Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kvalfotboll

I helgen har distriktens lag fortsatt att spela kvalfotboll med mer eller lyckade resultat.

Div 3-kvalet: Yxhults IF.
Kumlalaget hade chansen att ta steget upp till div 2 genom att ta minst en poäng på bortaplan i Sunne. Hemmalaget som förlorat båda sina inledande kvalmatcher hade dessutom inget att spela för. Men Yxhult, som så hör långt i kvalspelet haft studsarna med sig, fick inte med sig det resultat de behövde. I stället blev det förlust med 4-1 och vad värre var – kvalkonkurrenterna från Villstaden gjorde tillräckigt många mål för att man skulle kunna passera Yxhult. Lagen hade båda sex poäng, de hade släppt in lika många mål, men Villastaden hade gjort ett mål mer. Mycket närmare kan man väl nästan inte komma. Segern innebär bland annat att det blir lokalderbyn i Kristinehamn i div 3 nästa år – det har väl aldrig hänt tidigare.

Örebrodistriktets kvarvarande div 3-lag (det är inte så många längre) kan efter kvalets avlutning ialla fall glädja sig över att de nästa år slipper de jobbiga resorna  till Sunne och Nordvärmland – men Hällabrottet hade givetvis varit ännu bättre. Ytterligare en förlorare i det här sammanhanget är Laxå IF eftersom de nu får lov att stanna kvar i div 5 trots att de vann den lokala kvalserien.

NA: Yxhult missade division 3
NWT: Sunne avslutade säsongen snyggt


Div 2-kvalet: Örebro Syrianska.
Örebrosyrianerna förlorade den första matchen i div 2-kvalets andra omgång mot Rotebro IS med 1-0. Matchen spelades på Pettersbergs IP. Nästa vecka blir det returmöte i Sollentuna och man skall väl inte döma ut syrianerna helt även om det väl är så att de måste göra minst två mål (och släppa in färre) för att kunna gå vidare.

NA: Syrianskas missade för mycket


Kval till Damettan.
Inte för att det har så mycket med vår lokala fotboll att göra, men bloggen noterar ändå, att det blev ÖSK Söders tidigare motståndare Älta IF som tar hand om en av de två platserna i Damettan som stod till buds. Stockholmskorna spelade 1-1 borta mot Östersunds DFF och spelade sedan 0-0 hemma. Det blev alltså bortamålet som fällde avgörandet. Den andra platsen togs av Hovås Billdal IF.


Kval till Superettan.
Kvalet till Superettan skulle kunna bli en riktigt intressant historia sedd med lokala fotbollsögon. Efter helgens resultat verkar det väl som om både Degerfors IF och BK Forward kommer att få försöka kvala sig till en plats i nästa års Superetta. För det här kvalet gäller följande:

Kvalet mellan Lag 13-14 i Superettan och Lag 2 i de två div. 1-serierna spelas prel. den 7 november och den 11 november.

Lagen möts parvis hemma – borta enligt följande spelordning:
Lag 2 i div. 1 Norra – Lag 13 i Superettan,
Lag 2 i div. 1 Södra – Lag 14 i Superettan.
Lagen i div. 1 börjar hemma.

Kvalmetod
Kvalet genomförs via dubbelmöte hemma – borta varvid, om poäng och målskillnad är lika efter andra matchen, mål på bortaplan räknas dubbelt.
Har efter den andra matchens ordinarie speltid inte avgörande skett förlängs matchen med 2 x 15 minuter. Mål på bortaplan räknas inte dubbelt i förlängningen. Om inget eller lika antal mål gjorts i förlängningen avgörs matchen genom straffsparkstävling enligt spelreglerna
.

Med tanke på hur de två lagen ligger till i dagsläget i sina respektive serier lutar det åt att det blir BK Forward och Degerfors IF som kommer att få göra upp om den ena av platserna i Superettan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.