Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Trögstartat

Det var hemmadebut för Christer Lipovac i svartvitt.

Det var hemmadebut för Christer Lipovac i svartvitt.

Det blev förlust mot Assyriska FF då U21-serien omstartades igår. Gästerna vann på Trängens fina gräsplan med odiskutabla 3-0. ÖSK visade som så ofta i de här sammanhangen upp ett lag där de olika lagdelarna inte verkade att hänga ihop speciellt bra.

Nkili högerback.
ÖSK överraskade med att låta Ayanda Nkili starta matchen som högerback. När han kom till klubben sades det ju att det i första hand var för den positionen han hade värvats, men såvitt jag kan dra mig till minnes var det här faktiskt första gången som han spelade i den positionen. Framför ett A-truppsbetonat mittfält gjorde Christer Lipovac sin hemmadebut för den klubb han från och med nästa säsong kommer att representera. Filip Albertsson, som brukar få täppa till luckor där det fattas spelare i de här matcherna, tog hand om den andra anfallspositionen.

Chansfattigt i första halvlek.
Första halvlek var relativt jämn och chansfattig. ÖSK hade nog något mer av spelet men skapade inte speciellt mycket framåt. Assyriska å sin sida stack upp med två rätt vassa avslut, som gick strax utanför efter det att ÖSKs försvarslinje släppt till lite väl mycket yta. Deras ledningsmål kom ändå lite överraskande med ca. fem minuter kvar att spela av halvleken. Ett kantskott efter marken vid en hörnsituation styrdes in vid första stolpen. Lite slappt agerat av ÖSKarna vid det tillfället.

Svag andra halvlek.
Om första halvlek möjligen var halvbra (eller halvdålig beroende på perspektivet) så finns det inte så mycket positivt att säga om hemmalagets insatser under den andra. Axel Kjäll var klart missnöjd och tyckte att man misslyckades med både anfalls- och försvarsspel. Samt det mesta däremellan, skulle Bloggen vilja tillägga. Bristerna i försvarsspelet manifesterades genom två yttterligare mål för Assyriska. Matchens andra kom efter ett inspel från ÖSKs vänsterkant. Den tilltänkte mottagaren centralt såg ut att ha varit offside, men han nådde inte bollen. Det gjorde däremot en av hans lagkamrater som inte låg lika högt då inspelet levererades. Denne fick fritt skottfält och placerade skottet vid bortre. Det tredje baklängesmålet kom sedan efter det att ÖSKs försvar misslyckats med att rensa bort bollen ur straffområdet.

Godkänt för Nilsson och Nkili.
Av de spelare som kan vara aktuella för en eventuell startelva i Superettan får Tobias Nilsson och Ayanda Nkili godkänt av Bloggen. Nkili är ju väldigt bollsäker och startade optimistiskt i ”Haginge-stil”. ”Samspelet” med Josef Ibrahim som startade till höger fungerade dock inte alls eftersom Ibrahim inte ville ”dela med sig”. Efterhand har jag en känsla av Nkilis spel därför allt mer gick över på autopilot. Jag ser dock inga problem med att låta honom spela på den positionen i A-lagsmatcherna. Med Daniel Björnquist på ingång har jag dock lite svårt att förstå varför man valde att spela honom till höger i backlinjen med tanke på att det i första hand lär behövas uppbackning centralt i backlinjen på  grund av Berishas återkommande knäproblem.

Berger ur form.
Mindre bra lyckades tyvärr Emil Berger, som för tillfället verkar vara helt ur form. Han hängde inte alls med mot Assyriskas tekniska centrala mittfältare, förlorade de flesta närkamperna och fick inte heller till sitt passningsspel. Josef Ibrahim, som jag tyckt varit riktigt bra i vissa tidigare U21-matcher, sviktade den här gången betänkligt. När han fick bollen drev han den oftast tills dess att han blev av med den. Samspelet med lagkamraterna var på det hela taget obefintligt. Förmodligen är det så att Ljungs spelidéer inte passar Josef speciellt bra. Han skall helst komma längs kanten och utmana en mot en innan han levererar ett inspel. När han skär in centralt i banan verkar frestelsen att fortsätta dribbla även nästa och näst-nästa motståndare bli alltför stor.

Stabilt av Ring på vänsterbacken.
Av ungdomarna tyckte jag att framför allt Sebastian Ring som vänsterback gjorde bra ifrån sig. Han hamnade i den här matchen inte i några löpdueller utan kunde städa upp på ett effektivt sätt. Hans uppspel är ju dessutom nästan alltid vettiga och vårdade. Jag undrar dock om den här positionen är hans bästa. Jag skulle gärna se honom högre upp på planen för att bättre kunna dra nytta av hans konstruktivitet.

Svårt att ta ut U21-lagen.
Det verkar dock vara så, att när man sätter ihop U21-lagen placeras först A-truppsspelarna ut på sina ordinarie platser. Därefter fyller man på med de yngre på de platser där det fortfarande finns luckor. Filip Albertsson har – för att ta ett exempel – i år redan hunnit spela högerback, mittback, centralt på mittfältet samt som i går som anfallare. Så skall det givetvis även vara, med tanke på att prioritet ett alltid skall vara A-truppen, men för spetsgruppens spelare kan det ibland få till följd att de inte hamnar på sina optimala platser.

Christer Lipovacs insats finns det väl inte så mycket att säga om. Han fick nästan inget vettigt att jobba med och då blir det heller inte så mycket uträttat offensivt. Detsamma gäller för Filip Albertsson som väl snarast skulle kunna beskrivas som en högt pressande central mittfältare, även om han i laguppställningen var en av de två i anfallet.

Matchfakta: Örebro SK – Assyriska FF 0-3 (0-1)
40. 0-1
69. 0-2
80. 0-3
Laguppställning: Ludwig Bergström – Ayanda Nkili (72), Anton Westerlund, Boris Lumbana, Sebastian Ring – Josef Ibrahim (60), Tobias Nilsson (79), Emil Berger, Lukman Murad – Christer Lipovac, Filip Albertsson (76)
Ersättare: Kalle Westdahl (mv), Joel Nilsson (60), Carl Ekstrand Hamrén (72), Philip Holmer (76), August Wiklund (79)

ÖSK: Axel Kjäll efter förlusten mot Assyriska (video)

Bilder från matchen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

2 kommentarer – kommentera

Hemvändare

Tack för en bra rapport.

ösk

Paul Obiefule och Hezha agai var riktigt bra i assyriska. Ngt att titta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.