Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Söder Dam: Förlust i div 1-kvalet

Att Mimmi Paulsson-Febo gillar att använda fötterna visste vi sedan tidigare. Idag visade hon även att hon är en utmärkt straffskytt.

En bra insats, men en rättvis förlust – så skulle man kunna sammanfatta söderdamernas prestation i dagens kvalmatch mot gästena från Husqvarna FF. Söders damer, nykomlingar i div 2 förra året och seriesegrare i år, har fortfarande några steg att ta innan de kan ta nästa kliv uppåt i seriesystemet. I dagens kvalmatch mot spelskickliga småländskor räckte kunnandet inte riktigt till även om laget skapade en del chanser.

Dagens match spelades på Behrn Arena, vilket kan ha känts rätt ovant för laget, som nog känner sig mer hemma på Ekängs minimala spelytor. På Örebros huvudarena är de ytor som skall täckas av större och de metrar som skall löpas längre (nej det är de inte, men de känns nog så). Speciellt i första halvlek kändes gästerna betydligt mer samspelta och de sågade sig flera gånger igenom ett ÖSK-försvar, som hade svårt att täppa till luckorna. 

Efter 20 minuter bryter en av Huskvarnas yttrar in från sin kant och skjuter från straffområdesgränsen ett skott som tar i bortre stolpen och studsar ut. Tyvärr till Huskvarnas speciella målskytt Alexandra Vera Contreras, som inte gör något misstag när hon skickar in bollen i det andra hörnet. 

Trots Huskvarnas spelmässiga övertag skapar Söder några bra chanser i första halvlek – båda gångerna efter fasta situationer. Efter en snabbt tagen frsipark styrs ett skott av Sussie Eriksson i stolpens utsida och efter en av Sandra Johanssons patenterade hörnor blir det också en stolpträff. Men närmare än så kom hemmalaget aldrig.

Vattenpaus: Vatten och goda råd medan Husqvarna ser till en av sina spelare (som sprungit ihop med Sophie Sörqvist). Från vänster Astrid Waldén, Sussie Eriksson och Ann-Sofie ”Affie” Frost.

Söders möjligheter att få grepp om matchen minskade inför andra halvlek eftersom Astrid Walldén som fungerat som sammanhållande kraft i backlinjen tvingades återvända till omklädningsrummet med ett bandagerat lår. Detta innebar att Sandra Johansson fick ta ett steg in i banan, Erika Karlsson ett steg tillbaka och att Astrids ersättare blev Elin Segerstedt.

Elin skulle nog ändå ha blivit inbytt rätt tidigt i andra halvlek, men inte för att byta av en mittback. I andra halvlek får Söder bättre grepp om match och motspelare, vilket dock inte kan förhindra att Husqvarna säkrar sin seger genom att spela sig igenom ett för tillfället rätt utglesat ÖSK-försvar. Det slutar med att en helt omarkerad spelare kan rulla in bollen från en position någon meter från mål. Det kallas väl upprullning på handbollsspråk.

Med 25 minuter kvar byts Elin Pettersson in för Ann-Sofie Frost som kämpat bra i den centrala anfallspositionen, men den här gången inte fått så mycket uträttat. Elin visar sig vara en riktig vitamininjektion och ställer till med en hel del problem för Huskvarnas försvar från sin högerkant (Sophie Sörqvist gick in i mitten i samband med bytet).

Elin som av någon anledning  (skadeproblem har jag för mig) inte spelat så mycket i år stod för några fina inspel, men tyvärr fanns det ingen på plats för att avsluta anfallen. Dessutom tog Sophie för sig bra i mitten – hon är ju aldrig rädd för att gå in i en närkamp. Mot slutet av matchen var det faktiskt Söder som hade det mesta av spelet och som hotade motståndarna mest. Men till något tröstmål räckte det inte utan spelarna får nöja sig med en klart godkänd insats (sett till nivån på motståndet).

Försvarskonferens: Helena Karlsson, Sandra Johansson och Erika Karlsson diskuterar försvarstaktiken medan de väntar på att en huskvarnaspelare som fått sig en smäll skall bli spelduglig igen.

Efter det att domaren blåst av matchen bjöds dessutom de ca. 150 åskådarna på en liten straffsparksturnering. En sådan kör man för att han en möjlighet att skilja lag i kvalserien som hamnar på samma poäng, målskillnad etc. I straffsparksdiciplinen visade sig hemmatjejerna klart överlägsna. Emma Salomonsson, Sandra Johansson, Mimmi Paulsson-Febo och Camilla Erkisi slog alla i tur och ordning in sina straffar, medan gästerna bara fick se en gå i mål eftersom Mimmi räddade två. Mimmis straff var för övrigt den snyggaste av de fyra hemmamålen. Hon satte den högt och hårt – absolut otagbart inte bara för Huskvarnas målvakt utan säkert för de flesta andra målvakter också.

Matchfakta: ÖSK Söder – Husqvarna FF: 0-2 (0-1).
20. 0-1
Alexandra Vera Contreras
59 0-2 Ida Andersson

Laguppställning. Mimmi Paulsson-Febo, Matilda Önnergren (70), Astrid Walldén (46), Helena Karlsson, Sandra Johansson (k) – Susanne Eriksson, Camilla Erkisi, Emma Salomonsson – Sophie Sörqvist, Ann Sofie Frost (65), Erika Karlsson
Ersättare: Karin Andersson (mv), Elin Sgeerstedt (46), Elin Pettersson (65), Emma Nimelius (70), Melisa Ahmetagic, Jessica Ström och Emma Tivemo

ÖSK Söder Dam: Förlust i första kvalmatchen mot Husqvarna FF
NA: Tung kvalstart för ÖSK Söder
Söderdambloggen: Eftersnack – första kvalmatchen
JNytt: Drömstart för HFF:s damer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.