Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Snävare representationsregler

Svenska Fotbollförbundet skriver idag på sin hemsida, att man kommer att föreslå representantskapsmötet den 25 november att övergångar enligt reglerna för farmarlag respektive lån utan övergångsanmälan inte längre skall vara tillåtna för lagen i förbundsserierna (Allsvenskan – div 3). Anledningen till detta är att förbundet fått en påstötning från UEFA, att de svenska reglerna inte är i överensstämmelse med FIFA:s regelverk.

Inom ÖSKs organisation har under de senaste åren båda lånemetoderna tillämpats. Dels har ÖSK Ungdom haft ett farmarklubbsavtal med ÖSK Söder, dels har ÖSK Elitfotboll lånat ut yngre spelare både till ÖSK Ungdom och i vissa fall även till andra föreningar. Det blir alltså i fortsättningen förmodligen slut med denna typ av utlåningar.

Svenska Fotbollförbundet: Om lån- och samarbetsavtal i svensk fotboll

Man kan nog tycka att FIFA har större problem att ta ta sig an än att detaljreglera hur svensk fotboll bedriver sin talangutvecklingsverksamhet. Jag har förståelse för att vid internationella cupmatcher så kan det finnas ett behov av att strama upp representationsreglerna, men begriper absolut inte vad FIFA kan ha för intresse av att – för att ta ett närliggande exempel – reglera spelarlån mellan ÖSK Ungdom och Söder.

För ÖSK Fotboll innebär de nya reglerna, att behovet av att ha ett lag i U21-allsvenskan blir ännu påtagligare. Lyckligtvis har klubben redan påbörjat arbetet med att få en U21-trupp på plats.

NA skriver för övrigt en del om detta idag, men med fokus på KIF Örebro och deras farmarlagverksamhet i KIF DUFF. Denna riskerar uppenbarligen att läggas ner på grund av de nya reglerna.

För distriktlagsverksamheten (div 4 och lägre) verkar det som om farmarklubbar även i fortsättningen kommer att vara tillåtna.

Tillägg: Hammarby lägger ner HTFF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.