P97: DM-segrare 2013

DSC_0021_P97 DM-segrare

ÖSK:s 97:or försvarade i kväll den DM-titel som 96:orna bärgade förra året. I båda matcherna har det varit Karlslund som stått för motståndet. Matchen förra året var en tight historia där KIF fick till en snabb 2-0 ledning innan ÖSK kom ifatt och sedan med fem minuter kvar slog in sitt vinstmål. Dessutom fick väl Karlslund två utvisningar mot slutet av matchen om jag kommer ihåg rätt. Den här gången blev det inte alls lika hett.

Karlslund var även i år det spelförande laget i matchinledningen, men det första målet blev ÖSKs. Som en blixt från en klar himmel dräper Mirza Turan in ett långskott på volley i den nionde minuten. Inte motiverat utifrån spelfördelningen, men väldigt snyggt och välplacerat (eller tursamt beroende på hur man ser det). Efter ledningsmålet jämnar spelet ut sig en del. Karlslund känns dock inte ofarliga på något sätt. Bara någon minut efter ÖSKs mål har de en boll inne, men den blir efter ett tag bortdömt för offside.

Istället blir det ÖSK som tio minuter senare gör sitt andra mål – nästan lika överraskande som det första. Felix Möller som kan göra mål med båda fötterna visade att han även vet hur man använder huvudet.  Han nickade nämligen in en hörna i en situation som Karlslunds försvarare knappast kan känna sig nöjda med. Felix är ju inte direkt känd som en nickspecialist. ÖSK skapar sedan ytterligare några chanser som dock inte resulterade. Målmöjligheter som egentligen var bättre än de chanser man gjort mål på.

I andra halvlek byter ÖSK in Jonathan Lundberg för Hampus Lind, men i övrigt kör man vidare med samma laguppställning som under första halvlek. I både semifinal och final har ÖSK haft en välbesatt avbytarbänk som man utnyttjat ytterst sparsamt. Karlslund dominerar rätt kraftigt i början av andra halvlek och hinner bland annat med att missa en boll som rullar igenom ÖSKs straffområde. Det blir ändå precis som i första halvlek ÖSK som gör det första målet. Det började med en kort frispark från Jonathan Lundberg till Joel Nilsson. Joel slog sedan ett perfekt inlägg mot bortre stolpen och där dyker Felix Möller upp och styr in bollen. Lite av en revansch för Felix som i inledningen av andra halvlek i ett liknande läge styrt ett inspel från David Holm utanför bortre.

I och med ÖSKs tredje mål kändes matchen mer eller mindre avgjord – speciellt som Karlslund fick en hel del offside-avblåsningar mot sig då de anföll. En del av dessa kändes väl rätt marginella. Så småningom får de dock sitt första mål och det sker på en straff efter det att Ridwan Ikar Amin lite oturligt råkat trampa en motspelare i bakhasorna. KIFaren var på väg ut ur straffområdet så det handlade nog mer om otur än om ett medvetet fällningsförsök. Men straff blev det ändå och den slog duktige Mattias Adayson in. Kalle Westdahl gick åt rätt håll, men hann inte ner.

Med ett reduceringsmål i potokollet kommer KIF till ytterligare några riktigt bra målchanser. Vid ett tillfälle avvärjer Michel Hernandez genom en mycket kvalificerad glidtackling en potentiell en-mot-en situation framför Kalle Westdahl i ÖSK-målet. Några minuter senare är det Viktor Franssilas tur att agera räddande ängel, då han i det absolut sista ögonblicket rensar en boll som Adayson (?) lobbat över Kalle i ÖSK-målet. Lite oroligt där ett tag när KIFarna skapade dessa riktigt vassa chanser. Matchen avgörs definitivt först någon minut före full tid av Mirza Turan, som således blev ÖSKs andra tvåmålsskytt i matchen. Mirza slår en frispark över muren och in närheten av det närmsta krysset. KIFs målvakt Gustaf Franck (som väl är född -98) står som förstenad som målvakter brukar göra när de får sådana frisparkar emot sig. Att KIF sedan några sekunder före slutsignalen kan få göra sitt andra tröstmål gör inte så mycket. Det är på nytt Adayson som håller sig framme. Han tränger sig före ÖSKs mittbackar och kommer ensam med Kalle Westdahl. Efter KIFs andra mål avslutades matchen mer eller mindre omgående.

Tack vare sina två rätt tidiga ledningsmål fick ÖSKarna en på det hela taget behaglig resa till årets DM-tecken. Karlslund hotade matchen igenom, men deras offsidespringande tog udden ur många av deras anfall och dessutom sparkade de hål i luften vid några bra tillfällen i stället för på bollen. ÖSKarna hade även de en hel del missade möjligheter, men eftersom de gjorde fyra och KIF bara två så blev det seger för de svartvita. I ÖSK, där flera av spelarna verkade att gå på trekvartsfart efter tuffa matcher i helgen, tyckte jag att mittbacken Viktor Franssila, Joel Nilsson och Mirza Turan på mittfältet samt den alltid målfarliga Felix Möller skulle kunna få lite extra beröm för bra insatser.

Laguppställning (2*40): Kalle Westdahl – Tim Bergström (65), Viktor Franssila, Michel Hernandez, Ridvan Ikar Amin – Joel Nilsson, Mirza Turan, Hampus Lind (k, 41) – Felix Möller, David Holm, Mikael Loön (28)
Avbytare: William Gunnarsson (28), Konrad Gustafsson, Tobias Söderman (65), Johan Sjögren, Roberto Bongolega, Jonathan Lundberg (41), William Melberg,

ÖSKs Målgörare: Mirza Turan (2)och Felix Möller (2). Slutresultat: 4-2 (2-0).