Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ingen förbindelse med ÖSKs websida: Problemet identifierat och löst

ÖSKs websida har varit onåbar några dagar nu för Bloggen. Inte för att det skrivs speciellt mycket just nu (antar jag), men det är ju tråkigt ändå. När något sådant här inträffar så är ju i första hand den egna datorn huvudmisstänkt. Men vid det här laget så kan nog de misstankarna läggas åt sida. Jag har försökt att nå sidan från flera datorer, med tre olika webläsare och från både Windows och Ubuntu utan att lyckas. Så problemet ligger helt klart hos ÖSK.

Det vore kanske bra om man från ÖSKs sida kunde bekräfta problemen genom Twitter eller på sin Facebook-sida. Dessa utgör ju alternativa kommunikationskanaler.

Tillägg: Jag fick ett förslag att försöka lösa problemet genom att rensa DNS-cachen. Detta hjälpte dock inte.

Mina olika webläsare hanterar siten lite olika. Firefox visar en blank sida (0 kb), medan Internet Explorer och Chrome lämnar ett HTTP 500 felmeddelade. Det är iofs inga problem med att pinga oskfotboll.se, så siten är inte nere på det vanliga sättet.

Tillägg 2: Jag har också fått ett förslag att det kan vara ett fel som har med routern/DNS att göra. Det är det inte. Jag kan pinga oskfotboll.se utan problem, vilket utesluter de felkällorna.

Tillägg 3: Jag fick ett nytt förslag till förklaring/lösning på problemet. Uppenbarligen är det så, att ÖSK flyttat/flyttar den fysiska placeringen (och därmed även IP-adressen) för sin hemsida.  Denna får då en ny IP-adress och det kan ta tid innan en sådan ändring hunnit ut till alla namnservrar. Det lät ju både hoppfullt och troligt, men verkar tyvärr inte vara förklaringen på de problem jag upplever.

Jag har undersökt denna teori genom att använda olika DNS-servrar, bland annat Open DNS och Google 8.8.8.8, vilka borde bli uppdaterade snabbt (kan man tycka). Men tyvärr löser inte heller detta problemet. För att testa denna teori fullt ut så vore det intressant att få höra från någon som inte har några problem att komma åt hemsidan vilken DNS-server som används.

Tillägg 4:
När jag gör en nslookup får jag fram följande IP-adress för oskfotboll.se 212.85.68.92. Är denna den rätta?
Om jag skriver in denna ip-adress i min webläsare kommer jag till Site Visions inloggningssida. Det är ju det publiceringsverktyg som ÖSK använder för tillfället (tror jag), men inte skall väl IP-adressen ge det resultatet. Frågan är alltså om det finns en ”bättre” IP-adress för ÖSKs hemsida.

Tillägg 5: PROBLEMET LÖST.
Efter en hel del experimenterande så är nu problemet löst. Det visade sig som så ofta i sådana här fall vara en kombination av fel som gjorde att lösningen var svår att finna.

1. Websidan för spelartruppen verkar vara delvis felprogrammerad.
Om man går till websidan Truppen – Spelarpresentation så finns där en sammanställning över ÖSKs spelare. (Den skulle iofs. behöva uppdateras men det är en annan sak). I den högra kolumnen finns spelarna uppradade samt fyra stycken röda rektanglar som representerar de olika lagdelarna. Genom att klicka på dessa rektanglar så kan man utesluta/visa vilka spelare som antas kunna placeras på resp. positioner. Om man gör detta och sedan väljer en spelare genom att klicka på dennes namn, så tappar man kontakten med siten. (Om alla fyra boxarna är röda uppstår inte detta problem).

2. Felaktigheten gäller sedan hela siten.
När man väl fått felmeddelandet om att den sökta sidan inte är tillgänglig så ”fortplantar” sig detta felmeddelande och kommer att visas för alla sidor på siten – alltså även för de som inte omfattas av programmeringsfelet.

3. Problemet är en kaka.
Vid en ytterligare ”analys” av problemet visade det sig bero på att ÖSK (eller vem det nu är) lägger en felaktig kaka i kakburken. Som jag antar säger att siten inte är tillgänglig. Tar man bort kakan/kakorna blir siten tillgänglig igen så länge man inte börjar undersöka truppens sammansättning igen med hjälp av de röda boxarna.  Jag har testat detta på Firefox, Chrome, Internet Explorer och Opera. Problemet och lösningen är densamma för alla fyra.

För att rensa bort kakorna använder jag ett gratisprogram som heter CCleaner. (Jag gjorde redan tidigare ett försök att rensa bort kakorna när jag felsökte, men det programmet var uppenbarligen inte lika effektivt).

8 kommentarer – kommentera

Ficedula hypoleuca

Tack för tipset, men det hjälpte tyvärr inte.

Hemvändarn

Om du fortfarande har problem och har det på samtliga enheter så är ju routern tämligen misstänkt. Särskilt om du har den som dns server. Omstart på den eller dns cache tömning kanske kan vara en idé.

Ficedula hypoleuca

Jag trodde också att det var routern ett tag, men det är det inte. Jag har bytt DNS-server till Open DNS och dessutom anslutit datorn direkt på Telias fiber, men har fortfarande problemet kvar.

Jag kan pinga oskfotboll.se också och får tillbaka pingen utan några problem. Problemet är i stället att jag får en tom sida i Firefox och HTTP 500 meddelanden med de andra två webläsarna.

Det verkar alltså vara ett problem för ÖSKs server att skicka över webplatsens innehåll.

Hemvändarn

Skumt. Fungerar utan problem för mig och andra jag kollat med.

Jan-Erik

ÖSK har ju inga egna servers (Utgår jag ifrån) utan deras site hostas ju av någon provider. Pingarna verkar gå snarare gå emot Banhof servrar som i sin tur är routar för en klump websajter som jag får tillbaka som ett spam på IP adressen. Så vad du pingar kan vara något annat. Kollar man sedan ipslagningarna via vissa whois servers så får jag tillbaka att ”DNS is broken”. Så förmodligen sker någon form av flytt och det tar tid innan alla DNS-serverar är uppdaterade. Vilken router du hamnar på är lite random och därför funkar det för vissa men inte andra. Tids nog slår uppdateringen igenom fullt och det kommer inte vara några problem.

Ficedula hypoleuca

Tack för förslaget! Jag har testat genom att använda mig av ett halvt dussin olika (slumpvist utvalda) namnservrar, men detta löser inte problemet.

Linus

Skumt!

Jag kommer in på sidan igenom min mobil
till och med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *