Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Vinst mot AIK

Anton Westerlund: Försvarsklippa, lagkapten och framspelare.

Anton Westerlund: Försvarsklippa, lagkapten och framspelare.

ÖSKs U19-lag fick sin revansch mot AIK, då lagen i vad som i alla fall nominellt kallas för U21-serien, möttes på Behrn Arena. De båda klubbarna hade dock redan innan de två inbördes matcherna kommit överens om att låta sina juniorer ta hand om spelet. ÖSK matchade sin U19-trupp och AIK kom med en blandad trupp som även inkluderade tre provspelare från Vasalund (-93). På bänken hade de satt ett halvt knippe 97-or. Från ÖSKs sida valde man att starta med sina 95-or, medan de yngre den här gången fick sparsamt med speltid. Lördagens avgörande match mot Karlslund i U17-serien kastade redan under tisdagen sin skugga över laguttagningen.

I bortamatchen i Solna blev ÖSK rejält frånåkta i en match där siffrorna till slut stannade vid 5-2. Igår var det närmast omvända förhållanden, där ÖSK som det starkaste laget kunde boka in en välförtjänt 3-1 seger. Till skillnad mot den första matchen kunde ÖSK den här gången ställa upp med ett lag där alla spelarna kom från U19-truppen. Detta gjorde att spelet fungerade bättre, tyckte Björn Cervin efter matchen. Vi lyckades bra med att stänga ytorna för AIK – något vi lärt oss från den första matchen, löd hans analys. Sanningen att säga hade man lärt sig en hel del. AIK förmådde aldrig – med undantag för en period under inledningen av andra halvlek – att skapa något organiserat spel på ÖSKs planhalva. ÖSK däremot gjorde tre mål och hade bud på fler.

Efter några inledande, men resultatlösa, chanser i matchinledningen tog ÖSK ledningen i den 19:e minuten. Anton Westerlund, för kvällen tillbaka som mittback, gillar att stöta fram då tillfälle erbjuds. Det gjorde han och hans fina passning friställde Lukman Murad som lurade i AIKs backlinje. (Lite som Magnus Wikströms pass till Shpetim Hasani kvällen innan). Lukman drog målvakten, men fick sitt första skottförsök blockerat. Andra gången gick det bättre och trots att en AIK-försvarare försökte sig på att göra en Suarez-räddning blir det mål. Matchdomaren Johan Eriksson var sedan klok nog att bara ge AIKaren ett gult kort. Det borde ha varit rött, men att spela en sådan här match 11 mot 10 låg nog inte i något av lagens intresse.

ÖSK gör inga byten efter paus utan kör vidare med samma manskap som i första halvlek. AIK, som då var inne i sin bästa period i matchen, reducerade efter ca 10 minuter, när ÖSK-försvaret för en gångs skulle misslyckades med att rensa sitt försvarsområde. På ett hårt skott från en position utanför straffområdesgränsen kunde Filip Rinne, som i övrigt faktiskt hade en rätt lugn dag på jobbet, inte göra så mycket åt.

ÖSKs respons kom dock rätt omgågende. Fem minuter senare återtog laget ledningen och återigen var det Anton Westerlund som låg bakom anfallet, även om det den här gången bara blev en hockey-assist för hans del. Hans raka passning fann en fri Filip ALbertsson som kunde avancera längs högerkanten innan han slog en väl avvägd bågpassning mot bortre, där August Viklund programenligt dök upp för att maka in bollen.

Med lite drygt två tredjedelar av matchen spelad böt ÖSK in sex friska och löpvilliga ben och fick på nytt rätt bra kontroll på matchen. Det blev också Martin Springfeldt, en av de inbytta, som väl avgjorde matchen med ett tredjemål. Filip Albertsson slog en rak passning mot Martin mellan AIKs mittbackar som får fritt fram mot AIK-målet. Inga problem för Martin som tar ett rätt tidigt avslut vid sidan av målvakten.

Efter ÖSKs tredje mål försöker AIK möjligen att få tag i matchen igen eller så handlar det enbart om att ge alla spelare som åkt med till Örebro lite speltid. Det blir två ”mass”byten med tre spelare vardera gången. Men det är ”bara” 97-or som byts in och de kan inte göra något för att rubba ÖSKs spelmässiga övertag.

Filip Albertsson: Mttfältdynamo med två målgivande passningar.

Filip Albertsson: Mttfältsdynamo med två målgivande passningar.

Efter matchen ville Björn Cervin i första hand framhålla sin stabila backlinje med extra plus för de två mittbackarna Anton Westerlund och Oscar Fardelin. Provspelande högerbacken Hugo Eriksson från Yxhult klarade sig bra med ett vårdat spel.

Matchfakta:
19. 1-0 Lukman Murad (Anton Westerlund)
56. 1-1
61. 2-1 August Viklund (Filip Albertsson)
72. 3-1 Martin Springfeldt (Filip Albertsson)

Laguppställning: Filip Rinne – Hugo Eriksson, Anton Westerlund (k), Oscar Fardelin, Philip Holmer (66) – Max Lindborg (81), Jonathan Lundberg (66), Filip Albertsson, Lukman Murad – Simon Glännestrand (66), August Viklund
Avbytare: Kalle Westdahl (mv), Rikard Hallgren (66), Joel Nilsson (66), Martin Springfeldt (66), Edwin Ahlnäs (81) och Sebastian Heimeryd

ÖSK: Imponerande seger mot AIK

1 kommentar – kommentera

Heja ÖSK

Såg matchen på plats och måste säga att så bra som Anton Westerlund var borde han vara högaktuell för a-laget! Vilken härförare och vilken passningsfot. Det är väl dags att börja tänka på framtiden och ge ungdomarna chansen! Albertsson och Lukman var också mycket bra igår. Detta u-19 lag spelar en fantastisk rolig och vägvinnande fotboll med många bra passningsfötter, speed och avslutare.
Det en en fröjd att skåda.
Tack för ordet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.