Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: ÖSK – IK Sirius 2-2 (1-0)

ÖSK fick ”bara” oavgjort 2-2 i tisdagens match mot IK Sirius i U21-serien. Ett resultat som inte var orättvist, men ändå kändes rätt snöpligt. Hemmalaget såg nämligen ut att ha avgjort matchen till sin fördel, när Josef Ibrahim med fem ordinarie matchminuter kvar gav sitt lag ledningen med 2-1. Josef hittade till slut den öppning han sökt matchen igenom. Efter att ha fintat bort sin försvare kom skottmöjligheten, siktet var bra inställt och han kunde halvknorra in ett diagonalskott, som hittade in precis under ribban i bortre.

Sedan borde det i princip bara ha varit att spela av matchen. Det trodde man på läktaren och säkert gjorde även spelarna på plan det. Men koncentrationen försvann när Marcus Astvald på övertid drog på sig sitt andra gula kort efter ett tjafs med en motspelare. Båda fick lämna planen och ÖSKarna släppte till ett långt uppspel mellan sina mittbackar. Den friställde anfallaren lobbade snyggt bollen över Ludwig Bergström i ÖSK-målet. Därefter var det i princip bara avsparken som återstod.

Tidig ledning genom Lukman Murad.
Ändå hade det sett rätt så bra ut till att börja med. När ÖSK efter knappa 20 minuter tog ledningen genom Lukman Murad, som omarkerad kunde slå in en hörna vid bortre, kändes det som om ÖSKarna redan hade segern i sin hand. För under matchens första minuter såg man egentligen ingenting från Sirius sida som ens skulle kunna kallas anfallsspel. ÖSKarna misslyckades dock med att utöka sin ledning och allt eftersom tog det ungdomliga Sirius-laget för sig mer och mer. Med någon minut kvar av halvleken var det bara en bra räddning av Ludwig Bergström, som höll ÖSK-ledningen intakt fram till halvtidsvilan.

Lund ut inför andra.
Inför andra halvlek byttes debuterande Erik Lund ut och in kom Stefan Hannason. Stefan tog David Johanssons plats på mittfältet och David spelade andra halvlek som högerback. Inte för att det berodde på den ändringen, men ÖSKs spel blev betydligt mer ostrukturerat efter pausen. Båda lagen anföll glatt och försvarade dåligt. ÖSK försökte huvudsakligen att dyrka upp Siriusförsvaret genom långa diagonalpassningar från Emil Berger till Josef Ibrahim på vänsterkanten. Det gick väl så där eftersom Josef alltför ofta körde fast i sina dribblingsförsök. Fram till den 85:e minuten, då han äntligen fick fritt skottfält. Dessförinnan hade Sirius hunnit utjämna på nick efter hörna i den 70:e minuten. En omarkerad Siriusspelare kunde knoppa in en väl avvägd hörna.

Lund får godkänt i sin ÖSK-debut.
Av spelarna från A-truppen var det väl ingen som direkt stärkte sina anspråk på en plats i nästa startelva. Emil Berger skötte sig väl ok och Josef Ibrahim visade på nytt upp sina tekniska färdigheter, men tenderade alltför ofta att gå för länge med bollen. Peter Samuelsson var i princip osynlig – inte hans typ av match. Precis innan han gick av fick han ett jätteläge att göra mål, men hans lobb som först såg ut att gå i mål vred sig utanför. Marcus Astvald hade som vanligt svårt med bollkontrollen. Bra när han kan hota med fart, men inte lika lyckad i samspelet. Tyvärr (för Mackans del) innebär  ÖSKs nya spelmodell att de spelare som brukar kallas höger- resp. vänsterbräddare ofta går in i planen och där kommer hans styrkor inte alls till sin rätt på samma sätt som i en mer traditionell högerkantsroll. Erik Lund gjorde en helt ok insats i första halvlek. Han stängde i princip sin kant, vilket han väl också skall göra med tanke på motståndet. Däremot var han inte lika delaktig i det offensiva spelet, vilket man kanske så hör tidigt kan skylla på att det tar tid att lära sig ett nytt spelsystem. Ludwig Bergström stod för några fina parader och kunde inte göra något åt Sirius två mål.

Matchfakta:
19. 1-0 Lukman Murad (hörna Emil Berger)
71. 1-1 Joel Rydstrand
85. 2-1 Josef Ibrahim
90+ Utvisning Marcus Astvald (två gula)
90+ 2-2 Deniz Yaldir
Laguppställning: Ludwig Bergström – Erik Lund (46), Filip Albertsson, Anton Westerlund, Sebastian Ring – Marcus Astvald, Emil Berger, David Johansson, Josef Ibrahim – Peter Samuelsson(66), Lukman Murad (88)
Ersättare: Jonathan Thuresson (mv), Stefan Hannason (46), August Wiklund(66), Simon Glännestrand(88) och  Max Lindborg,

En inte alltför uppåt Axel Kjäll kommenterar matchen på ÖSKs hemsida: U21: Axel Kjäll efter 2-2 mot Sirius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.