Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: I hamn till slut

Seriesegrare U17 Div.1 Västra Götaland: Örebro SK.

Seriesegrare U17 Div.1 Västra Götaland: Örebro SK.

Inte förrän det var knappt 20 minuter kvar att spela av årets U17-serie avgjordes slutstriden. Martin Springfeldt, som tidigare i matchen haft en del problem med att få betalt för sin snabbhet, kom äntligen loss längst vänsterkanten, han skar in framför sin försvarare och placerade behärskat bollen vid bortre. Jag tycker att han i år blivit betydligt duktigare på att ta vad man med lite god vilja kanske skulle kunna kalla Thierry Henry-avsluten.

Ställningen var då visserligen oavgjord 1-1 – ett resultat som räckte för att ÖSK skulle placera sig först i serien, men den ledningen kändes på inget sätt säker. ÖSK hade visserligen dominerat spelet kraftigt under den första halvleken och dessutom tagit ledningen, men Karlslund hade startat den andra halvleken starkt.

ÖSK tog ledningen i matchen efter ca. 20 minuter då David Holm dök upp vid bortre och med en ”låg nick” förvaltade en frispark slagen av Edvin Möller på bästa sätt. ÖSK ägde då spelet och man väntade mest hela tiden på att tvåan skulle komma.

Ett andra mål blev det också, men inte det som logiskt sett borde ha fallit. I stället kvitterade Karlslund med tre minuter kvar att spela av den första halvleken. Ett långskott från Oscar Båtman tappar plötsligt höjd och hittar vägen in i mål precis under ribban. Lite turligt, dristar jag mig att tycka, men även sådana mål räknas som bekant.

I inledningen till andra halvlek var sedan rollerna plötsligt ombytta. Om det berodde på den rätt kraftiga vinden eller något annat vill jag låta vara osagt, men plötsligt var det Karlslund som tagit över befälet och som dominerade matchbilden. ÖSK å sin sida fick egentligen inte till något ordnat spel över huvud taget under den första halvan av andra halvlek. Karlslunds Nabil Osman och Aziz Ovat gav ÖSKs backlinje fullt upp att göra. Även om KIFs anfallare egentligen inte fick till mer än något enstaka farligt avslutsläge, så fick man jobba hårt i ÖSK-försvaret för att freda sitt försvarsområde.

Martin Springfeldt avgjorde till ÖSKs fördel då det stod och vägde.

Martin Springfeldt avgjorde till ÖSKs fördel då det stod och vägde.

Martins mål kom därför väldigt lägligt, speciellt som Karlslund därmed behövde göra två mål för att ta seriesegern från ÖSK och ge den till Oddevold. Det orkade de nu inte göra. Under andra halvlek hade båda lagen börjat mobilisera resurserna på respektive avbytarbänkar. Med friska ben på planen blev det rätt tydligt, att det var ÖSKarnas som var friskast. Laget tog alltså tillbaka initiativet under matchavslutningen.

Den definitiva spiken i kistan kom med ca. 10 minuter kvar. Henning Nordvall slog en hörna som en av Karlslunds försvarare oturligt knäade in i sitt eget mål vid bortre. Det var trångt kring nedslagspunkten och hade han inte gjort målet själv hade säkert Ali Jafri gjort det, eftersom han stod bra till.

Efter målet återstod i princip bara att vänta på att (match)tiden skulle ta slut. Den utmärkte matchdomaren Rasmus Ekelund hade inte klockat någon övertidsminut utan blåste av match och säsong så snart den stipulerade matchtiden löpt ut.

Jag frågade Rickard Torstensson efter matchen om det var någon särskild insats han var nöjd över. Rickard valde som vanligt att fokusera på lagets starka bänk. ”Det är inte första gången vi avgör matcher under de sista 20-25 minuterna. Att det blir så beror på att vi har så bra spelare som vi kan byta in”, tyckte lagets tränare. Han kunde dock inte låta bli att undslippa att han var imponerad av Carl Ekstrand Hamréns insats i mittförsvaret. ”Det märks att han nu tränar med A-laget för idag satte han knappt ett steg fel”, ansåg Rickard.

För egen del tyckte jag att Mirza Turan, som byttes in när Karlslunds anfallsförsök var som intensivast betydde en hel del för konstruktiviteten på mittfältet. Felix Möller var som vanligt besvärlig att hantera för motståndarna.

Matchfakta:
23. 1-0 David Holm (frispark Edvin Felix Möller)
41. 1-1 Oscar Båtman
73. 2-1 Martin Springfeldt
79. 3-1 Självmål (hörna Henning Nordvall)

Laguppställing: Kalle Westdahl – Rikard Hallgren (51), Carl Ekstrand Hamrén, Gustav Fardelin (k), Andreas Klingström (61) – Joel Nilsson, Henning Nordvall (82) – Martin Springfeldt, Felix Möller (73), Carl Jägerhill (70) – David Holm (62).
Avbytare: Adam Nilsson (mv), Sebastian Magnusson (51), Isac Uddling (61), Mirza Turan (62), Ali Jafri (70), Kevin Wester (73) och Oscar Olovsson (82)

Hur gick det för ÖSKs toppkonkurrenter från Oddevold? Jo, de vann sin match med 6-0 och hade alltså passerat ÖSK om laget förlorat mot Karlslund.

ÖSK: Derbyvinst och avancemang till Allsvenskan

1 kommentar – kommentera

Adam

Klev storebror Möller in och slog frisparken till 1-0 alltså? ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.