Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rynningeseger i U21-premiären

Det blev Rynninge IK som drog det längsta strået när ÖSKs U21-lag inledde ”vår”säsongen på ett vintrigt Behrn Arena. Ett lätt snöfall, fem minusgrader och en plast som såg rätt hal ut gjorde att det blev en chansfattig tillställning där ingendera av lagen kom till speciellt många målchanser. Lägg därtill att Peder Hessel, Rynninges nye tränare, valde att matcha i princip olika lag i de två halvlekarna och att Axel Kjäll även han företog en hel del byten så blev det som det blev. För Rynningespelarna och för de flesta av ÖSKarna var det dessutom årets första match.

I officiella sammanhang står det att det var ÖSKs U21-lag som stod för värdskapet i dagens match. En sanning med modifikation. Dels har ju ÖSK inte någon U21-trupp och dels inskränkte sig A-truppsförstärkningarna till matchens mittfältskung Boris Lumbana. I övrigt kvalade alla i laguppställningen in under klassbeteckningen U19, så det var ett ungt och i de flesta fall i seniorsammanhang orutinerat lag som ÖSK ställde på benen. Meningen är nog att det skall vara fler spelare från A-truppen som är med när etiketten U21 används, men skador, sjukdomar och inte minst gårdagsmatchen mot Djurgården gjorde att Boris fick ensam representera ÖSKs A-lag.

Matchen blev som sagt väldigt chansfattig. ÖSKs mittbackslås med Anton Westerlund och Andreas Ståhl (i första) samt Carl Ekstrand Hamrén (i andra) tog hand om allt som kom rakt emot dem. På kanterna hade de hjälp av Filip Albertsson till höger och Sebastian Ring till vänster. Båda ytterbackarna är ”egentligen” centrala mittfältare och så pass bra i den positionen att de i höstas kallades till SvFF:s breddelitläger. Men att döma av förra helgens laguppställningar och hur det såg ut idag så är tanken tydligen att de skall skolas om till ytterbackar. Inget fel i det. Båda är bolltrygga och inte alls främmande att trycka på framåt som moderna ytterbackar skall kunna göra. Lägg dessutom till att det på ytterbackpositionerna i dagsläget ser rätt tunnt ut hos ÖSK på något års sikt så kan det visa sig att detta är de positioner som snabbast kan leda till en plats i den allsvenska truppen.

På mittfältet startade ÖSK med Boris Lumbana och Stefan Hannason flankerade av David Johansson till höger och Lukman Murad till vänster. Av dessa var det väl bara Boris som förmådde att sätta någon prägel på matchen. Han dominerade å andra sidan sitt närområde ytterst påtagligt med de fysiska resurser som står honom till buds. De två kantbräddarna förde en rätt anonym tillvaro, vilket delvis berodde på att de var svältfödda i bolltillförseln men även att de i allmänhet inte åstadkom så mycket när en boll hittade ut till dem. David Johansson skapade visserligen ÖSKs bästa chans i andra halvlek när han kom fram i djupled, men det var från en mer central utgångspunkt som passar honom betydligt bättre än vad högerkanten gör.

ÖSKs två anfallare Simon Glännestrand och August Wiklund (1:a) och Martin Springfeldt (2:a) jobbade alla tre förtjänstfullt utan boll, men utan tillräckligt med bollkontroll för att kunna etablera några längre perioder av anfallsspel. Dessutom saknades viljan att gå på avslut när halvlägena uppenbarade sig. Det blev gärna en passning för mycket i stället för ett avslut mot mål. Det var inte utan att man undrade hur det kom sig att Mirza Basic – matchens enda målskytt – provspelar hos Rynninge och inte hos ÖSK. Mirza var ju ÖSK Söders bästa målskytt i div 3 förra året. Med sina 13 mål var han med i seriens skytteligatopp imponerande med tanke på att ÖSK Söder hamnade allra sist i tabellen. Mirzas mål i den här matchen var ett avslut vid bortre stolpen efter ett inspel från ÖSKs högerkant som ingen lyckades få stopp på.

Jonathan Thuresson stod för några riktigt bra fotparader, men verkade ibland ha svårt med att få grepp på bollen. På målet hade han inga möjligheter att ingripa.

Matchfakta: ÖSK ”U21” – Rynninge IK: 0-1 (0-1)
32. 0-1 Mirza Basic (Magnus Palm)

Laguppställning: Jonathan Thuresson – Filip Albertsson, Anton Westerlund, Andreas Ståhl (46), Sebastian Ring – David Johansson (75), Stefan Hannason (46), Boris Lumbana (62), Lukman Murad (75) – Simon Glännestrand, August Wiklund (46)
Ersättare: Carl Ekstrand-Hamrén (46), Martin Springfeldt (46), Oskar Ålgars (46), Max Lindborg (62), Joel Nilsson (75), Edwin Alhnäs (75)

Rynninges laguppställningar:

Rynninge IK: Seger för Hessel i premiären
Rynninge IK: Två glada killar efter seger – Peder Hessel och Martin Jatko (video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *