Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

U21: Oinspirerad förlust mot Lidköping

ÖSKs U21-lag generalrepeterade inför nästa veckas premiärmatch i U21-allsvenskan borta mot Åtvidabergs FF genom att idag förlora mot div 3-laget Lidköpings FK med 1-0. Att det slank in ett mål är väl inte så mycket att säga om – det kan hända den bästa. Den här gången nickades det in en hörna tidigt i andra halvlek. Betydligt mer oroande var att ÖSKarna egentligen inte förmådde att hota gästernas mål på allvar vare sig före eller efter baklängesmålet. Dessutom var Lidköping faktiskt det lag, som var närmast ytterligare ett mål. De kostade nämligen på sig att missa en straff i första halvlek. Straffen slogs löst och dessutom utanför.

Upphovet till straffen var Andreas Ståhl, som hade fått starta som mittback (och lagkapten) efter det att han rivit tag i en motståndare som kommit fri. Det kan man göra på kanten, men inte när man spelar i straffområdet. Han fick efter en hel del funderande från domarens sida dessutom  lämna plan och spel för vad som tydligen ansågs ha varit tillräckligt regelvidrigt för att motivera en frilägesutvisning.

Till att börja med såg laguppställningen efter Andreas utvisning faktiskt rätt intressant ut, då ÖSK övergick till att spela italienskt med tre mittbackar, där Christoffer Wiktorsson återfanns till vänster, Boris Lumbana centralt och Eidur Sigurbjörnsson till höger. Normalt brukar man inte få ta in nya spelare vid direkta röda kort ens vid träningsmatcher, men för den här matchen hade man uppenbarligen kommit överens om något annat, så experimentet med en trebackslinje blev kortvarigt. In kom alltså David Johansson efter några minuters spel med nio utespelare. Positivt med utvisningen var dock, att Eidur som fått börja som högerback flyttades in till den mittbacksplacering, där han verkar att trivas betydligt bättre.

Anfallsmässigt hade ÖSK tyvärr inte så mycket att komma med den här dagen. Laget ställdes upp med Kushtrim Lushtaku centralt, flankerad av Simon Leonidsson till höger och Lukman Murad till vänster. Kushtrim sprang väldigt mycket, men tyvärr oftast till synes planlöst under större delen av matchen. Simon Leonidsson har ju väldigt bra fart, men driver i allmänhet bollen för länge tills han till slut blir av med den. Lukman, med kapacitet att åstadkomma konstruktiva saker, var svältfödd under stora delar av matchen och det fanns hur som helst sällan någon i närheten, som han kunde samarbeta med.  Anfallsspelet var på det hela taget rätt dysfunktionellt.

På mittfältet tyckte jag att Filip Albertsson i den defensiva rollen gjorde en klart godkänd insats. Hans energi och inställning gör att han vinner en hel del boll och han har dessutom förbättrat sitt passningspel. Hans mittfältskollegor Haris Karahmet och Stefan Hannason  fick inte ut speciellt mycket för sitt arbete.

I den mån man skall dela ut några plusbetyg så såg i backlinjen med i första hand Christoffer Wiktorsson och Boris Lumbana säkra ut – men det skall de å andra sidan vara mot motstånd på den här nivån. Tomer Chencinski var i princip sysslolös i målet och hade det nog på det hela taget rätt tråkigt. Han försökte elda på sina lagkamrater vid några tillfällen utan märkbart resultat.  Filip Albertsson på mittfältet har jag redan nämnt och av anfallarna så tycker jag att Lukman Murad visade mest tecken på att i alla fall försöka få igång något slags samspel. De andra två anfallarna verkade mestadels vilja avgöra matchen på egen hand. När Lukman en bit in i andra halvlek togs in på mittfältet genom ett platsbyte med Stefan Hannason fick han  mer boll att jobba med och märktes då också mer. Av avbytarna från PAL-truppen, vilka byttes in rätt sent i matchen, lade jag mest märke till Philip Holmer (ny från Sturehov i år), som faktiskt till och med fick i väg ett hyfsat skott mot mål.

Tyvärr blir det väl ofta så här när man försöker forma ett lag bestående av spelare från olika trupper, som förmodligen inte ens känner varandra. Mot slutet av matchen när man även bytt in några spelare från den pojkallsvenska truppen var det faktiskt spelare från tre olika håll på planen samtidigt. Dessutom ligger prestationsnivåerna (givetvis) inte alls på samma nivå för spelarna från U21, som den gör för de som kommer från A-truppen, vilket fullt naturligt leder till att spelet inte alltid stämmer så bra.

Vill ÖSK åstadkomma något positivt i U21-matcherna under året måste man nog ha ett lag som presterar bättre än vad som visades upp idag.

Laguppställning: (Tidsangivelser ungefärliga)
Målvakt: Tomer Chencinski
Backar:  Eidur Sigurbjörnsson, Boris Lumbana, Andreas Ståhl (k, utv. 40), Christoffer Wiktorsson (83)
Mittfält: Haris Karahmet (80), Filip Albertsson, Stefan Hannason (83)
Anfall: Simon Leonidsson (75), Kushtrim Lushtaku, Lukman Murad

Ersättare: Olle Hellgren (mv), David Johansson (40), August Wiklund (75), Max Lindborg (80), Philip Holmer (83)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.