Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Förlust i DM

Martin Springfeldt blev ÖSKs enda målskytt i DM-matchen mot Mariebergs IK.

Martin Springfeldt blev ÖSKs enda målskytt i DM-matchen mot Mariebergs IK.

Årets snabbaste mål avgjorde.
Efter fyra eller om det kanske var tre eller möjligen fem sekunder tog DM-matchen mellan ÖSK och Marieberg i princip slut. Hemmalagets Chriss Henriksson slog nämligen direkt på avspark eller om det var någon liten passning inblandad (jag hade inte situationen helt under uppsikt) från halva plan in bollen i ÖSK-målet över Kalle Westdahl, som stod lite väl långt ut. Med tre troliga bonusstraffmål att hämta inför andra halvlek innebar det snabba målet, att ÖSK skulle behöva göra fem för att gå vidare. En uppgift som jag inte är säker på att ens ett U21-lag skulle ha klarat under rådande omständigheter. Än mindre då det U17-lag som den här kvällen fick representera elitföreningen.

Snabb kvittering trots allt.
Martin Springfeldt kvitterade visserligen redan efter sex minuter då han förvaltade en genomskärare från Amel Rastoder på bästa sätt. Då tändes väl ett visst hopp om att det kanske ändå skulle finnas en möjlighet att rå på hemmalaget. De målchanser som skapades – och de var förvisso inte så många – resulterade tyvärr inte. Vad värre var, Marieberg kunde utnyttja fasta situationer till att göra ytterligare två mål. ÖSKarna hade genomgående svårt att göra sig gällande i närkampsspelet mot sina äldre, tyngre och mer rutinerade motståndare. Inte någon slump därför, att det var de fasta situationerna som blev avgörande.

Tre säkra bonusstraffar:
Med en 3-1 ledning inför andra halvlek dödade sedan Marieberg effektivt eventuellt kvarlevande förhoppningar genom att direkt slå in tre av sina fem bonusstraffar. Därmed var ställningen hastigt men mindre lustigt 6-1 till Marieberg. Under den andra halvleken gjordes det sedan inga riktiga mål av någondera laget så slutresultatet blev alltså 6-1. Spelet efter paus var väl också rätt avslaget. Marieberg visste att de hade vunnit och ÖSKarna att de förlorat.

Marieberg vann således matchen utan att ens behöva tillgodoräkna sig resultatet av bonusstraffarna. Helt rättvist dessutom, ÖSKarna vägde alldeles för lätt i närkamperna och lyckades inte få igång något vägvinnande passningsspel genom mittfältet på den ytmässigt rätt begränsade spelplanen.

Nyttig erfarenhet.
Richard Torstensson tyckte ändå efter matchen, att det hade varit en nyttig erfarenhet för hans unga lag. Han berättade, att man kommer att spela ytterligare några matcher under sommaren mot seniorlag. Två motståndare finns redan inbokade och man är på jakt efter en tredje.

ÖSK missar goodwillaspekten av DM-turneringen.
Jag får onekligen intrycket att ÖSK under P-O Ljung nedvärderat DM-turneringen. Förra året lämnade man helt sonika walk-over för att P-O som nytillträdd tränare skulle få mer tid med sitt lag. I år fick ett U17-lag med begränsad erfarenhet av seniorfotboll ta smällen. Inställningen kan säkert motiveras utifrån fullspäckade spel- och träningsprogram – i morgon A-lagsmatch mot Ljungskile och på torsdag spelar U21 (som väl hämtas från U19-truppen) borta mot Sirius.  Samtidigt är det synd att klubben inte kommer ut och visar upp sig i distriktet även utanför Behrn Arena lite oftare. Man skall inte underskatta goodwill-aspekterna av att besöka de mindre klubbarnas hemmaplaner.

ÖSK var för övrigt inte det enda av distriktets tyngre lag som sade adjö till turneringen den här kvällen. Även BK Forward fick se sig besegrade – FK Bosna 92 slog dem med 6-4.

Peter Fardelins bilder från matchen:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Matchfakta: Mariebergs IK – Örebro SK (U17) 6-1 (3-1)
01. 1-0 Chriss Henriksson
07. 1-1 Martin Springfeldt
32. 2-1 Sebastian Hjort
36. 3-1 Paul Balkstedt
46. 4-1 Chriss Henriksson (bonusstraff)
46. 5-1 Mattias Norgren (bonusstraff)
46. 6-1 Paul Balkstedt (bonusstraff)

Laguppställning: Kalle Westdahl – Oskars Ålgars, Isac Uddling (46), Gustav Fardelin (k), Andreas Klingström (68), Micke Loön (46, 80), Amel Rastoder (69), Rikard Hallgren (80), Martin Springfeldt, David Holm (78), Felix Möller (69)
Ersättare: Henning Nordvall (46), Edwin Ahlnäs (46), Sebastian Magnusson (68), Lesster Govea (69), Ali Jafri (69), Oscar Olofsson (78), Kevin Wester

Anm. Det vart lite rörigt i andra halvlek med spelarbytena så jag är inte säker på att ha fått allt rätt. Kevin Wester spelade definitivt en stund men jag är inte säker på när han blev inbytt och vem som då gick ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.