Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Klubbranking

Fotbollskanalen skriver idag, att IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) släppt en ny världsklubbranking. Jag hade hoppats att kunna hitta ÖSK i deras lista, men den publicerade listan omfattar bara de fyrahundra bästa fotbollslagen i världen och så bra är inte ÖSK (än).

Men skam den som ger sig. Att ranka fotbollslag verkar vara en utmaning som fler än en har antagit. Enligt footballdatabase.com (beta) rankas ÖSK för närvarande på plats nr 727 i världen  med 1361,71 rankingpoäng. På platsen före ligger Mohun Bagan AC, ett av Indiens bästa lag, med 1361,89 poäng. På platsen efter ÖSK ligger enligt denna ranking Xelajú från Guatemala med 0.2 poäng mindre.

Nu kan det ju vara svårt att ranka och jämföra lag från olika världsdelar – det utbyte som behövs för att kalibrera in resultaten är begränsade. Men websiten tillhandahåller även en europeisk ranking och på den placerar sig ÖSK på 381 plats mellan Prestatyn Town från Wales och norska Stabæk.

Hur man bär sig åt hos footballdatabase för att räkna fram sin ranking redogör man inte för på sin hemsida. Men på deras Facebooksida undslipper det dem, att de använder sig ett ELO-baserat system. Det låter ju rätt så bra under förutsättning att man har hyfsade grunddata att arbeta med.  (ELO verkar vara en accepterad metod inte bara för att ranka schackspelare utan den används även för fotbollslag).

Som ett altenativ till footballdatabase kan man för den europeiska rankingen även använda sig av Euro Club Index. De placerar ÖSK på plats 335 mellan Ekranas från Litauen och FC Zestafoni från Georgien. De sätter å andra sidan Stabæk på plats 283 medan Prestatyn åker ner ordentligt till plats 630. Så helt lätt verkar det inte vara att ranka fotbollslag och helt ”rätt” tycks det inte att bli. Men ändå – ÖSK verkar ligga någonstans på 300-talet för närvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *