Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U19: Seger mot Västerås SK i ligacupen

ÖSKs U19-lag som inledde ligacupen med en bortaförlust mot IFK Norrköping förra helgen bärgade idag den första trepoängaren när Västerås SK kom på besök. Segersiffrorna 3-1 ser dock säkrare ut än vad de egentligen var. I första halvlek dominerade ÖSK spelet påtagligt medan det blev betydligt jämnare i den andra.

ÖSKs ledningsmål kom redan i den 10:e minuten. Martin Springfeldt får bollen på sin egen planhalva och driver bollen längs sidlinjen ända ner mot VSK:s kortlinje. Lukman Murad får hans snett inåt-bakåtpassningen på foten strax innaför straffområdesgränsen och Lukman placerar snarare än skjuter bollen vid bortre utom räckhåll för målvakten. Strax därefter går Martin av. Han hade tidigare i matchen fått en smäll mot huvudet och kände sig inte riktigt bra. Efter ÖSKs ledningsmål hände det inte så värst mycket mer under första halvlek. Jag har noterat ett bra skott av Sebastian Ring på en andraboll efter hörna (som han själv slog). Oscar Fardelin hade en bra möjlighet med några minuter kvar i halvleken men fick inte någon bra träff. Under hela halvleken var det ÖSK som hade initiativet, men det var alldeles för många felpass och tilltrasslade situationer för att det skulle kunna tala om något struktrurerat anfallsspel. VSK å sin sida hade egentligen inget eget anfallsspel alls.

Inför andra halvlek bytte Carl Ekstrand-Hamrén av Max Lindborg på det centrala mittfältet. Carl skall ju egentligen spela mittback, men Oskar och Oscar hade skött sina sysslor så bra under den första halvleken att det inte fanns någon anledning att ändra på försvarslåset. Den här truppen har egentligen alldeles för många duktiga mittbackar. Förutom de tre som började andra halvlek var ju Anton Westerlund med A-truppen i Göteborg och Sebastian Heimeryd tar det fortfarande lugnt på grund av ett knäproblem.

En kvart in i andra halvleken ökade ÖSK på sin ledning till 2-0. Lukman Murad tar sig in längs vänsterkanten och skjuter (eller passar) parallellt med mållinjen. Philip Holmer klackstyr in bollen vid bortre. Bollen har knappt styrfart, när den passerar mållinjen, men VSKs målvakt är lite för kort och når den inte. Direkt efter ÖSKs mål går Oscar Fardelin av med (som jag tyckte) blod under näsan. Det betydde att Carl Ekstrand-Hamrén i alla fall hamnar på sin mittbacksplats samt att Max Lindborg byts in igen. ÖSKs andra mål borde ha inneburit dödsstöten för VSKs förhoppningar om att kunna få¨poäng med sig till Västerås, men det blev faktiskt nästan tvärtom. Bara någon minut senare reducerar man på ett lite märkligt sätt. Ett skott från mitt på ÖSKs planhalva efter en hörna passerar genom en grupp spelare kring straffpunkten. En VSKare får foten på bollen som ändrar rikting och ställer Filip Rinne. Ytterligere en minut senare är det yttersta nära en kvittering. En indianare i ÖSKs backlinje ger en grönvit anfallare fritt skottläge, men bollen stryker ena stolpen på rätt sida sett med ÖSK-ögon.

Under den sista halvtimmen skapar faktiskt VSK en del tryck mot ÖSKs förvarsområde, men hemmalaget står pall och kan dessutom öka på ledingen med matchens sista spark. David Johansson, som efter ha fått starta som ytterback ryckte in som innermittfältare under matchens sista 20 minuter, får vad jag antar var en halvträff, men han kan ändå glädja sig över att se bollen få en lobbliknande bana och hitta in i målet precis vid kryssribban. Noterbart är även att ÖSKarna lyckas dra på sig fem gula kort under matchens gång. En del klart onödiga (snack och bortsparkade bollar), medan andra kändes motiverade när motivet var att förhindra VSKare från att få för mycket yta att avancera på.

ÖSK vinner matchen rättvist, men borde inte ha släppt in VSK i matchen. Å andra sidan blev det en rätt spännande sista halvtimme med ett lyckat slut.

Matchfakta:
10 1-0 Lukman Murad (Martin Springfeldt)
61. 2-0 Philip Holmer (Lukman Murad)
62. 2-1 Jesper Degerlund
90. 3-1 David Johansson (Lukman Murad)

Laguppställning: Filip Rinne – David Johansson, Oscar Fardelin (60), Oskar Ålgars (k), Sebastian Ring – Martin Springfeldt (12), Max Lindborg (ut 46, in 60)), Filip ALbertsson (70), Lukman Murad – August Wiklund, Simon Glännestrand.
Ersättare: Sedin Ujkanovic (mv), Philip Holmer (12), Carl Ekstrand-Hamrén (46), Edwin Ahlnäs (70), Lesster Govea

ÖSK: Seger i OMG 2 av ligacupen
ÖSK: Björn Cervin efter vinsten mot Västerås SK (video)

1 kommentar – kommentera

Mattias

Bra analys, blir en utmaning hur man ska matcha
det här laget med så många duktiga killar på
samma positioner..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *