Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Futsal-DM: trippel för Söder Dam

ÖSK Söder Dam tog hand om alla tre titlarna då årets Futsal-DM avslutade med finalerna idag i Idrottshuset. Men det var definitivt inga lättköpta segrar. Damseniorerna och F15 fick lov att hämta upp underlägen i slutminuterna medan segersiffrorna i F17 inskränkte sig till 1-0.

DM-segrare Futsal klass F15: ÖSK Söder (mobilbild: Thomas Lundström)

Först ut efter seniorernas semifinaler var det yngsta flicklaget i klass F15. Lagets motståndare kom från KIF Örebro och trots ett visst spelmässigt övertag från de svartvitas sida så var det de rödblå som både tog ledningen och kunde utöka denna genom två lite slumpmässiga mål. En aktivare coachning i andra halvlek ökade trycket mot KIF-målet och när Freja Olofssons reducerat till 2-1 på ett hårt långskott inleddes jakten mot en kvittering på allvar. Utjämningen kom med ca. en halv minut kvar. Amanda Håkansson tryckte upp ett skott i nättaket från halvsnäv vinkel. Matchen gick till förlängning och efter ytterligare tio minuter kunde Amanda avgöra matchen och säkra DM-tecknen genom att göra sitt andra mål.

DM-Segrare Futsal klass F17: ÖSK Söder (Bild från Söder Dams Facebooksida)

Flickorna i klass F17 fick även de jobba hårt för sina DM-tecken. Med ett år kvar för de allra flesta i den här årsklassen så hade motståndarna från Lillån FK en viss fördel, men å andra sidan såg inte de spelarna heller så gamla ut. ÖSK verkar ha fått återbud av sin ordinarie målvakt Minna Åström så i målet stod Kajsa Armborg, som varit utespelare i F15-matchen timmen tidigare. Kajsa visade ju redan i F15:s semifinal i förrgår att hon klarar av målvaktsjobbet riktigt bra, ett intryck som hon förstärkte genom ytterligare en stabil, vårdad och greppsäker insats.

Matchens enda mål kom två minuter in i andra halvlek då Joline Jacobsson nickade in returen på sitt eget skott. Det är inte ofta man ser nickmål i futsal, men Joline visade att det kan löna sig att använda huvudet också. ÖSK hade rätt bra grepp om spelet matchen igenom, men hade precis som sina yngre och äldre kolleger väldigt svårt att sätta de chanser som skapades. Med några minuter kvar fick Lillån en gyllende chans att komma tillbaka in i matchen med hjälp av en långstraff efter det att ÖSK dragit på sig halvlekens fjärde frispark, men den slogs lyckligtvis över.

DM-segrare Futsal Damseniorer: ÖSK Söder (Bild från Söder Dams Facebooksida)

I damernas huvudklass började ÖSK Söder dagen med att möta Lillån FK i en match som rätt länge stod och vägde innan proppen gick ur och målfabrikationen kom igång. Ida Scherling gav ÖSK ledningen i den åttonde minuten, men Lillån utjämnade redan minuten efter. Därefter dröjde det – trots ett antal chanser – tills den 15:e minuten innan Elin Segerstedt kunde göra 2-1 snyggt framspelad av Rebecca Johansson. ÖSKs tredje och målet som väl definitivt knäckte Lillån kom i den 19:e minuten. Rebecca Johansson slog en hörna till Ida Scherling som direkt skarvade den vidare till Jessica Ström som kunde maka in bollen vid bortre. Snabbt, snyggt och effektivt.  Efter trean gav Lillån mer eller mindre upp och under de sista fyra minuterna kunde ÖSKarna göra tre mål till – två genom Susanne Eriksson och ett genom Stina Gävbo.

Final mot IFK Kumla igen.
I finalen mötte ÖSK precis som förra året IFK Kumla och precis som förra året blev det en tvåmålsseger till ÖSK. Då gjorde kumlingarna inga i mål – i år tog de ledningen med både 1-0 och 2-1. Båda gångerna utjämnade dock ÖSKs specialla vänsterkantsexpress Stina Gävbo som från sin försvarsposition inte är rädd för att stöta fram i banan. Det gjorde hon för övrigt så bra, att hon blev ÖSKs bästa målgörare i årets finalspel med sammanlagt fyra mål.  Dessutom verkar hon aldrig bli trött, vilket nog en del av ÖSKarna och definitivt spelarna från Kumla var mot slutet av matchen.

Kumlas 2-1 mål kom med bara fem minuter kvar att spela och med tanke på hur svårt ÖSKarna haft att göra mål kändes det väl inte så bra just då. Men Stinas andra mål kom redan en minut senare och ytterligare en minut senare tog ÖSK ledningen för första gången i matchen genom Melisa Ahmetagic, som placerade bollen så att säga i fel hörn för Kumlas mycket duktiga målvakt Sofia Gustafsson. Sophie Sörqvists mål på en målvaktsretur med ungefär en minut kvar gjorde sedan att anspänningen under slutminuten inte behövde bli så hög.

Stina Gävbo matchvinnare.
Matchvinnare för ÖSK Söder var väl i första hand Stina Gävbo genom sina två kvitteringsmål, när anfallarna inte kunde få in några bollar. Rebecka Johansson skall också nämnas för sina insatser tidigare under slutspelet. Hon fick dessutom ställa sig i mål under andra halvlek av matchen mot Kumla efter det att Mimmi Paulsson-Febo satt sig på bänken i halvtid. Mimmi fick en smäll tidigt i morgonmatchen mot Lillån och det kanske var den som ”spökade”.

Sett över hela slutspelet gjorde så gott som alla spelare i laget mål, vilket säkert var en av nycklarna till att man kunde bärga ytterligare en uppsättning DM-tecken. Nu väntar närmast ett gruppspel mot några andra DM-segrare i Hallsberg om två veckor. Flicklagen kommer att få resa till Nora resp. Lindesberg för sin SM-kvalmatcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.