Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Andreas Haddad

Vid Spelarinvests kvartalsmöte medverkade Sixten Boström och Andreas Haddad. Den senare berättade en del om sin fotbollskarriär under vilken han onekligen redan har hunnit med en hel del. (För övrigt lämnade han ett mycket trevligt intryck – han verkar ha mognat med åren). Jag har ställt samman delar av hans berättelse med en del material, som finns på nätet. Och ja, han har hunnit med sätta en del avtryck under sin karriär. Om det är något som oroar är det väl de rätt långa skadeperioderna.

Målvakt i AIKs pojklag.
Fotboll började han spela som sju-åring. Klubben var AIK och placeringen på plan var den mellan stolparna. Målvakt var han sedan ända tills dess att han kom upp i 15-16 årsåldern. Då bestämde han sig för att det var roligare att göra mål än det var att släppa in dem. I AIKs juniorlag, som då tränades av Mikael Stahre, var konkurrensen dock alltför hård och han gick därför till Spårvägen.

Målspruta hos Spårvägen.
I Spårvägen spelade han under en säsong som junior och på 20 matcher gjorde han 17 mål. Detta räckte för att väcka intresset hos Assyriska i Södertälje, dit han värvades. (Andreas far är assyrier medan hans mor är svenska).  Assyriska kom sedan att bli något av en fast punkt i hans fotbollstillvaro, som han alltid återvänt till efter mer eller mindre lyckade utflykter. Under sin första vistelse i klubben spelade han från 2001 ända till år 2005.

Allsvensk på ÖSKs bekostnad.
Under år 2005 då Assyriska spelade i allsvenskan på ÖSKs bekostnad fick Andreas och Assyriska en fantastisk start på spelåret. I inledningsmatchen borta mot IFK Göteborg vann man med 3-1 och Andreas gjorde två av målen. Framgångarna under de inledande matcherna fick honom dock att tappa koncentrationen och det årets resultat blev inte vad han tänkte sig. Assyriska åkte ju dessutom ur allsvenskan igen. Året därpå kom han tidigt på kant med sin tränare och spelade bara tre matcher innan han lånades ut till Lilleström i Norge. Hans uppsägning per SMS har väl blivit något av en klassiker i den nutida svenska fotbollshistorien.

Ryggskadad i Norge.
I ett spelarmässigt mycket välbestyckat  Lilleström blev det sedan inte så mycket speltid för hans del – konkurrensen om anfallsplatserna var hård. Han vantrivdes dock i Lilleström och  råkade dessutom ut för en ryggskada. Han kom därför överens med klubben om att avsluta kontraktet, varpå han återvände till Södertälje och Assyriska. Hans nygamla klubb hade vid det laget rasat ordentligt och spelade år 2007 i div 1. Andreas spelade 17 matcher för klubben, gjorde 13 mål och 7 passningspoäng och hjälpte på ett påtagligt sätt klubben att ta sig tillbaka upp i superettan igen.

Fotskadad i Danmark.
Någon fortsättning i Assyriska året därpå blev det dock inte. I stället hamnade han hos Vejle i Danmark, en klubb som han dock aldrig kunde spela för. Orsaken var en fotoperation som gick fel. Trots ett antal försök att få ordning på foten verkade det vid det laget, som om framtiden som fotbollsspelare var körd för hans del. Han fick rådet av sin läkare att det var dags att sluta. Hans räddning blev ortopeden Leif Swärd i Göteborg, som fick ordning på foten igen.

Göteborgsutflykt.
Efter knappt ens ha hunnit komma igång med sin träning igen blev han kontaktad av Qviding, som var i akut poängnöd i botten av Superettan. Definitivt inte fulltränad spelade han sex matcher för Qviding den hösten med ett mål och en assist som resultat för historieböckerna. Målet var på sätt och vis en historia för sig – det gjorde han i 1-1 matchen mot Assyriska i Södertälje. Kanske inte så populärt hos hemmapubliken.

Omanskt mellanspel.
Med fotbollskarriären återuppväckt fick han sedan ett erbjudande att under tre månader 2009/2010 spela några matcher med Al Oruba i Oman. Där gick målfabrikationen bra för honom och han gjorde sju mål på åtta matcher.

Superettans Zlatan.
Efter vistelsen i Oman återvände han till Sverige med förhoppningen att kunna ta en plats i ett allsvenskt lag. Det lyckades dock inte. När sedan hans nära vän Eddie Moussa mördades på en svartkrog i Södertälje kände han, att han ville hjälpa sin gamla klubb igen och han återinträdde i fotbollstjänst hos Assyriska FF. Där gick det sedan utmärkt med åtta mål på 10 matcher från start under hösten förra året. Efter Assyriska har han provtränat med Feyernoord (på tips från Henrik Larsson) i Nederländerna. Enligt Andreas gick det väldigt bra för honom i Rotterdam och det var endast den holländska klubbens ekonomiska situation, som gjorde att han inte blev värvad. Jag är dock lite osäker på om det är hela sanningen eftersom klubben trots allt gjorde några nyförvärv efter hans provspel.

Lennart griper in.
Tillbaka i Sverige blev han kontaktad av Lennart Sjögren och det fanns från första börja ett ömsesidigt intresse av att komma till ett kontrakt.

Några Haddad-länkar:
Assyriska FF
: En mognare Haddad har hittat hem igen (2006)
Expressen: Vejle river kontrakt med Haddad (2008)
Hujådå: Andreas Haddad klar för Qviding (2009)
Länstidningen: Haddads Qviding snodde poäng (2009)
Sportbladet: Oman – ett lyft för Andreas Haddad (2010)
Hujådå: Andreas Haddad gör comeback i AFF (2010)
Assyriskapoesi: Och han såg på mig och sa: Om du inte är död, så spelar du väldigt bra (2010)

Svenska Fotbollförbundet: Spelarstatistik
Footballtransfers.com: Spelarstatistik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.