Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Försäsongsoron sprider sig

Två örebrofotbollsbloggare har plötsligt blivit oroliga över hur det står till med årets upplaga av den svartvita sportklubben. Det är väl främst den misslyckade matchen mot Randers som utlöst orosvågen. De som oroar sig är skribenterna som står för Thörners Tankar resp. Den altermativa ledarsidan.

Oron beror nog på flera olika saker.
– Förra året gick det inte bra trots stora förhoppningar. Som surnärkning fruktar man givetvis att historien skall upprepas.
– Försäsongens resultat har varit svårtydda (men det är de ju nästan jämt). Egentligen är det väl bara i en match som laget inte presterat som man tycker att de borde ha gjort och det är i den sjukdomsdrabbade matchen mot Randers.
– Träningsmatcherna i Finland låg för tidigt på säsongen för att man egentligen skall tycka något om dem, men att ÖSK precis som förra året släppte in två mål i slutminuterna i matchen mot HJK oroar givetvis.
– Motståndarna på träningslägret i Turkiet är svåra att värdera styrkemässigt, men den ukrainska ligan är nog starkare än den svenska, så de resultatet kanske var ok i alla fall. Även om man helst skulle vilja ha haft med sig minst en vinst hem till Sverige.
– En bidragande orsak till oron kan nog vara, att vi inte fått någon möjlighet än att se den nya truppen i aktion på hemmaplan än. Det får vi på lördag mot Syrianska, men det är väl risk för att en del spelare fortfarande skall ha nedsatt form och förmåga på grund av influensan som härjat i truppen.

Egentligen är det väl bara två, om än viktiga, spelare man skall oroa sig för. Armend Alimi och Ilir Beriha är båda nya, sent ankomna spelare som planteras om i en ny fotbollskultur. Dessutom gör väl begränsade språkkunskaper att de kan ha problem med att på ett enkelt sätt ta till sig instruktioner och råd.

När det gäller Grahn och Bamberg ser jag däremot inga egentliga problem med integrationen i laget. De vet hur man spelar fotboll i Sverige och även om Sixtens spelsystem är en nyhet för dem har de varit med så pass länge och är så duktiga fotbollsspelare att de bör kunna anpassa sig till de nya förutsättningarna rätt snabbt.

Jag skulle tro att nyckeln till framgång eller flopp i hög grad kommer att bero på hur snabbt man kan svetsa ihop ett väl fungerande försvarsblock med målvakt, backlinje och en defensiv mittfältare. Får ÖSK detta att fungera kommer resten också att fungera.  Annars är det stor risk att det blir fjolårs-déjà vu all over again.

Det är nog tur, att de första två allsvenska matcherna kommer att spelas mot lag som i alla fall på papperet  anses vara svaga. Så på sätt och vis får ÖSK ytterligare två matcher på sig för att spela ihop sitt lag innan allvaret börjar på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *