Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Imponerande seger i H16 Elit

Martin Springfeldt med två mål och tre målgivande passningar var ÖSKarnas stora segerorganisatör.

Två mål i baken efter en kvart och den enda målvakten fotledsskadad några minuter senare. Låter inte det som en variant av Mission Impossible? Det trodde nog de flesta när Brage var i Örebro för en match i den regionala 16-årsseriens A-slutspel. De två lagen har mötts två gånger tidigare i år. Både gångerna har det slutat oavgjort. I vårmötet på Ekäng blev det 2-2 och på Domnararvsvallen i Borlänge förmådde inget av lagen att göra något mål, vilket är rätt ovanligt i de här sammanhangen.

Den skadade målvakten var Filip Rinne som kolliderade med en anfallare, avvvärjde målchansen men samtidigt fick en ordentlig stukning på ena foten. Utan någon reservmålvakt (för en gångs skull) i truppen blev det Isac Uddling som fick ta över handskarna och den limegröna målvaktsdressen. Isac, som lär ha stått i mål en gång för en så där fem år sedan skötte sin nya uppgift riktigt bra – speciellt med fötterna. fast det var ju inte så oväntat.

Isac Uddling fick nya arbetsuppgifter mitt under brinnande match. Här tillsammans med Sebastian Magnusson.

Efter det oplanerade målvaktsbytet ändrade matchen karaktär. ÖSKarna blev allt säkrare i sitt agerande och Brage tappade nästan helt och hållet sitt aggressiva anfallsspel som givit dem två mål under den första kvarten. Martin Springfeldt på högerkanten ställde till med en hel del problem och det var också han som med fem minuter kvar gav hemmalaget ett hopp om bättre tider. Ett upplopp efter kanten avslutat med ett distinkt skott gjorde att uppförsbacken i halvtid inte längre verkade så brant.

Fem minuter in i andra halvlek kvitterar sedan ÖSK och det är återigen Martin Springfeldt som ligger bakom målet. Den här gången avslutar han med en passning som når fram till Carl Jägerhill som kommit in från sin vänsterkant och hittat en fri position vid bortre. Carl behöver bara sätta foten till och det är 2-2. Efter en felpassning i örebroförsvaret kan sedan Brage göra 3-2, men deras ledning blir högst tillfällig. Någon minut senare hittar nämligen Rickard Hallgren Martin med en öppnande crosspassning och Martin kan göra sitt andra mål för dagen.

Rätt man på rätt plats – Carl Jägerhill tog vara på de chanser som Martin Springfeldt skapade.

Vid det här laget är ÖSK det helt dominerande laget och framför allt Martin Springfeldt med gott om självförtroende och spelglädje skapar enorma problem för Brages vänsterförsvar. ÖSKs ledningsmål kommer därför inte alls oväntat och är i princip en kopia av mål nr 2. Martin springer ifrån sin back längs kanten och serverar Carl vid bortre en kalaspassning och hemmalaget har för första gången tagit ledningen. Som om det inte skulle vara nog gör sedan David Holm 5-3 minuten senare. David får centralt en boll i djupled, står emot några tacklingsförsök och springer sedan ifrån försvararna och rullar behärskat in 5-3 målet.

David Holm satte spiken i bragekistan när han skakade av sig uppvaktande mittbackar, sprang sig fri och säkert gjorde det viktiga 5-3 målet.

Vid det här laget var Brage ett slaget lag och ÖSK hade i princip tagit över spelet helt. ÖSK dominerar totalt och det är bara bristande skärpa som förhindrar ytterligare mål innan inbytte Lesster Govea också får komma med i målprotokollet – på nytt med Martin Springfeldt som passningsleverantör.

ÖSK skall givetvis främst tacka Martin Springfeldt för hans suveräna insats i matchen. Utan hans löpningar längs högerkanten med åtföljande skott/passningar hade de inte vunnit den här matchen. Men Martin var uppbackad av ett lag bestående av ett gäng vinnarskallar med mycket hög kampmoral. Backlinjen var efter den första kvarten hur solid som helst. På mittfältet jobbade man hårt och med ett extra plus för Rikard Hallgren som den här dagen riktigt sprudlade av energi. Carl Jägerhill visade hur viktigt det är att kunna vara på rätt plats vid rätt tillfälle medan David Holms fina solomål väl var det som slutligen knäckte gästernas förhoppningar.

Slutspelet går nu vidare med bortamatcher mot IFK Eskilstuna och IFK Norrköping. ÖSK har skaffat sig ett bra utgångsläge eftersom Brage i sin första match besegrade östgötarna.

IK Brage: Referat: Örebro SK – IK Brage U16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *