Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

O-T: Ändring i offsideregeln

Det börjar dyka upp rapporter om att en regeländring är på gång beträffande hur/när man skall bedöma att en spelare är offside. I nuläget gäller att en spelare som anses vara passivt offside (alltså inte påverkar eller ingriper i spelet) inte blir offside om han erhåller bollen via en aktiv handling från en motståndare.

Den nya tolkningen av offsideregeln innebär, att det inte längre kommer att spela någon roll om den försvarande spelaren avsiktligt eller oavsiktligt spelade bollen så att anfallaren kan komma åt den. Båda dessa situationer kommer i framtiden att bedömas som offside eftersom anfallaren var (passivt) offside då situationen uppstod.

Det bör alltså i fortsättningen bli lite lättare för domarna, eftersom de inte behöver avgöra om en försvarare avsiktligt spelat bollen eller om den bara råkade ta på honom innan den hamnade hos anfallaren.

Kicker: Das Abseits wird neu ausgelegt
Sportpulse: FIFA bringing change to offside law

2 kommentarer – kommentera

magnus

rätta mig gärna om jag har fel..

införde man inte detta till årets säsong.

te.x. följande senario,
anfallande lag slår ett inlägg, en spelare står i offsidepossition i bortre delen av straffområdet. Bollen adress är inte den spelaren försvararen går upp för att nicka men gör det så tafflita att bollbanan ändrar riktining och hamnar hos den spelaren som i första läget var offside.

Lätt att beskriva en situation utan papper och penna. :)

Om jag förstått det rätt ska spelaren inte bedömas som offside i detta läget, alltsåtrotts att han för fördel sin possition.

som sagt, rätta mig om jag har fel..

Personligen tycker jag att man borde lägga till en linje på halva halva och köra likt som i hockeyn.. är säker på att det skulle bli betydligt fler mål och fler mål skulle generera mer publik. Publiken vill ju se mål.

magnus

sorry läste ditt inlägg fel, när jag sedan läste ett av de länkade tändes en liten lampa..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.