Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Ett mål bättre än A-laget

Lund och Glännestrand – otippat radarpar.
ÖSK besegrade igår GIF Sundsvall med 3-0. Idag var det U21-lagens tur att mötas och tisdagens ÖSKare ville inte vara sämre än laget som spelade dagen innan. Det var man inte heller utan det blev faktiskt vinst med hela 4-0. Siffror som kanske var lite väl smickrande för hemmalaget med tanke på att Sundsvall var det spelmässigt dominerande laget under första halvlek.

Men det var ÖSK som gjorde målen – två stycken i första halvlek ihopsnickrade av den osannolika duon Erik Lund och Simon Glännestrand. Det var Lund som stod för framspelningarna och Simon agerade avslutare. Vid det första tillfället var det ett instick och en väl avvägd löpning från Simons sida, fri från eventuella offsidemisstankar, som gjorde att han kom fri med Sundsvalls målvakt. Vid det andra sköt han på halvvolley efter ett inspel från kanten som bar Lunds signatur.

Roligt för båda spelarna givetvis, men säkert roligast för Simon som under vintern på något sätt transformerats från tillvaron som en rätt genomsnittlig kantspelare till en riktigt målfarlig anfallare på en nivå där han aldrig tidigare spelat speciellt många minuter.

Sundsvall missade mycket.
Annars var detta som sagt i rätt stor omfattning Sundsvalls halvlek. De skapade betydligt fler chanser än vad ÖSK förmådde göra, men deras avslut var av låg kvalitet, även när anfallarna kom på tu man hand med Ludwig Bergström i ÖSK-målet. Det värsta syndaren var väl Pa Dibba – avbytare i A-lagsmatchen – som brände några riktigt bra lägen.

Wiktorsson säsongsdebuterade.
Glädjande att se var det att Christoffer Wiktorsson äntligen fick göra sin årsdebut. Christoffer spelade vänsterback i en backlinje som även innehöll Boris Lumbana. Boris hade för den här matchen fått ta ett steg ner från mittfältet till en av mittbackspositionerna.

Efter matchen förklarade Axel Kjäll att placeringarna i backlinjen berodde på, att man ville ta det lite försiktigt med Boris, som just var tillbaka från en skadekänning. Mittbackspositionen är ju inte lika löpintensiv som en placering på mittfältet. Dessutom tyckte man att det var bättre för Wiktorsson att spela ytterback med tanke på att han just kommit tillbaka från en hjärnskakning. Centralt i backlinjen kan det ju bli en hel del huvudspel.

ÖSK tar över i andra.
Inför andra halvlek byttes Christoffer Wiktorsson tillsammans med Peter Samuelsson ut (Peter med en liten känning i en baksida) och Josef Ibrahim och David Johansson kom in i deras ställe. Wiktorssons plats togs över av Sebastian Ring som lämnade över sin plats på vänsterkanten till Josef Ibrahim. Till höger tog Lukman Murad steget upp till anfallet och David Johansson fick ta jobbet som högerbräddare.

Samtidigt gav Axel Kjäll sina innermittfältare lite nya direktiv, vilket gjorde att de fick betydligt bättre grepp om sina motståndare. Det här gjorde att det var ÖSK som blev det tongivande laget under andra halvlek. Giffarna verkade inte längre speciellt kamplystna utan de vek faktiskt ner sig ordentligt mot slutet av matchen. Dessbättre upprepades inte scenariot från den första halvleken med mål gjorda mot det spelförande laget, utan det var ÖSK som kunde bättre på sin målskillnad med ytterligare två inspelade mål.

Klassmål av Lukman.
Det första och matchens tredje var Lukman Murads, som stod för matchens verkliga fotbollsgodis. Han får ett inspel från David Johansson med ryggen mot motståndarmålet. Lukman tog emot bollen och vände i samma rörelse och skjuter på halvvolley hårt ribba och ner på rätt sida mållinjen. Snyggt var det definitivt.

Det fjärde och sista målet kom sedan som resultat av ett väggspel mellan Josef Ibrahim och Lukman. Josef passar Lukman, som står vid straffområdesgränsen. Lukman väggar tillbaka mot Josef, som tagit sig in i straffområdet. En motståndare griper tag i honom för att förhindra ett skottläge. Salko Basic blåser helt korrekt för straffspark, som Josef själv tar hand om. Straffen höll väl inte riktigt samma klass som Moes straff i A-laget gjorde. Målvakten var faktiskt på den, men gick in och mer behövs ju inte.

Alla var bra – i andra halvlek.
Efter en svag inledning i första halvlek tog ÖSK över spelet i den andra. Axel Kjäll var mycket nöjd med målsskytten Simon Glännestrands insats med två mål, som skapades mot spelets förlopp. Mittbackduon Boris Lumbana och Anton Westerlund skötte sig riktigt bra med ett extra plus till lagkapten Boris. Emil Berger och Filip Albertsson på mittfältet började lite trevande, men växte succesivt in i matchen och dominerade sina motståndare under den andra. Erik Lund stod för en stabil insats och har med sin allsvenska rutin ännu inte satts på några svårare prov hos U21-laget. Dessutom passade han ju fram till ÖSKs två första mål.

Matchfakta:
35. 1-0 Simon Glännestrand (Erik Lund)
45. 2-0 Simon Glännestrand (Erik Lund)
62. 3-0 Lukman Murad (David Johansson)
71. 4-0 Josef Ibrahim (straff sedan han själv blivit fälld)

Laguppställning: Ludwig Bergström – Erik Lund, Anton Westerlund, Boris Lumbana (k), Christoffer Wiktorsson (46) – Lukman Murad, Filip Albertsson (77), Emil Berger, Sebastian Ring – Simon Glännestrand (73), Peter Samuelsson (46)
Ersättare: Jonathan Thuresson (mv), David Johansson (46), Josef Ibrahim (46), August Viklund (73), Stefan Hannason (77), Oscar Fardelin

ÖSK: Axel Kjäll efter 4-0 mot Sundsvall (video)
Sundsvalls Tidning: Även U21 nollade i Örebro
NA: Wiktorsson gjorde comeback
GIF Sundsvall: U21 – Poänglösa i Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.