U19: Först till allsvenskan

ÖSKs U19-trupp blev det första av ÖSKs tre elitlag som tog det efterlängtade steget till den högsta serien. I dagens seriefinal mot Assyriska FF blev det till slut hemmavinst med 3-0 efter en mållös första halvlek. ÖSK med sin betongstarka backlinje släppte inte till mycket mot sina förvånansvärt passiva motståndare under den första halvleken. Det var ju trots allt Assyriska som var tvungna att vinna matchen för att få till stånd en slutstrid ända in till den avslutande omgången. Men det blev mest meningslösa långbollar från deras sida över det mittfält som ÖSKs Filip Albertsson och Joel Nilsson behärskade. Långbollar som ÖSKs backlinje inte hade några problem med att ta hand om. Det var bara vid några tillfällen då Assyriska lyckades fylla på i ÖSKs straffområde som det såg farligt ut. ÖSK å sin sida hade ett antal nästan-chanser som med lite tur inneburit att en spelare kommit fri.

Tidigt i andra halvlek får AFF en vass målchans efter en bakåtnick från en av deras anfallare. ÖSKs målvakt Jonathan Thuresson är dock på sin vakt och kan med en enhandsboxning se till att nicken bara resulterar i en hörna. Det var väl i princip vad AFF förmådde prestera framför ÖSKs mål under andra halvlek. Med ett vinstkrav hängande över sig försökte de visserligen att trycka upp sitt lag, men det största resultatet av det blev att ÖSKarna fick bättre ytor att anfalla på. Det var också en snabb spelvändning som gav ÖSK det första målet. Filip Albertsson drev upp bollen på vänstersidan, passar bollen till Lukman Murad som i sin tur serverar Martin Springfeldt som kommer fram på utsidan med turbon påslagen. ”Nu gör han mål”, hörs det från Köpingshåll på läktaren och det gjorde han också med ett välplacerat skott vid bortre ur en inte alltför självklar vinkel.

Det blir sedan Lukman Murad som får döda matchen och serien genom en välplacerad frispark från straffområdesgränsen. En inte alltför hård frispark placerad vid den bortre stolpen medan målvakten står som förstenad. Han verkar ha trott att Lukman skulle försöka lyfta den över muren. August Viklund gör sedan 3-0 med ca. 10 minuter kvar att spela. En liten lyrpassning från Lukman når en felvänd August som står i linje med motståndarnas backlinje. August tar emot den på kroppen och vänder upp i samma rörelse vilket ger honom ett fritt skottläge mot mål. Och då blir det ytterligare ett mål för höstens målskytt i laget.

En välförtjänt seger för ÖSK, som hade fördelen att kunna spela i förvissningen om att ett oavgjort resultat var nästan lika bra som en seger. Assyriska å sin sida var tvingade att göra mål, men när de till slut lade in sin anfallsväxel öppnade de även upp för ÖSKs konstruktiva mittfältare och giftiga anfallare. När jag frågade Björn Cervin efter matchen om det var några speciella spelare han ville plussa för började han med den säkra backlinjen. Sedan besinnade han sig och tyckte att det i första hand var en lagseger där alla bidrog till en välförtjänt seger. Vilket givetvis stämde – det fanns inga svaga punkter i laget den här kvällen utan alla gjorde vad de skulle göra och lite till.

Bloggen vill ändå ge ett litet extraplus till Filip Albertsson för hans insats som tvåvägsspelande mittfältsmotor. Det blev lite nervöst när han redan i den 21:a minuten fick vad som egentligen var en retroaktiv varning för en tidigare förseelse. Men han höll sig på rätt sida av lagens råmärken under resten av matchen utan att förlora i effektivitet. I backlinjen skulle jag i princip kunna plocka vem som helst för ett hedersomnämnande, men det får nog ändå bli Carl Ekstrand-Hamrén som får omnämnandet för ett följsamt försvarsspel på marknivå kombinerat med ett närmast totalt luftherravälde.