Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

DM-trippel i Kumla

Bloggen ha haft en del logistiska problem vilket gjort att det tagit lite väl lång tid att få ut något om gårdagens tre DM-finaler i Kumla.

ÖSK hade en riktigt bra dag då tre av fyra DM i ungdomsklasserna avgjordes på Kumla IP. Den fjärde klassen, P14, i vilken ÖSK inte var representerat avgjordes redan på lördagen och den finalen vanns av BK Forward (som slog ut ÖSK i semifinalen). Men på Kumlas konstgräs var det de svartvita som till slut stod som segrare i alla de tre spelade klasserna.

ÖSKs vinnande lag i klass F14.

F14: ÖSK Söder –  Karlslunds IF 4-0.
Finaldagens första match var finalen i F14, där ÖSK mötte Karlslunds IF. ÖSKarna hade redan i semifinalen klarat av Ekers IF, som väl i förväg kändes som det största hotet. När väl det första målet gjorts av Malin Landmark – redan efter ca. 10 minuters spel – kändes det hela på något sätt som mer eller mindre avgjort. KIF hade visserligen en del chanser matchen igenom, men Sofia Andersson Gustafsson i ÖSK-målet såg hur säker ut som helst, så ledningen kändes ändå aldrig riktigt hotad. Två snabba mål av Kajsa Armborg och Amanda Andersson vid 20-minutersmarkeringen gjorde sedan att den första DM-segern i princip var klar.

Under matchen och speciellt i andra halvlek byttes det sedan friskt i ÖSKarnas laguppställning. Flera av de deltagande tjejerna fanns även med i truppen för eftermiddagens match i klass F16 och ÖSKs lagledning ville nog begränsa deras deltagande så mycket som möjligt, när väl tremålsförsprånget var etablerat. KIF fick därför lite bättre betalt för sitt spel under andra halvlek, men Sofia i ÖSK-målet var som sagt väldigt säker och släppte ingenting förbi sig. Mot slutet av matchen i vad som väl i princip var matchens sista spark gjorde så Amanda Andersson sitt andra och ÖSKs fjärde mål.

ÖSKs seger kändes hur säker som helst. Det finns ett knippe riktigt duktiga fotbollsspelare i den här åldersklassen hos ÖSK och med ett gott stöd från övriga lagmedlemmar skall det mycket till för att de skall hotas.

ÖSKs vinnande lag i klass F16.

F16: ÖSK Söder – Adolfsbergs IK 4-1
Om favoritskapet i den yngsta flickklassen kändes rätt säket så var bloggens utsända inte riktigt lika säker på var han hade tjejerna i F16. Att det är ett bra lag råder det ingen tvivel om, men i princip var så gott som alla i laget ett år yngre än sina motstånderskor i Adolfsberg. Dessutom var det ju med några spelare från F14 som redan hade en final bakom sig. Under den första halvleken hände det inte så mycket. ÖSKs anfallare kom inte loss och Adolfsberg kunde trots sin åldersmässiga övertag inte skapa några farligare chanser. Precis som i den yngre flickklassen hade ÖSK dessutom en riktigt bra målvakt i Minna Åström som sista utpost.

I andra halvlek flyttar ÖSKs tränare upp lagkaptenen och mittbacken Saga Magnusson på mittfältet, vilket ger ÖSK mer stabilitet – både offensivt och defensivt – något som delvis saknats i den första halvleken. Halvleken hade knappt hunnit börja innan ÖSK tagit ledningen med 1-0. Sara Sandberg kommer fri på sin kant och skjuter ett hårt pressat vänsterskott som går in mellan den närmaste stolpen och målvakten. Det där är inte ens hennes bästa fot, hörde jag i en kommentar efter matchen så Adolfsbergs målvakt skall kanske vara glad över att Sara inte fick skottläge med högern.

Några minuter senare gör Sara 2-0 efter ett mönsteranfall. Kajsa Armborg driver upp bollen centralt, spelar fram bollen till Amanda Andersson som i sin tur frispelar Sara. Adolfsberg vägrade dock trots tvåmålsunderläget att ge slaget förlorat och lyckas fem minuter senare reducera till 2-1. Sedan har de ett jätteläge att kvittera, men deras anfallare som kommit fri skjuter i stället högt över. Hotet från Adolfsberg ebbar dock ut i och med att Sara Sanberg gör sitt tredje mål för dagen – även denna gång framspelad av Amanda Andersson. Freja Olofsson avrunder sedan målkavalkaden med ett hårt skott i stolpen som studsar på målvakten och in i mål för ÖSKs fjärde och matchens sista.

ÖSKs vinnande lag i klass P16.

P16: Örebro SK FK – Karlslunds IF 3-2
I den äldsta pojkklassen ställdes ÖSKarna mot Karlslunds IF – ett lag som ÖSKarna i den här åldersklassen mig veterligt aldrig besegrat. För ett år sedan vann Karlslunds 96-or plus Amar Bukva DM-tecknet ett år ”för tidigt”. Sedan dess har de dock tappat några av sina spelare och igår var dessutom två av deras lagmedlemmar med A-laget på bortamatch. ÖSK å sin sida har kunnat förstärka sin trupp sedan förra året genom Filip Rinne och Carl Ekstrand-Hamrén som båda kommit över från KIF, samt med Martin Springfeldt och Oskar Ålgars som under sommaren anslutit från Köping. I ÖSKs lag saknades Lukman Murad och den handskadade Ekstrand-Hamrén.

Om det skett någon förändring i styrkeförhållandena så märktes det i alla fall inte i matchinledningen. Redan i den tredje minuter tog KIF ledningen på en hörna som jag tyckte slogs direkt i mål. Efter drygt 20 minuter blev det sedan 0-2 efter att en av deras anfallare sprungit igenom och lobbat bollen över Filip Rinne som kommit ut på halvdistans. Innan dess hade ÖSKs målvakt dessutom hunnit med att göra några riktigt bra räddningar. Det såg alltså inte så bra ut.

Räddningen eller skall vi säga vändningen kom dock redan några minuter senare. Felix Möller får fram bollen till David Holm som omgiven av KIF-försvare får en tå på bollen som med knapp styrfart tar sig möver mållinjen vid bortre. Tio minuter senare utjämnar sedan ÖSKarna genom högerbacken Sebastian Magnusson som gått med i ett snabbt anfall. David Holm står för den avgörande framspelningen. Vid det här laget hade ÖSK kommit till rätta med KIFs spel och började så smått få ett övertag spelmässigt.

Tio minuter in i den andra halvleken får Karlslund en av sina mittfältare utvisad efter två gula kort och ÖSK kan ytterligare stärka sitt grepp om spelet. Karlslund ger dock inte slaget förlorat utan fortsätter att till och ifrån hota mot ÖSK-målet. Med drygt fem minuter kvar att spela avgörs den till slut till ÖSKs fördel. KIF kommer fram i ett snabbt motanfall med flera spelare mot ett inte speciellt manstarkt ÖSK-försvar. Edwin Ahlnäs gör en perfekt brytning och startar i sin tur ett motanfall för ÖSK, innan han spelar fram bollen till Felix Möller på vänsterkanten. Felix slår en av sina patenterade passningar till en framrusande David Holm, som ensam med KIFs målvakt behärskat ger ÖSK ledningen. Efter ÖSKs tredje mål och med bara fem minuter kvar att spela blir det sedan lite grinigt hos Karlslund, som hinner med att få ytterligare en spelare gulkortsutvisad innan domaren avslutar matchen.

Ett starkt försvarsspel efter de första 20 minuterna med Filip Rinne och en stark backlinje bäddade för ÖSKs seger. Notabelt är att lagets båda ytterbackar hade en fot med i de avgörande målen. Sebastian gjorde en jättelöpning när han stötte fram för att kunna göra 2-2 målet. Edwin Ahlnäs stod för en avgörande prestation, när han dels stoppade Karlsunds farliga kontring och dessutom hade sinnesnärvaro nog att få fram bollen till Felix Möller. Anfallsfirman Holm och Möller, som har ett år kvar tills de faller för åldersstrecket i klassen, hade en fot med i alla tre målen. David med två mål och en assist och Felix med två framspelningar till David. Bra det efter en något sämre insats av de båda i semifinalen mot BK Forward.

Några av förgrundsfigurerna vid ÖSKs DM-vinst över Karlslunds IF. Felix Möller (två framspelningar), det säkra mittbacksparet Gustav Fardelin och Oskar Ålgars, poängkungen David Holm (två mål och en assist) samt mittfältsmotorn Rikard Hallgren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.