Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Marieberg i senior-DM

Eidur Sigurbjörnsson verkar få göra sin "riktiga" ÖSK-debut på Mariebergs IP.

Ikväll spelar ÖSK Elitfotboll AB kvartsfinal i årets anonyma Distriktscup. ÖSK har tillåtelse att spela med blandade lag, där spelarna kan hämtas från samtliga föreningar i ÖSK-familjen. Så har man även gjort denna gång, även om merparten av spelarna kommer från ÖSK Ungdoms div 2-lag. På sin hemsida aviserar ÖSK att man tänker skicka iväg följande trupp i två minibussar till Mariebergs IP:

Simon Nurme (mv), Simon Karlsson, Eiður Aron Sigurbjörnsson, Pontus Jakobsson, Albin Ek, Kalle Holmberg, Kevin Larsson, Adam Botvidsson, Fedja Jelecak, Muamer Sepic, Axel By, Haris Karahmet, Jonathan Thuresson (mv), Anel Coralic, Filip Albertsson och Miralem Malic.

Utöver div 2-spelarna deltar alltså Simon Nurme, Eidur Sigurbjörnsson och Kalle Holmberg från A-truppen. För Kalles del blir det dock inte frågan om några okända lagkamrater. Han har spelat med ÖSK Ungdom i majoriteten av deras matcher den här säsongen. Från ÖSKs pojkallsvenska lag har man hämtat målvakten Jonathan Thuresson (-94)  och den rivige mittfältaren Filip Albertsson (-95).

Intressanta spelare i ÖSK-truppen är väl främst Eidur Sigurbjörnsson, som ikväll får göra sin ÖSK-debut på riktigt. Kalle Holmberg är tillbaka på närkesmyllan efter en framgångsrik utflykt till Finland, där han kunde plussa på sitt fotbolls-CV med två landslagsmål. Representerat Sverige i landslagssammanhang har även Kevin Larsson (-94) nyligen gjort. Anel Coralic gör – om jag är rätt underrättad – sin sista match för ÖSK innan han reser över Atlanten för collegestudier och fotboll i Florida. Förhoppningsvis kan han avsluta sin ÖSK-karriär med en eller annan inskruvad boll i krysset.

Motståndarna från Marieberg spelar sin vardagsfotboll i div 5 Södra, där de bland annat har ÖSK Söder som motståndare. Vägen till kvartsfinalen har gått genom segrar över div 4-laget Ervalla samt seriekonkurrenterna från Sturehov. Den senare matchen avgjordes på straffar.

Just straffar kan betyda en hel del i distriktscupssammanhang. Handicapsystemet ger lagen från lägre divisioner en bonusstraff per division som skiljer lagen åt. Även om ÖSK inte spelar sitt allsvenska lag räknas laget i det här sammanhanget som allsvenskt. För Mariebergs del innebär detta, att man får slå hela sex straffar. Lyckligtvis får de dock bara räkna maximalt tre av dessa, men man kan nog räkna med att ÖSKarna kommer att ha ett tremålsunderläge att hämta igen. Att jaga mål är inte det lättaste även om motståndarna inte är lika bra, så på sätt och vis blir det här ett utmärkts träningstillfälle.

Står det oavgjort efter 90 minuters spel blir det ingen förlängning utan det blir straffsparksutslagning på en gång. En sådan kan ju som de flesta vet gå ungefär hur som helst. För några år sedan förlorade ÖSK till exempel en final mot Sköllersta efter det att Alejandro Bedoya skjutit sin avgörande straff över. En annan regel som gäller för distriktscupen och som skiljer sig från spelet i de högre divisionerna är att flygande byten tillämpas. En spelare kan alltså gå av och vila sig en stund och sedan komma in igen. Det finns dessutom ingen begränsning beträffande hur många byten som får göras under matchen.

Värt att notera är att Mariebergs storsponsor Forema bjuder på kaffe och bulle mot uppvisande av matchbiljett. Hos Marieberg hoppas man på ett stort publikintresse och räknar med/hoppas på 500 åskådare. I och med att Eidur gör sin första riktiga match för ÖSK så är det väl inte omöjligt att nyfikenheten på nyförvärvet gör att arrangörernas förhoppningar kan komma att infrias.

ÖSK: Dags för kvartsfinal i distriktscupen
Mariebergs IK: Inför Marieberg – Örebro SK…

Distriktscupen: Mariebergs IK – Örebro SK
Mariebergs IP, 16 augusti kl. 19:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.