Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Storseger i länsderbyt

Lukman Murad hade en fot med i fyra av fem ÖSK-mål mot Degerfors. (Foto: Peter Fardelin)

Lukman Murad hade en fot med i fyra av fem ÖSK-mål mot Degerfors. (Foto: Peter Fardelin)

Länsderbyn mot Degerfors är alltid intressanta oavsett på vilken nivå de utspelas. Torsdagsmatchen i U19-serien hade dessutom fått ökad betydelse eftersom det var något av en liten seriefinal (med betoningen på liten). Segraren skulle nämligen få goda möjligheter att toppa en jämn serie med fem lag som slogs om den åtråvärda förstaplatsen.

Ett tidigt nickmål av Filip Albertsson på ett väl avvägt inspel från kanten signerat Lukman Murad gav ÖSK möjligheten att ta sig ur det grepp som gästerna från Degerfors verkade vara på väg att koppla i matchinledningen. Värmlänningarna inledde matchen aggressivt och redan efter tre minuter hade de hunnit med att tvinga ÖSK-försvaret till tre stycken hörnor. Filips mål kom i den 6:e minuten och det var i princip första gången som ÖSK var framme och kunde hota Degerforsmålet på allvar.

Jämnt men ändå ojämnt.
Händelseförloppet under de första minuterna var sedan var sätt och vis signifikativt för resten av matchen. Degerfors skapade betydligt fler hörnor än ÖSK och hade duktiga hörnläggare. Filip Rinne i ÖSKs mål fick sträcka på sig ordentligt ett antal gånger för att kunna få undan bollen. ÖSK å sin sida var inte lika framgångsrika när det gällde att tvinga fram hörnor.  Men innan matchen var slut hade de i stället gjort fem mål och skapar minst lika många ytterligare chanser, som mycket väl hade kunnat resultera. Degerfors å sin sida kom inte alls till framför ÖSKs mål och hade egentligen inte mer än en het chans under matchen.

Fem produktiva minuter.
ÖSKs andra mål kom efter en kvart. Efter en degerforshörna, som ÖSK med ett visst besvär kunde avvärja, snappade Martin Springfeldt upp bollen. Martin drev den framåt och skickade den vidare till Lukman. Denne släppte tillbaka bollen till Martin i precis rätt ögonblick för att Martin skulle kunna komma helt ren mot Degerfors målvakt utan att hamna offside. Martin avslutade perfekt med en chip över en halvliggande målvakt. Den första halvlekens sista fem minuter blev sedan riktigt produktiva för hemmalaget. Först väggspelade sig Lukman med hjälp av Martin igenom Degerfors försvarslinjer och avslutade i mål från nära håll. Någon minut före halvtidspausen gjorde sedan Joel Nilsson 4-0 genom ett hårt pressat och studsande långskott, som slinker in vid målvaktens första stolpe. Det såg väl lite billigt ut sett med målvaktsögon, men skottet var hårt, kom överraskande och var välriktat.

Större ÖSK-dominans i andra halvlek men färre mål.
I andra halvlek blev det sedan ”more of the same”, men med en större ÖSK-dominans än i den första. Fast ÖSKarna kunde inte få till riktigt samma precision i sina avslut trots ett antal giftiga chanser. Degerfors å sin sida hade i princip ingenting förutom ytterligare ett antal hörnor, som Filip Rinne oftast tvingades boxa bort från målområdet. Det såg därför länge ut som om Degerfors i alla fall skulle få med sig en oavgjord och mållös halvlek från Örebro. Med drygt fem minuter kvar slog dock kvällens poängduo Lukman Murad och Martin Springfeldt till igen. Lukman friställde Martin med en väl avvägd djupledsboll och Martin avslutade med ett låg skott nära den vänstra stolproten.

Lukman Murad och Martin Springfeldt demonterade DIFs försvar.
Även om spelet på plan faktiskt stundtals var rätt jämnt kändes slutresultatet ändå inte alls orättvist. ÖSK var oerhört gifitga i sitt omställningsspel, speciellt när Lukman lyfte blicken och spelade fram sina lagkamrater istället för att undersöka hur många motståndare han kunde dribbla av innan han själv blev av med bollen. I den här matchen syntes det väldigt lite av dribblingskonstnären Lukman och i stället stod han för ett antal högklassiga försvarsöppnande passningar. Martin, som normalt spelar på en kant, men som i dag i en brist på anfallare fick jobba centralt, ställde hela tiden svåra frågor till Degerfors försvarslinje med sina löpningar. Gästernas backar stod oftast alldeles för högt vilket skapade härliga ytor för Lukman och Martin att jobba med.

Seriens starkaste försvar höll nollan.
Utöver poängkungarna Lukman och Martin fastnade jag för Joe Nilssons tvåvägsspel på mittfältet, Filip Albertsson aggresiva förstapress samt Carl Ekstrand-Hamréns säkra mittbacksspel. Nu hade han visserligen tillsammans med Sebastian Heimeryd inte så mycket att göra, men de såg med något undantag till att ingen av Degerfors offensiva spelare fick något bra skottläge. Då nollan håller matchen igenom skall givetvis både målvakt och mittbackar ha beröm – så även denna gång. Oberoende av vilka som spelat har ÖSKs bakre försvar visat sig väldigt pålitliga i vår. Något som det faktum att man än så länge bara släppt in fem mål demonstrerar.

Patrik Almkvist, som dömde matchen, hade nog lagt sin nivå lite väl högt den här gången, vilket gjorde att känslorna svallade ordentligt (hos båda lagen) vid några tillfällen.

Bra häng på täten.
I och med segern går ÖSK upp på andra plats i serietabellen med en match mindre spelad än Eskilstuna City, som för tillfället leder. Hälften av lagen i serien är dock på ett eller annat sätt inblandade i toppstriden och inte förrän hängmatchen mellan ÖSK och Assyriska har spelats kan man dra några definitva slutsatser om hur läget är. Efter en lite trevande inledning har Björn Cervin och hans killar nu kunnat boka upp fyra segrar på raken och formen ser bra ut då man går in i vårsäsongens slutfas.

Matchfakta: ÖSK U19 – Degerfors IF 5-0 (4-0)
06. 1-0 Filip Albertsson (Lukman Murad)
16. 2-0 Martin Springfeldt (Lukman Murad)
41. 3-0 Lukman Murad (Martin Springfeldt)
44. 4-0 Joel Nilsson (?)
83. 5-0 Martin Springfeldt (Lukman Murad)

Laguppställning: Filip Rinne – Oscar Fardelin, Carl Ekstrand-Hamrén, Sebastian Heimeryd, Edwin Ahlnäs (38) – Max Lindborg, Sebastian Ring (k), Joel Nilsson (v), Lukman Murad (84) – Filip Albertsson (v, 83), Martin Springfeldt (83)
Ersättare: Philip Holmer(38), Rickard Hallberg (83), Felix Möller (83), Oskar Ålgars (84)

ÖSK: Bildspecial (Julia Persson)
ÖSK: U19: Derbyseger
Degerfors IF: Storförlust för U19 i länsderbyt
Peter Fardelins bilder från matchen:

Detta bildspel kräver JavaScript.

1 kommentar – kommentera

micke Andersson

bra mittbacksspel av sebastian och carl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.