Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Farmarlag och lån av unga spelare förbjuds

Svensk Fotboll hade sitt så kallade representantskapsmöte igår och då drogs riktlinjerna för nästa säsong upp. Bland besluten kan noteras.

Slut med övergångar för unga spelare.
Efter påstötning från FIFA/UEFA så har Svenska Fotbollförbundet tvingats att ändra på de regler som syftat till att ge yngre talangfulla spelare möjligheter att spela matcher (om än på en lägre nivå). Detta sker på två sätt.

– Så kallade spelarlån utan övergångsanmälan förbjuds. Enligt denna regel kunde yngre spelare snabbt och enkelt lånas ut till föreningar i en lägre division. Detta kunde ske även utanför de så kallade transferfönstren och spelarna var i princip tillgängliga för båda klubbarna.

– Det blir inte längre möjligt för klubbarna i de nationella serierna (Allsvenskan – div 3 resp. Damallsvenskan – div 2) att ha farmarlag i det regionala seriesystemet.

Båda förändringarna innebär begränsningar för ÖSK och för övriga klubbar som spelar nationellt i örebrodistriktet. ÖSK kommer inte längre att på ett enkelt sätt kunna låna ut unga talangfulla spelare. Vill man göra det så måste utlåningen ske från transferfönster till transferfönster. Det blir inte heller möjligt att ha farmaravtal. Sådana har under den senaste säsongen åtminstonde  funnits för:

ÖSK Ungdom – ÖSK Söder
BK Forward – BK Forward/Eyra
Karlslunds IF – Karlslunds FF
KIF Örebro – KIF Örebro DUFF
ÖSK Söder Dam – ÖSK Ungdom

Vill Forward och Karlslunds herrlag ha möjlighet att spela sina ungdomar och bänkspelare i ett annat lag så måste det vara ett andralag. Sådana kan dessutom spela högst i div 5. Jag är inte riktig klar på vad man från förbundets sida kommer att göra på den punkten. Det är ju inte ens självklart att man kommer att lämna plats i femmorna för nyinsatta andralag.

ÖSK Söder som nästa år skall spela under klubbnamnet ÖSK Ungdom har i princip samma problem. De har redan ett div 5-lag (förra årets förstalag för Söder), men det är inte säkert att det får byta legal gestalt och återuppstå som ÖSK Ungdoms andralag. Hur det förhåller sig på damsidan har jag inte riktigt koll på. KIF Örebro DUFF kommer kanske i försvagad form att leva kvar som ett ”självständigt” lag i div 2. ÖSK Söder Dam vill låta det lag som heter ÖSK Ungdom bli Söders andralag och spela kvar i den plats de har i div 3,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.