Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Seger i U21-allsvenskan

Det var två efter U21-förhållanden rätt namnkunniga lag som möttes på Behrn Arena, när ÖSK tog emot Åtvidabergs FF. ÖSK mönstrade hela nio spelare från A-truppen i sin startelva och hos Åtvidaberg lade man märke till namn som målvakten Henrik Gustavsson, Erik Moberg och Alberis Da Silva i försvaret, Tobias Nilsson och Imad Zatara på mitten, samt Oskar Möller i anfallet. ÖSK formerade sig liksom sina motståndare i en 4-4-2 uppställning. Marcus Astvald och Ahmed Yasin startade på topp och Andreas Ståhl som mittback och Simon Leonidsson som vänsterbräddare var de enda U21-spelarna i startuppställningen.

Ahmed Yasin gav ÖSK ledningen.
ÖSK var det lag som började matchen bäst och innan Ahmed Yasin gjorde 1-0 redan i den 10 minuten. Ledningsmålet kom efter det att Samuel Wowoah brutit in från sin vänsterkant och drivit upp bollen centralt mot ÅFFs straffområde. Där friställde han Ahmed till vänster med en väl avvägd passning mellan inner- och ytterback. Ahmed lämnade sitt anfallsbidrag genom att avsluta med ett skott som gick in vid bortre.  Efter målet jämnade spelet sedan ut sig och under den sista halvtimmen av den första halvleken var det gästernas anfall som kändes farligast.

Bra period för ÅFF efter målet.
Hos gäserna tog Tobias Nilsson, förra året Superettans assistkung hos Falkenberg, stor plats på mittfältet och längst fram var det främst Oskar Möller som ställde till en hel del problem för örebroförvaret. En mycket gedigen förvarsinsats av främst Eidur Sigurbjörnsson gjorde dock att Möller oftast kunde stoppas innan han kom i läge för avslut. Att rutinerade Samuel Wowoah och Tommy Wirtanen spelade ytterbackar skadade ju inte heller. Åtvidabergs bästa chans i den första halvleken kom efter det att Imad Zatara för en gångs skull lyckades krångla sig fri från Samuel Wowoahs övervakning och skicka in ett inlägg i det känsliga området mellan målvakt och försvarslinjen. Möller kom farande ur djupet och lyckades få till en nick, som han dock styrde utanför. Det var nog ÅFFs bästa chans i första halvlek. Spelet böljade en hel del och ÖSK var inte utan chanser, men det var ÅFF:s som kändes farligare. ÖSKs spel var tidvis alldeles för statiskt med en backlinje som bara skickade bollen – likt en Svarte Petter – fram och tillbaka mellan sig utan att någon verkade vilja ta ansvar för ett uppspel.

Alimi osynlig.
Efter halvtidspausen byttes den så gott som helt osynlige Armend Alimi ut och David Johansson kom i stället in som högerbräddare. Alimi lämnade som sagt inte något större avtryck efter sig från matchen. Mest påtaglig var väl den viljornas kamp (med Emil Berger som kontrahent) som utspelade sig när ÖSK fick någon meter från straffområdesgränsen. Alimi vann den kampen, men slog sedan frisparken rakt i muren och returen direkt ut till inkast! Nej, det var ingen bra match för Alimis del och han bör nog ha minskat sina möjligheter att få komma till spel under P-O Ljungs ledning. I papperstidningen kan man dagen efter läsa, att anledningen till det tidiga bytet på Alimi var att han råkat ut för en lättare stukning.

Bättre grepp om spelet i andara halvlek.
Jag hade trott att Åtvidaberg så småningom skulle få betalt för sitt rätt aggresiva anfallsspel under andra halvlek, men det blev faktiskt ÖSK som fick matchen i ett bättre grepp. Inte ens inbytet av några U21-spelare innebar att ÖSK tappade initiativet. ÖSK skapade några riktigt fina chanser – dels några hårda skott av Marcus Astvald, dels en patenterad snett-inåt-bakåt passning från Mackan till David Johansson.  David fick dock för mycket fot under bollen med resultatet att skottet gick högt över. ÅFF skapar också en del – deras bästa chans var väl en situation efter hörna, där bollen nästan studsar på mållinjen utan att någon kunde komma åt den innan Tomer Chencinski fick händerna på den.

Fina framspelningar av Lukman Murad.
Åtvidaberg försökte slutforcera sista tio utan att få speciellt mycket betalt för sina ansträngningar. I stället var det ÖSK som skapade de två hetaste chanserna – båda gångerna med den inbytte Lukman Murad som framspelare och Ahmed Yasin som avslutare. Vid det första tillfället skjuter Ahmed ett hårt skott som tog i insidan av stolpen, men studsade ut. Vid det andra – på övertid – kom han fram mer centralt och gjorde sitt och ÖSKs andra mål. Lukmans väl avvägda framspelningar var den främsta nyckeln till att båda dessa chanser skapades. Bra löpningar dessutom av Ahmed som höll sig på rätt sida om offside-gränsen.

Eidur bäste ÖSKare.
Av ÖSKarna i dagens match var det väl i första hand Eidur Sigurbjörnsson och Ahmed Yasin som utmärkte sig positivt. Eidur gjorde en riktigt bra match mot den tuffe och ständigt farlige Oskar Möller. Islänningen har en fin timing i sitt luftspel och är dessutom spänstig, vilket gör att han vinner de flesta luftduellarna trots sin lite tunna kropp. Han läste spelet bra och fanns nästan alltid på rätt plats vid rätt tillfälle. Vad som fortfarande saknas är väl i första handen förmågan att även använda kroppen mer vid brytningarna. Det blir emellanåt lite väl petigt, när han bara sticker fram foten för att bryta. Ahmed var rörlig matchen igenom och kom till ett antal avslutstillfällen, av vilka två som sagt resulterade i mål. Med både Ahmed och Mackan på plan bredvid varandra kunde man inte undgå att göra en jämförelse och för dagen var Ahmed det hetare alternativet som central anfallare. Mackan å sin sida visade några gånger vilka hot han kan skapa när han får upp farten, speciellt om han kan komma loss på kanten för att sedan spela snett-inåt-bakåt.

Stabil Chencinski och bra ungdomar.
Tomer Chencinski såg väldigt stabil och övertygande ut i mål och greppade bollen med en hel del pondus. Dessutom inskränkte han antalet utrusningar utanför straffområdet till en enda. På mittfältet såg man en energisk och kampvillig Emil Berger, även om förra höstens öppnande krossbollar fortfarande lyste med sin frånvaro. Även Boris Lumbana och spelarna från U21-truppen skötte sig bra utifrån sina förutsättningar. Simon Leonidsson verkar ha kommit in i något av en andra andning i och med tränarbytet. Även om han fortfarande inte är så god vän med bollen alla gånger verkar i alla fall förhållandet ha blivit vänskapligare. Simon springer fort, jobbar hårt och slog den här gången dessutom några riktigt fina passningar. I man-mot-man situationer, som ju är något av en mittfältsbräddares offensiva huvuduppgift, saknas det dock fortfarande en del.

Matchfakta: ÖSK – Åtvidabergs FF 2-0 (1-0)
10. 1-0 Ahmed Yasin (Samuel Wowoah)
92. 2-0 Ahmed Yasin (Lukman Murad)

Laguppställning.
Målvakt: Tomer Chencinski
Backar: Tommy Wirtanen, Eidur Sigurbjörnsson, Andreas Ståhl (57, k), Samuel Wowoah
Mittfält: Armend Alimi (46), Emil Berger, Boris Lumbana (67), Simon Leonidsson (75)
Anfall: Marcus Astavald, Ahmed Yasin

Ersättare: Jonathan Thuresson (mv), David Johansson (46),  Anton Westerlund (57), Stefan Hannason (67), Lukman Murad (75), Filip Albertsson, Miralem Malic

ÖSK: Yasin tvåmålsskytt (video)
ÖSK: Peder Ståhl efter segern mot ÅFF
ÅFF: U21 föll i Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.