Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Om Lund

Papperstidningen skrev en del om rekryteringen av Erik Lund igår. Eftersom bloggen ligger lite efter realtid för tillfället kommer först nu några av de mer intressantare uppgifterna i artikeln.

– Hans moderförening är faktiskt inte IFK Göteborg utan den ständiga krislaget Ljungskile SK. För den medverkade han dock bara i sex matcher varav en från start. Men han var ung då, bara sjutton år om jag räknat rätt. Han tidiga debut i Superettan var tillräckigt för att intressera Aston Villa, dit han flyttade för att bli ungdomsproffs. I Birmingham stannade han tre säsonger, men han lyckades inte komma längre än till reservlagstruppen, varför han valde att resa tillbaka till Sverige.

– I Sverige blev IFK Göteborg hans nya förening. Av statistiken hos SvFF kan man se, att han till att börja med verkar ha varit IFKs utvalde startspelare under åren 2008 – 2011. Fast det blev färre och färre matcher. Under år 2011 spelade han ”bara” 19 gånger för IFK – fast alla gånger från start och aldrig utbytt. Förra året hade han sedan halkat ner en bit på IFK-tränarens startlista. Han spelade bara en gång i allsvenskan och då blev han utbytt (fast det kan ju ha berott på en skada). Vad som hände år 2012 (antar jag) var att Emil Salomonsson (från HBK) tog hans plats. I juli skadade han under träning ett korsband och var borta resten av det året på grund av denna skada.

– I år han han spelat en träningsmatch med A-laget och tre med U21-laget. Han säger själv att han inte känt något av sin skada under dessa matcher.

– ÖSKs låneperiod sträcker sig fram till den 15 juli. Detta innebär att den sista matchen han kan vara aktuell för ÖSK är mötet i den 14:e omgången den 26 juni mot hans moderklubb Ljungskile. Därefter är ÖSK spellediga i princip en hel månad.

– P-O Ljung refererar till Christoffer Wiktorssons skada och det faktum att denne ännu inte är fullt i träning som en av anledningarna till att ÖSK valde att låna Lund. På frågan om Lund är aktuell för spel redan mot Värnamo, svarar P-O diplomatiskt att han är disponibel. Vilket väl innebär att man inte tänker låta honom starta.

– Lund hedgar frågan om han vill/kan spela: ”Får jag chansen är jag absolut redo på måndag. Även om det är en liten anpassningsperiod när man kommer till ett nytt lag och skall lära sig spelsättet”, säger han till tidningen. Vilket väl innebär att han inte räknar med att spela. ÖSK vill säkert se honom lite mer i aktion innan man släpper fram honom. Klubben har en U21-match på tisdag på Behrn Arena, då man möter IK Sirius. Det troligaste är väl att det blir i den matchen som Lund får göra sin ÖSK-debut (på David Johanssons bekostnad).

– P-O Ljung säger faktiskt, att han inte kände till speciellt mycket om Lund sedan tidigare. Mer än att han visste att han har en bra karaktär. Något överraskande med tanke på att Lund väl borde ha studerats utifrån ett Helsingborgsperspektiv.

– Av spelarna hos ÖSK är det bra Marcus Astvald och William Atashkadeh som han känner. Astvald flyktigt från något sammanträffande i U21-landslagssammanhang och William från dennes göteborgstid.

Av vad som skrivs och sägs (och inte sägs) får jag väl närmast intrycket att Lund värvats in som en truppförstärkning av backlinjen, som man från ÖSKs sida var orolig för antalsmässigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.