Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Trendbrott * 2

Det börjar märkas att det är nya vindar som blåser på Behrn Arena. Vindar från söder och inte som hittills mestadels från öster.

Under Sixten Boströms tid som tränare var man från ÖSKs sida väldigt ovillig att släppa ifrån sig information om sina matchtrupper förrän man var absolut tvungen att göra det (=en timme före avspark). Såvitt jag vet var ÖSK den enda allsvenska klubben som var så hemlighetsfull. De andra lämnar ut truppen redan dagen före match eller i alla fall i god tid på matchdagen. Sixten verkade dock inte vara villig att lämna sina motståndare någon information alls i förväg. I vissa fall gav det kanske någon liten fördel. Om till exempel någon av nyckelspelarna skadat sig på träningen och inte kunde vara med, så var det kanske bra om motståndarna inte fick reda på detta förrän efter deras matchgenomgång etc. P-O Ljung verkar dock inte tycka, att detta spelar så stor roll och därför har ÖSK släppt information om truppen till GAIS-matchen redan idag. Väldigt bra, tycker Eyravallsbloggen, med ett något öppnare ÖSK i det här avseendet.

En annan egenhet – eller vad man skall kalla det – med Sixten var, att han på det hela taget verkade ointresserad av att medverka vid utvecklingen av de yngre spelarna i klubben. Då menar jag inte spelarna i A-truppen utan tänker på de spelare som förra året tillhörde talangtruppen och i år gått under beteckningen U21. De flesta lag på elitnivå brukar ge sina talanger en chans/möjlighet att visa upp sig/känna på hur det är på klubbens elitträning. Detta hände så gott som aldrig under Sixten. I december tränade visserligen några av talangerna med A-truppen, men det lär ha varit för att det saknades spelare så man behövde några som kunde fylla ut. Just det bristande intresset från det finska tränarparet lär, enligt vad bloggen har inhämtat, ha varit en väsentlig anledning till att ÖSK ”tappade bort” ett antal av sina yngre landslagsspelare samt Pontus Jakobsson i skarven mellan fjolår och nyår. Det fanns förvisso andra anledningar också, men frånvaron av en bra kontakt mot A-truppen vägde tungt för flera av dem som lämnade.

P-O Ljung har tidigare varit tipselittränare och kommer från en klubb som verkar vara väldigt duktiga på att få fram spelare ur de egna ungdomsleden. Att man nu hos ÖSK mede den nye chefstränaren verkar börja ge sina yngre en möjlighet att visa upp sina talanger och färdigheter är kanske därför inte så konstigt. ÖSK har idag en liten videosnutt om Stefan Hannason som igår tränade med A-truppen. Att de yngre spelarna får den här chansen kan i framtiden visa sig mycket betydelsefullt – inte bara för spelarna själva utan även för ÖSKs möjligheter att rekrytera yngre spelare från regionen till de olika elitungdomslagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.