborg (75), Joel Nilsson, Filip Albertsson, Lukman Murad – August Viklund (85), Martin Springfeldt (81)

Avbytare: Filip Rinne (mv), Rikard Hallgren (75), Simon Glännestrand (81), Philip Holmer (85) Edwin Ahlnäs, Jonathan Lundberg

Peter Fardelins matchbilder.

Detta bildspel kräver JavaScript.

ÖSK: DM-Guld efter vinst i derbyt

1 kommentar – kommentera

Håkan Evertsson

Tycker själv att Oskar Fardelin var en av spelarna i backlinjen som var bäst han fick slita hårt alldeles själv på sin kant.
Anton Westerlund var också otroligt bra i backlingen och ska ha en stor eloge sitt sätt att hantera all provokation från BKF spelarna. En mycket bra och underhållande match. Grattis till segern ÖSK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.