Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder: Mållöst i säsongsavslutningen

Ett vaksamt uteförsvar såg tillsammans med målvakten Davide Croce till att det inte blev några mål för gästerna från Sunne.

Kvaljagande motståndare.

ÖSK Söder stod för en av årets bättre matcher då div 3-säsongen avslutades på Ekäng mot värmländska IFK Sunne. Gästerna med en stark säsongsavslutning i ryggen med vinst i de senaste fyra matcherna behövde ytterligare en seger för att vara säkra på att i alla fall ha en chans att få vara kvar i trean via kvalspel. Söder å andra sidan var ju sedan länge sedan avhängda och borde inte ha haft så mycket att spela för, kan man tycka. Det trodde nog Sunne också. I mitten av av halvleken råkade jag höra en sunneledare som per telefon förklarade för någon hemmavarande hur det kunde komma sig att de inte fått hål på seriens särklassiga jumbo.

– Men de kämpar ju som djur och har en fantastiskt bra målvakt, var hans förvånade förklaring.

Det stämde rätt så bra. Söder gjorde en utifrån sina förutsättningar riktigt bra match och Davide Croce i Söders mål stod för en riktig stormatch. Det tyckte bland annat Claus Pedersen, målvakt i ÖSKs tidigare talangtrupp, som tittade förbi. ”Man of the match”, var Claus sammanfattning av Davides insats. Det är bara att hålla med.

Pussel i hemmalaget.

Ändå hade nog Patrick Ingvarsson fått en del att fundera på när han satte ihop sin startelva. Inte nog med att Mirza Basic och Marcus Wetterberg, två av säsongens stöttepelare, var avstängda. Dessutom insjuknade lagkapten Oskarsson under natten och Patrick fick slänga in Lucas Karlén som mittback bredvid David Gustafsson. Att det var Lucas första match från start (ett inhopp tidigare) märktes dock inte alls. Han var lika stabil och trygg i div 3 som han alltid är i div 5-laget.

Söder hade chanserna i första halvlek.

Även om det var Sunne som om inte dominerade så i alla fall hade ett visst försteg i första halvlek, så var det Söder som hade de klart bästa chanserna. Matchen hade knappt börjar förrän Alessandro Eni kom fri med Sunnes målvakt. Peter Eriksson i sunnemålet är även han en duktig målvakt (det kommer jag ihåg från den tiden så talangtruppen spelade mot Sunne). Han kom ut och gjorde sig så pass stor att han kunde täcka av Alessandros skott. Efter en halvtimme räddade han sedan sitt lag då Söder fick en straffspark efter det att Paolo Rojas hade fällts. Hamid Sadids straff var lite väl löst slagen och Sunnes målvakt hade inga problem att slänga sig och ta hand om bollen.

Sunne saknade inte heller de några chanser. Närmast var man på en frispark som snyggt lyftes över försvarsmuren och såg ut att vara på väg in i mål vid ena stolproten. De besökande supportrarna – som nog denna dag var fler än de som höll på Söder – hade redan så smått börjat jubla, när Davide fick ut en hand och kunde styra ut bollen till hörna.

Stark Sunne-press i andra halvlek.

I andra halvlek tog Sunne över mer av spelet och tryckte tidvis på rätt bra mot Söders försvarslinjer. Emellanåt kunde dock Söder spela sig ur pressen och skapade några riktigt heta chanser framför motståndarmålet. Riktigt hett blir det inte förrän med ungefär fem minuter kvar då de allt mer desperata värmlänningarna pressar på för allt vad de var värda. Båda lagen har några riktigt högkaratiga målchanser utan att få till det. Sunne har bland annat en nick i ribban efter ett långt inkast. Matchen slutar dock 0-0 och det blir några ovissa minuter för Sunne innan de får redan på att båda deras konkurrenter om kvalplatsen förlorat och de får chansen att kvalvägen klara sig kvar i div 3. En av kvalmotståndarna blr för övrigt Yxhult som slutade tvåa i närkesfyran som spelades klar idag. Direktkvalificerade till div 3 nästa år är Adolfsbergs IK.

Man-of-the-match hos ÖSK Söder. Davide Croce fick avsluta årets seriespel med en nolla i kolumnen för insläppta mål.

Davide Croce behärskade straffområdet.

ÖSK Söder gjorde som sagt var en av sina bättre matcher för året mot ett formstarkt notståndarlag. Den nye italienska målvakten Davide Croce betydde givetvis mycket för både resultat och för stabiliteten i uteförsvaret. David Gustafsson som på grund av backsbristen flyttats ner från balansrollen på mittfältet till försvarskapten i backlinjen gjorde som vanligt inte bort sig så länge han inte hamnar i en direkt löpduell. Men David är fotbollsklok nog att se till att detta inte inträffar speciellt ofta.

Sadid med full bollkontroll.

På mittfältet imponerade Hamid Sadid med sin suveräna bollkontroll och förmåga att ta sig ur trängda situationer, men bromsar också upp anfallen när han håller bollen lite för länge. Bredvid sig hade han Rafail Kiose som blivit allt bättre allteftersom han anpassat sig till den svenska spelstilen. Däremot hade Paolo Rojas fortsatt svårt på vänsterkanten. En duktig fotbollsspelare men för vek för den typ av fotboll som spelas på den här nivån. Med 20 minuter kvar var det dags för Pontus Björkman att ta plats på planen igen. Åter efter en knäskada som förhindrat spel under så gott som hela säsongen hann han med att slå några riktigt fina öppnande passningar och dessutom hota Sunne i samband med några hörnsituationer mot slutet av matchen.

Söders ensamanfallare David Rohlén hade en tuff uppgift eftersom hans lagkamrater inte så ofta fyllde på i tillräcklig grad för att man skulle kunna etablera något konstruktivt anfallsspel. Det blev för Davids del mest ett jagande på chansbollar från lagkamraterna längre ned i planen.

Matchfakta: ÖSK Söder – IFK Sunne 0-0

Laguppställning: Davide Croce – Sebastian Lööw, Lucas Karlén, David Gustafsson (k), Amadou Diallo – Alessandro Eni, Hamid Sadid (v), Mathias Dimberg (v,69), Rafail Kiose, Paolo Rojas – David Rohlén (v)

Ersättare: Andreas Lundgren (mv), Aimé Rodrigue Elloh, Eric Andersson, Pontus Björkman (69)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.