Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Talanglaget: More of the same

Axel By svarade för ÖSKs mål och en bra insats mot Gunnilse. Händerna på fotot tillhör dock Haris Karahmet och Mirza Basic.

Det här är inte ÖSK Ungdoms år – i alla fall inte om man syftar på det lag som lånat ÖSK Ungdoms namn för att spela i div 2. Ett av årets sista halmstrån besökte Örebro och Behrn Arena på lördagseftermiddagen, men det skulle visa sig att inte heller detta halmstrå var gripbart. När sedan och dessutom båda de två tilltänkta räddningsplankorna Götene och Skoftebyn krönte sina lördagsansträngningar med fullpoängare så är det inte utan att det börjar kännas både ensligt och utsatt i botten av av serietabellen.

Snabbt ledningsmål gav en minuts glädje.
Lördagens match mot Gunnilse visade sig bli en i det närmaste perfekt kopia av ett antal tidigare matcher denna säsong. ÖSK kom till och med smidigt ur startgroparna när Axel By redan efter fem minuter kunde nicka in ett ledningsmål på en hörna slagen av Ahmed Yasin. Men glädjen över den tidiga ledningen blev bara en minut lång. Så lång tid tog det nämligen för Gunnilse att utjämna resulatet. ÖSK-försvaret hjälpte visserligen till en del, men målet blev Gunnilses.

Bolltapp sänkte laget.
Rent spelmässigt hängde ÖSK med riktigt bra under andra halvlek ända till dess att Josef Ibrahim tappade bollen i precis fel läge och en motståndare fick en perfekt träff från en position långt utanför straffområdet. Då hade matchklockan hunnit till fram 42, så det var ett något stukat lag som drog sig tillbaka för att dra upp riktlinjerna för andra halvlek.

Konstant press i andra halvlek.
Riktlinjerna för den andra halvleken skulle faktiskt visa sig vara riktigt bra – även om det inte verkar ha funnits något avsnitt om vad man skall göra när man blir fri med målvakten. ÖSKarna dominerade spelet i andra halvlek – mestadels var det spel mot ett mål och det var egentligen enbart den egna oförmågan som räddade gästernas mål från påhälsning. Kalle Holmberg, som gjorde en riktigt bra match, spelade fram sina anfallskolleger flera gånger och dribblade sig dessutom själv igenom Gunnilses backlinje vid ett tillfälle, men skott och avslut räddades antingen av Gunnilses duktige målvakt eller placerades utanför målramen. Frustrerande och orättvist, men gör man inga mål på sina chanser så blir ändå slutresultatet rättvist, speciellt med tanke på att det sett ut på det här sättet under i princip hela säsongen. Det räcker inte med att spela bra, man måste kunna göra mål också och det verkar inte ÖSKs talanger klara av i nuläget.

Kalle Holmberg bäste ÖSKare.
ÖSK hade för matchen andra matchen under hösten fått tillgång till ytterligare två spelare från ÖSKs A-trupp. Utöver Kalle Holmberg deltog även Ahmed Yasin och Josef Ibrahim med besked från Sixtens sida (enligt uppgift) att deras insatser i den här matchen skulle återspeglas i deras möjligheter att få allsvensk speltid med A-laget. Av de tre var det otvivelaktigt så att det var Kalle Holmberg som bäst tog tillvara på möjligheten att imponera på huvudtränaren. Kalle gjorde väldigt mycket offensivt som var riktigt bra och friställde flera gånger sina anfallande kolleger. Dessutom tog han på sig ett större defensivt ansvar än vad man är van att se från hans sida. Ahmed Yasin började som högerytter, men byttes redan i slutet av den första halvleken in centralt. Ahmed gjorde det bra utan att dock förmå sätta sin prägel på matchen på ett sätt som man borde kunna kräva av någon med allsvenska ambitioner. Josef Ibrahims första halvlek var inte bra, även om man bortser från det bolltapp som ledde fram till Gunnilses ledningsmål. I andra halvlek under ÖSK-pressen kom han mer till sin rätt. ÖSK matade fram bollar till hans kant mest hela tiden och Josef gjorde i allmänhet en, två eller rent av tre gubbar. Bolleveranserna var det dock sämre beställt med och det var sällan som hans dribblingar resulterade i några klara målchanser för ÖSKs del. Dessutom har han en tendens att stanna upp innan han börjar sina dribblingar, vilket tyvärr leder till att motståndarförsvaret får lite extra tid för att gruppera sig.

Axel By har funnit sin rätta plats.
Av ÖSKs egna spelare kan man konstatera att Claus Pedersen i målet inte hade någon möjlighet att rädda vid målsituationerna. I övrigt hade han inte speciellt mycket att göra, men ingrep med pondus vid de tillfällen då hans sattes i arbete, I backlinjen skulle jag vilja plussa för Axel By – inte så mycket för att han var bättre än sin mittbackskollega Pontus Jakobsson, utan mera för att han trots sin begränsade rutin på positionen gör ett klart godkänt arbete. Dessutom är hans huvudspel riktigt bra och han är orädd på gränsen till dumdristig. På mittfältet jobbade Gustav Källberg ambitiöst över stora ytor och han valde så gott som alltid de enklaste passningsalternativen, vilket bidrog till att bollen stannade i lagets ägo när han erövrat den. I anfallet så förmådde varken Adam Botvidsson eller Fedja Jelecak, att åstadkomma den utjämning som laget behövde trots att chanserna fanns. För båda gäller det att det trots ambitioner och hårt arbete saknas en hel del om man jämför med deras prestationer förra året.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Gunnilse IS 1-2 (1-1)
05. 1-0 Axel By (Ahmed Yasin)
06. 1-1 Korab Bakraqi
42. 1-2 Nicholas Andersson

Publik: 95

Gula kort (ÖSK):
Ahmed Yasin (bentackling)
Axel By (obstruktion)
Adam Botvidsson (protest ?).

Laguppställning.
Målvakt: Claus Pedersen
Backar: Daniel Björnkvist (k), Axel By, Pontus Jakobsson, Simon Karlsson (71)
Mittfält: Gustav Källberg, Kalle Holmberg, Viktor Lindqvist (40)
Anfall: Ahmed Yasin, Adam Botvidsson, Josef Ibrahim

Ersättare: Fedja Jelecak (40), Andreas Ståhl (71)

Kvar på bänken: Albin Ek, Jonathan Thuresson (mv), Haris Karahmet, Kevin Larsson (skadekänningar under uppvärmningen), Muamer Sepic

NA: ”Mindre mirakel för att klara oss”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.