Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK vidare i senior-DM

Adam Botvidsson var bäst på plan, då ÖSK besegrade Mariebergs IK i distriktscupen.

ÖSK besegrade programenligt div 5-laget Mariebergs IK med 6-3 i en av kvartsfinalerna i årets distriktcup. Hemmalaget valde att ta sina straffar innan matchen startat och tog utan några större problem hem sina tre bonusmål. En av straffarna gick utanför men de övriga passerade en chanslös Simon Nurme på rätt sida målstolparna. Målet var alltså satt för ÖSKs del – minst fyra mål var vad som gällde.

Få startspelare från ÖSK Ungdom.
ÖSK startade matchen med ett lag som till största delen bestod av spelare som av en eller annan anledning inte fått full speltid i söndagens div 2-match mot Assyriska BK. Av startspelarna från den matchen var det bara Fedja Jelecak och Adam Botvidsson som fanns med från minut 0. Förstärkningarna från A-truppen inskränkte sig till Simon Nurme i målet och Eidur Sigurbjörnsson på en av mittbackpositionerna, samt Kalle Holmberg som dock matchmässigt spelar i ÖSK Ungdom.

Bra motstånd i första.
Första halvlek blir väl ungefär som det brukar bli i de här sammanhangen. Hemmalagets spelare var klart motiverade och den rätt trånga planen gjorde det egna målet relativt lättförsvarat. Det gick faktiskt hela 17 minuter innan ÖSK ens fick sin första hörna. Den första riktigt heta målchansen eller man skall kanske kalla det -tillbudet hade faktiskt Marieberg. Men Simon Nurme var med på noterna och tog bollen framför fötterna på en blåklädd anfallare.

Adam Botvidsson gör första halvleks enda mål.
Efter en dryg halvtimmes spel lyckas dock ÖSK, som tillbringat den mesta tiden på Mariebergs planhalva, mala in det första målet. Ett pressat långskott från Haris Karamaht mot ena stolproten kan inte hållas av hemmamålvakten. Den för kvällen väldigt alerte Adam Botvidsson är först på returen och slår den i mål. Psykologiskt viktigt för ÖSK att få hål på motståndarna före halvtid. Dessutom visade hemmalagets målvakt, som i matchinledningen sett väldigt stabil ut, att han kanske trots allt inte var så helsäker.

Proppen ur i början av andra.
Inför andra halvlek får Muamer Sepic gå av för att lämna plats åt Miralem Malic. Vad som egentligen hände i halvtidspausen i Mariebergs omklädningsrum lär vi utomstående aldrig få veta, men något var det. ÖSK som i första halvlek haft rätt stora bekymmer att ta sig igenom hemmalagets fösvarslinjer kunde glädja sig över en fem minuter lång målorgie, som förde laget upp i ledningen. I den 46:e minuten gör matchens lirare Adam Botvidsson ÖSKs andra mål. Adam springer igenom centralt på en framspelning, som jag inte uppfattade vem som slog. Två minuter senare utjämnar Miralem Malic med ett skott som nog var tänkt som en passning utifrån kanten. Bollen går förbi ett antal förstenade med- och motståndare på vägen in i det bortre hörnet. En minut senare avgör den allestädes närvarande Kevin Larsson matchen åt ÖSK genom att trycka in 4-3 efter lite rörigt spel i straffområdet. Anfallet drogs upp av Kalle Holmberg ute på högerkanten.

Många byten efter ledningsmålet.
Efter ledningsmålet ägnar ÖSK de nästkommande 10 minuterna åt att byta in och ut mer eller mindre trötta eller småskadade spelare. Kalle Holmberg åkte på en lårkaka och Miralem Malic blev inte kvar länge på planen innan han fick en känning i ena ljumsken och tvingades avstå från mer fotbollspel. När ÖSKarna i princip bytt klart gör sedan Fedja Jelecak 5-3 fri framför mål efter det att Adam Botvidsson sprungit runt på kanten och serverat Fedja en fin passning.

Eidur ut efter läppskada.
I den 75:e minuten ökar dramatiken en smula eftersom ÖSKs nyförvärvade isländska mittback Eidur Sigurbjörnsson nickade ihop med en mariebergare och blev liggande. Den jourhavande sjukgymnasten Martin Magnusson fick rycka in för att leda ut en till synes något omtöcknad islänning. Efter matchen  tyckte både Eidur och Martin att det var OK. Eidurhade råkat ut för en smäll mot läppen som sprack och började blöda. Martin trodde att Eidur nog hade kunna fortsätta om läget varit skarpt.

I Eidurs ställe trädde Pontus Jakobsson åter in i handlingen. Han hade några minuter tidigare lämnat planen till förmån för Axel By. Axel åker några minuter senare själv på en smäll mot ansiktet, blir liggande någon minut men var inte värre däran, att han kunde fortsätta. På grund av skadorna lade matchdomaren till någon minut, vilket var precis vad ÖSK behövde för att göra sitt sjätte mål. Muamer Sepic kommer rätt fri på vänsterkanten och skjuter ett skott mot mål. Vid bortre dyker Stefan Hannasson upp och glidtacklar in bollen till 6-3.

Adam och Kevin sprang mest och var bäst.
Tack vare de tidiga målen i andra halvlek fick matchen aldrig riktigt den nerv som den här typen av jaktmatcher brukar ha. När ÖSK väl fått ledningen gick intensiteten ner en del, nya spelare byttes in och ÖSK verkade nöjda med att i första hand förvalta sin ledning. Många av hemmaspelarna blev efterhand rätt trötta och ÖSK kunde därför utan alltför stora åthävor göra två mål till. Plusvarianter denna dag var framför allt den väldigt löpvillige Adam Botvidsson som plågade hemmaförsvaret så länge han var på plan. Väldigt löpvillig var också Kevin Larsson, som dessutom verkade lika pigg i den 90:e minuten som han var i den första. Jag tyckte också att båda ytterbackarna gjorde bra ifrån sig. Men som Simon Karlsson ärligt kommenterade efter matchen: Vi hade inte så mycket tryck på oss idag.Ett plus skall även kvällens lagkapten Simon Nurme få. Simon var sysslolös under långa perioder av matchen, men då hans medverkan påkallades var han alert och greppsäker.

Backlinjen hade som sagt en rätt lugn dag, vilket gjorde det svårt att få någon egentlig uppfattning om Eidur Sigurbjörnssons kapacitet. Rent defensivt sattes varken han eller Pontus Jakobsson på några svåra prov. Vad man däremot kunde se var att Eidur är väldigt bekväm med bollen och att han verkar vara en riktigt bra passningsspelare. Det var inte många om ens någon av hans framspelningar som missade sin adress. Det var väldigt få ivägtjongade långbollar som lämnade hans fötter, utan i allmänhet handlade leveranserna om hårt slagna passningar efter marken. Han kommer säkert att trivas med Sixtens passningsdrillande.

Matchfakta: Mariebergs IK – Örebro SK 3-6 (3-1)
00. 3-0 Tre inslagna bonusstraffar.
36. 1-3 Adam Botvidsson (Haris Karahmet)
46. 2-3 Adam Botvidsson (?)
48. 3-3 Miralem Malic
49. 3-4 Kevin Larsson
60. 3-5 Fedja Jelecak (Adam Botvidsson)
90+1 3-6 Stefan Hannasson (Muamer Sepic)

Laguppställning.
Målvakt: Simon Nurme (k)
Backlinje: Simon Karlsson, Eidur Sigurbjörnsson (75), Pontus Jakobsson (55, 75), Albin Ek
Mittfält: Kevin Larsson, Kalle Holmberg (52), Haris Karahmet
Anfall: Adam Botvidsson (70), Fedja Jelecak, Muamer Sepic (46, 58)

Ersättare: Jonathan Thuresson (mv), Miralem Malic (46, 58), Filip Albertsson (52), Axel By (55), Stefabn Hannasson (70)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.