Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U17: Seger mot MFF i ligacupen

Truppen som nu är i final i Ligacupen.

Snabbt underläge i matchinledningen.
Trots ett tidigt underläge med 0-2 redan efter dryga 10 minuters spel lyckades ÖSKs U17-lag besegra gästande Malmö FF. ÖSKarna verkade till att börja med lite tagna av stundens allvar och lät skåningarna komma till sina avslutslägen alltför lätt. Två snabba omställningar i den 7:e och 12:e minuten bäddade för MFFs ledning. Båda gångerna var det Malmös Zackarias Faour som var siste man på bollen och båda gångerna rullade han in den vid bortre utom räckhåll för ÖSKs målvakt Kalle Westdahl. Efter sina två mål dominerade Malmö matchbilden även om man fick intrycket, att de tog det lite lugnare efter sina två snabba ledningsmål. ÖSKarna gjorde inte så mycket väsen av sig i det här skedet av matchen utan koncentrerade sig i första hand på att täppa till de luckor i försvaret som uppenbarat sig i matchinledningen.

Felix Möller reducerar.
Efter halvtimmen började man sedan se vissa tecken på ett meningsfullt anfallsspel även från hemmalagets sida och det var därför inte helt oväntat, att laget kunde halvera malmöförsprånget. Det var Felix Möller som rörde sig längsmed försvarsledet vid straffområdesgränsen, hittade en lucka och placerade snarare än sköt bollen mot det långa hörnet. Malmös målvakt, som för övrigt inte var jättelång, nådde inte den bollen. I det här skedet av matchen började även Martin Springfeldt att röra på sig på allvar längs högerkanten. Med Martins speed springer han ifrån de flesta försvarare även om han dessutom måste få med sig bollen. Närmast en kvittering var David Holm, vars direktskarv på ett av Martins inspel prickade kryssribban någon minut före halvtidsvilan.

Mikael Loön kvitterar.
Inför andra halvlek ersatte Mikael Loön Henning Nordvall på mittfältet samtidigt som coach Torstensson vände på mittfätstriangeln och spelade med två balansspelare. Därmed var det i princip slut på Malmös organiserade anfallsspel. De klarade inte längre att ta sig igenom ÖSKs mittfält och förbi backlinjen. Samtidigt var frågan om ÖSK skulle kunna kvittera. Den frågan besvarade Mikael Loön redan i den 51:a minuten. Hans höga volleyträff på en boll som studsat omkring lite planlöst i Malmös straffområde blev ett otagbart målskott.

Springfeldt och Möller dominerar.
Efter kvitteringen tar ÖSK över allt mer av initiativet i matchen. Speciellt är det Martins Springfeldts löpningar längs högerkanten som ställer till allt större problem för MFFarna. Tyvärr resulterar inget av Martins inspel även om David Holm några gånger är någon ynka decimeter från kontakt. Det blev istället Felix Möller som med sitt andra mål i den 72:a minuten gav ÖSKarna ledningen för första gången i matchen. Framspelad av Micke Loön placerar han skottet i närheten av det bortre krysset utom räckhåll för Malmöförsvaret.

Så blev det äntligen David Holms tur.
Efter ÖSKs ledningsmål försökte Malmö att intensifiera sitt anfallsspel utan att lyckas speciellt bra. Visserligen har de en lös stolpträff, men ÖSK har fler och bättre chanser, de flesta med Martin Springfeldt som upphovsman. ÖSK utökade också sin ledning i den 82:a minuten, då David Holm äntligen får betalt för sitt hårda arbete mot motståndarnas straffområde. Ett inspel från Oskar Ålgars klackstyr han in i mål förbi en chanslös målvakt. Ett mycket vackert och väl genomfört anfall för övrigt, där Martin Springfeldt låter sin Köpingskollega ta löpningen och inspelet mot mål. Martin som jobbat kopiöst hela andra halvlek började vid det här laget se rätt slak ut, så det passade bra att det blev Oskar som utförde attacken.

Med en tvåmålsledning och åtta minuter kvar att spela mot ett tröttkört motståndarlag kändes segern rätt säker, även om vardera laget hann med att skapa ytterligare varsin kvalificerad chans. Malmös avvärjde Kalle Westdahl i ÖSKmålet med en fotparad. ÖSKs inbytte Andreas Klingström frispelades med någon minut kvar av Micke Loön. Andreas kom helt fri med MFFs målvakt, men hans skott tog tyvärr på målvakten (eller om det var tvärtom).

Kollektivets och vinnarskallarnas triumf.
Efter den lite snöpliga matchinledningen med två snabba baklängesmål visade laget prov på de egenskaper som nu fört dem ända till Ligacupfinalen. Det känns väl på sätt och vis fel att lyfta fram någon enstaka spelare efter en så här gedigen laginsats. Men bloggen kan ändå inte undgå att notera att Kalle Westdahl i målet utvecklats mycket positivt sedan i höstas. Kalle har den räckvidd som behövs för att dominera på höjdbollar i straffområdet och det gör han numera. Edwin Ahlnäs på vänsterbacken gör kanske inte så stort väsen av sig, men Edwin har en riktig vinnarskalle och stängde i princip sin kant helt och hållet tack vare sin snabbhet och inställning. Dessutom hann han komma in och blockera MFF-anfall vid några tillfällen, då det annars hade kunnat bli riktigt farligt. Martin Springfeldt var i princip omöjlig att stoppa för MFFs vänsterförsvar och att det inte blev några assistpoäng i den här matchen berodde inte på Martins insats utan på att hans anfallskolleger inte tog vara på den chanser han serverade dem. Men framför allt var det här som sagt en kollektivets och vinnarskallarnas triumf. Att det här laget bara förlorat två gånger på de 40 matcher de spelat sedan i april förra året är definitivt inte en slump.

Matchfakta.
07. 0-1 Zackarias Faour
12. 0-2 Zackarias Faour
37. 1-2 Felix Möller
51. 2-2 Mikael Loön
72. 3-2 Felix Möller
82. 4-2 David Holm

Laguppställning: Kalle Westdahl – Oskar Ålgars, Carl Ekstrand-Hamrén, Isac Uddling, Edwin Ahlnäs – Henning Nordvall (ut 46, in 82), Amel Rastoder (83), Joel Nilsson (89) – Felix Möller (82), David Holm (87), Martin Springfeldt
Ersättare: Sedin Ujkanovic (mv), Mikael Loön (46), Rickard Hallgren (83), Andreas Klingström (87), Gustav Fardelin (89),Sebastian Magnusson, Mohammed Arsheian

Målen mot Malmö FF gjordes av Felix Möller (2), David Holm och Mikael Loön.

ÖSK: U17 – Seger mot Malmö FF i semifinalen

1 kommentar – kommentera

Mattias

Tycker Springfeldt på kanten gör saker man sällan ser på en fotbollsplan, och det gång på gång…Backarna ser ut att stå still när han drar på sina löpningar. Att sen dessutoom leverera så många fina inspel från kanten är kvalitet!
Kul att se…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.