Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Juhlin kritisk mot talanguppföljningen.

120108.
Håkan Juhlin, som vid årsskiftet lämnade ÖSK efter 10 års tjänst som tränare för framför allt talangtruppen, är mycket kritisk till hur ÖSK hanterat den egna talangutvecklingen under senare år eller för att vara mera specifik sedan Sixten Boström tog över ansvaret för A-truppen. Håkan tycker – för att göra en lång historia kort – att man tagit in alldeles för många dåliga spelare utifrån samtidigt som man inte givit de egna talangerna tillräckligt bra möjligheter att utvecklas.

Svenska Fans: Håkan Juhlin om sina år i ÖSK

Håkans kritik stämmer rätt väl in på vad jag hört till och ifrån. Det finns dessutom ytterligare en punkt som inte Håkan tar upp och som förtjänar att nämnas. ÖSK har aldrig fått en bra struktur på plats för att slussa spelare hela vägen från pojklagsspelare på Ekäng till A-truppsspelare på Behrn Arena. Fram till och med förra året fanns visserligen talangtruppen dit man har kunnat slussa de bästa från P16 och ibland från ÖSK Söder. Men därifrån till A-truppen var steget för stort. Det hade behövts ytterligen en plattform/trupp på vägen till de bästa. Nu har man skaffat sig en sådan i den sk. U21-truppen. Men då tar man i stället bort talangtruppen/div 3-laget, vilket gör att det fortfarande saknas ett steg i utvecklingstrappan.

Ytterst få om än några spelare kommer att vara tillräckligt bra för att ta steget direkt från pojkallsvenskan till U21-truppen. Frågan är hur man tänker när man avsätter en hel del resurser i form av talangutvecklare för de olika åldersgrupperna på Ekäng, men glömmer hur man skall kunna slussa dem vidare. Nu har ÖSK Söder på eget bevåg tagit över ÖSK Ungdoms div 3-plats utan något stöd från ÖSK Elitfotboll. Förhoppningsvis inser man från Elitfotbolls sida att detta var ett misstag och ser till att div 3-laget får de resurser (ekonomiska och spelare) som behövs för att laget skall kunna fortsätta att vara de yngre talangernas första kontakt med seniorfotbollen.

120109.
NA följer upp kritiken: ”Dörren till A-laget har stängts”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *