Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Karlslundscupen: P15

111106. Dag 3.
Efter att lite snöpligt ha hamnat i C-slutspelet så kändes söndagsmatcherna en smula avslagna. Så avslagna faktiskt att bloggen inte fick iväg någon att bevaka morgonmatchen kl 08:00, då ÖSKarna mötte Karlslunds utfyllandslag. Nåväl, det gick ju som väntat bra mot de ett år yngre motståndarna och ÖSK kunde boka in en 3-0 seger. Lite oklart vilka som gjorde målen, men Almir Tahiri lär ha slagit in en hörna.

I matchen om placeringarna 9 och 10 slöts sedan cupcirkeln och ÖSK ställdes mot Västerås BK30, samma lag som man mötte i cupens allra första match. Då vann ÖSK en smula tursamt med 1-0 efter det att västeråsarna haft det mesta av spelet. Idag var spelet jämnare, men inget av lagen lyckades göra något mål under ordinarie matchtid. Närmast var nog ÖSK som hade några fina lägen mot slutet av matchen. Placeringarna fick därför avgöras med hjälp av straffsparkar och i den avdelningen var det västeråsarna som var något säkrare.

Även om det bara blev en tiondeplacering när cupen spelats färdigt, tycker jag att ÖSKarna på det hela taget och utifrån sina förutsättningar genomförde en bra turnering. Laget saknade 4-5 spelare som nog tagit plats i en normal startelva. Trots det visade laget att man klarar sig bra mot flera av de bästa lagen i åldersgruppen. De genomgående bästa insatserna under turneringen svarade målvakten Sedin Ujkanovic och mittbacken Gustav Fardelin för. På mittfältet brast det tyvärr en del, vilket i sin tur gjorde att anfallarna fick för få vettiga bollar att jobba med. Bland anfallarna imponerades jag framför allt av David Holms (-97) arbetskapacitet. David är en riktigt bra targetspelare, som kan ta emot bollen och spela den vidare på ett spelöppnande sätt. Han är dessutom inte alls oäven när han själv får målchanserna.

Cupen vanns av Karlslunds duktiga 15-åringar, som i finalen slog IK Sirius med klara 3-0. I matchen om ”bronsplatsen” besegrade Brommapojkarna BK Forward med 4-0.

111105 em. Målrik avslutning på gruppspelet.
ÖSKs femtonåringar hade chansen att kvalificera sig till semifinalspelet som bästa två, men fick till slut finna sig i att gå till uppsamlingsspelet som sämsta trea. I en svängig match på lördagseftermiddagen släppte man Sollentuna Fotboll till ledning med både 2-0 och 3-1, men lyckades sedan reducera till 3-3. Jakten på det förlösande målet, som skulle ha givit en semifinalplats blev dock för intensiv. Det blev istället Sollentuna som gjorde matchens sista mål och därmed förvisade ÖSKarna till placeringsspel om platserna 9-12.

ÖSKarna mål gjordes av Emil Fransson till 1-2, när vänsterbacken slog in en andraboll i en snygg lyra från en halvsned position. Carl Jägerhill gjorde 2-3 när han på kvicka fötter hittade en väg genom Sollentunas backlinje framnickad av David Holm. Med tio minuter kvar gjorde sedan Lesster Govea 3-3 i samarbete med Almir Tahiri. Där kändes det som om ÖSK började få medvind och laget pressade på för att även få in det fjärde mål som skulle ge semifinalplatsen. Därför blev det nog lite väl uttunnat i backlinjen på grund av slutforceringen. Det blev i stället Sollentuna som fick göra matchens sjunde och sista mål. Visserligen rätt surt, men det var nog ändå rätt att satsa på semifinalmålet. Ett oavgjort resultat hade hur som helst bara räckt till spel om platserna 5-8.

Som straff för det missade målet blir det nu tidig morgonmatch. Kl. 08:00 ställs laget på Trängen med Eyravallens gamla slitna plast under fötterna. Motståndare är Karlslunds 97:or, som fått lov att hoppa in i turneringen för att täta en vakans. De övriga två lagen i bottenslutspelet är Västerås BK30 samt Bollstanäs SK.

111105 fm. Förlust mot Brommapojkarna.
På lördagsförmiddagen mötte och förlorade ÖSK mot Brommapojkarna. Slutresultatet 0-3 var kanske något mål för stort, men kändes helt rättvist med tanke på vad som utspelades på plan. ÖSKs spel var i mitt tycke faktiskt något bättre än under gårdagsmatchen mot BK30, men BP var tyvärr också betydligt bättre än västeråsarna. BP tog ledningen efter ca. 5 minuters spel på en smart genomspringning och styrning av ett inspel. De svartvita höll sedan 1-0 underläget halvleken ut. I början av den andra gjorde sedan BP 2-0 efter en hörna som ÖSKarna inte kunde rensa bort tillräckligt bra.

Efter det andra målet var ÖSK ett tag det något bättre laget, men när en BPare på nytt sprang ifrån ÖSK-fösvaret och gjorde 3-0 så gick luften ur spelet. ÖSKarna hade matchen igenom svårt att få igång något ordnat anfallsspel. Det blev lite väl mycket chansbollar mot anfallare som väldigt sällan fick grepp om spelet. Av spelarna jobbade David Holm på bra i den centrala anfallspositionen. Även om han inte fick speciellt mycket boll att jobba med så var han effektiv i sitt uppoffrande forecheckingsarbete. Det syns väl på sätt och vis att han spelar ishockey också. Anton Granström kom in i andra halvleken – först som ytter och sedan centralt – och han skapade en del oreda i BP-försvaret genom sin snabbhet. På det hela taget var det dock en match som man helst av allt glömmer så fort som möjligt.

Klockan 17:00 spelas den sista gruppmatchen för ÖSKs del. Man möter då Sollentuna Fotboll som i sin förmiddagsmatch besegrades av BK30 med 2-1.


111104. Vinst mot Västerås BK30.

De svartvita, för dagen dock  i rött eftersom västmanlänningarna var hemmalag och lagt beslag på det svartvita, fick en bra start på turneringen genom en seger över de tillresta med 1-0. Ett resultat som förvisso inte helt speglade styrkeförhållandena på planen. Det såg under drygt en halvlek ut som om det skulle kunna bli en typisk 0-0 match. Mycket spel på mittplan, där västeråsarna oftare var steget före, samt väldigt få klara målchanser för lagen.

Ca. 10 minuter in i andra halvlek (speltid 2*25) kunde dock ÖSK ta ledningen med 1-0 genom sin måltjuv Almir Tahiri. För ovanlighetens skull var det dock inte en aktion i straffområdet (dit kom ÖSKarna väldigt sällan), som avgjorde matchen utan ett skott från en position utanför straffområdet. Almir fick en bra träff efter att ha blivit framspelad av Lesster Govea och kunde se skottet gå i mål lågt vid ena stolpen. Efter ledningsmålet ökade BK30 pressen och det blev en rätt svettig sista kvart för ÖSKarna. De skall speciellt tacka sin målvakt Sedin Ujkanovic som vid två tillfällen avvärjde skott från motståndare som slunkit igenom ÖSKs försvarslinjer.

ÖSK kom till spel med en trupp där ett halvt dussin spelare som normalt skulle ha varit med saknades. Skador, sjukdomar, distriktscupen i Åtvidaberg samt en bandyturnering i Västerås bidrog alla till att det saknades en hel del av de mer väletablerade spelarna. Det bakre försvaret med den utmärkte Sedin i målet och en backlinje med stabile Gustav Fardelin som sammanhållande länk var den lagdel som utmärkte sig mest, vilket väl också säger en del om matchen i sin helhet.

I morgon lördag kl 10:00 är det dags för nästa match och då är det Brommapojkarna som står för motståndet. BP  spelade 0-0 mot Sollentuna Fotboll, vilket gör ÖSKarna till gruppledare i alla fall över natten.

111104. Inför.
I helgen avverkar Karlslundscupen den tredje och sista åldersgruppen för den här hösten. Det är 96-orna, den äldsta åldersgruppen i inbjudningsturneringen, som skall göra upp om de 16 platserna. Precis som tidigare spelas gruppspelsmatcher under fredag och lördag och sedan avslutas turneringen med de två placeringsmatcherna på söndag.

ÖSK Ungdom deltar och kommer i gruppspelet att få möta Västerås BK30, Brommapojkarna samt Sollentuna Fotboll – på papperet mycket spelskickliga motståndare. ÖSKarna inleder turneringen med en match mot västeråslaget, som spelas kl 16:00 på Karlslund Arena. Motståndarlaget placerade sig som tvåa i den östra regionala 15-årsserien, medan ÖSK var trea i den västra. Det mesta tyder därför på att det kommer att bli en jämn och oviss match.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.