Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ett årskort för alla!


Läs mer här: Ett årskort för alla


ÖSK skriver:
I och med att årskortsförsäljningen har dragit igång håller vi kontoret öppet till klockan 17:00 på onsdagar. Varmt välkomna.

U19: Allt i egna händer (absolut)

Efter en del otur i den första omgången då ett väldigt sent övertidsmål i Åtvidaberg ställde till det för sportklubben, studsade bollen ÖSKs väg den här helgen.

ÖSK gjorde vad de skulle och besegrade Motala AIF med 5-2. Matchen mellan Sleipner och Åtvidaberg på Östgötaporten slutade med osannolika 6-6 och eftersom tie-break inte tillämpas i fotboll vid den ställningen så förlorade båda lagen två poäng. Trots poängförlusten på Kopparvallen är därmed ÖSK i poängmässig ledning och behöver ”bara” vinna den sista matchen för att ha kvalat in till A-gruppspelet. Bra så!

Matchfakta:
06. 1-0 Malcolm Stolt (nick)
16. 2-0 Nadir Ayeva
29. Varning Jonathan Aronsson
38. 3-0 Malcolm Stolt
40. 4-0 Nadir Ayeva
51. Varning MAIF Leon Zeka
65. 5-0 Adam Bark (frispark direkt i mål)
70. 5-1 Filip Larsson
86. 5-2 Gustav Windahl (nick)

Matchtrupp: Simon Gustafsson (mv), John Kakraba (-99), Niclas Bergmark, Nadir Ayeva, Jonathan Rasch, Adam Bark, Edvin Cimirotic, Malcolm Stolt, Jonathan Aronsson (-99), William Björnsson, Manne Ljunghaga, Martin Trinh, Gustav Leijon (mv), Aklam Mutebi, Anton Ingves, Samuel Nielsen, Odilon Sangwa och Lucas Parkedal Stenfelt (k).

Mer detaljer kommer nog så småningom via lagets egen matchrapport.

I den osannolika matchen med tennisresultatet hade ÅFF ledningen med 4-1, 5-3 och 6-5 för att sedan släppa in den sista kvitteringen i den andra övertidsminuten. De första fem av Sleipners mål gjordes alla av Aleks Azizovic. Det sista av hans namne Aleksandar Azizovic. Någonting som ÖSK får lov att se upp med då de möter Sleipner i den sista omgången.

U16: Allt i egna händer (nästan)

Den första omgångens två segrare möttes i eftermiddag på Behrn Arena i någon som med lite god vilja skulle kunna kallas seriefinal. Något avgörande blev det dock aldrig eftersom lagen skiljdes med ett oavgjort resultat. Frågan är vilket av lagen som var mest nöjda/missnöjda över det resultatet. IFK Lidingö som tappade en ledning två gånger om eller ÖSK som var det något bättre laget, men som hade förtvivlat svårt att få till skarpa lägen framför motståndarmålet.

Jag tror nog att det trots allt var ÖSK som var mest nöjda. Dels för att de två gånger om utjämnade en motståndarledning, dels för att de fortfarande har allt i egna händer inför den avslutande omgången i kvalgruppen.

Efter en chansfattig och mållös första halvlek tog gästerna ledningen tidigt i den andra på en andraboll efter en hörna. En motståndare lyrade in en boll mot ÖSKs straffområde och skottet hittade in i närheten av det ena krysset. Tio minuter senare utjämnade Robin Damström till 1-1. Just inbytte Jesper Pettersson rundade sin back på utsidan och hittade sin lagkamrat med en klassisk snett inåt-bakåt-passning. Robin tog sitt avslut direkt och satte bollen distinkt i mål.

Efter kvitteringen gick båda lagen för seger och det var Lidingö som med en kvart kvar såg ut att ta den segern. Ett stramt långskott en bra bit utanför straffområdesgränsen gick in vid ena stolproten. Ingen press på bollhållaren gjorde att skytten fick god tid på sig att sikta och skjuta.

Men ÖSK kunde som sagt utjämna en gång till. Det blev nästan en kopia på det första målet om än från den andra kanten. Inbytte William Kuyumcu, tillbaka i spel igen efter en längre frånvaro på grund av benhinneinflammation, slog passningen och den likaledes inbytte Imran Tahiri tog avslutet. Bra coachning av tränarna som fick passnings- och målpoäng på tre av sina inbytta spelare.

Jag såg det här laget spela några gånger i somras och då tyckte jag att det såg rätt valpigt och pojklagsmässigt ut. (Kanske inte så konstigt eftersom det är ett pojklag, men ändå). Nu har laget bytt trånga Ekängs IP mot vidderna på Behrn Arena och spelet ser betydligt bättre ut. Bitvis var spelet riktigt bra även om det fortfarande saknas en hel del skärpa i motståndarnas straffområde. Extra plus i ÖSK för Alfie Göransson och Mahmoud Madadi på mittfältet, Gabriel Rasimovic i backlinjen samt målgöraren Robin Damström. Plus till de övriga – det var ingen som föll ur ramen.

ÖSK har inför den sista omgången skaffat sig ett utmärkt utgångsläge. De leder serien före Lidingö på fler gjorda mål (men med samma målskillnad). Den sista matchen spelas mot det på papperet sämsta laget i serien, även om man inte skall underskatta vad matchens derbykaraktär har för betydelse. Karlslund brukar ofta höja sig några snäpp då de möter ÖSK i de här åldersklasserna. Men matchen spelas på Behrn Arena, vilket bör innebära en fördel för ÖSKarna.

Lidingö möter Hammarby som verkligen inte övertygat i den här serien. Idag besegrade de visserligen Karlslund med 3-1, men deras mål kom först efter det att Karlslund fått sin målvakt utvisad redan i den 26:e minuten.

Lidingö spelar några dagar efter ÖSK och kan alltså spela på resultatet. Vilket dock inte alltid är det lättaste. Om de trots allt skulle lyckas ta sig förbi i den sista omgången bör ÖSK dock ha en rätt bra möjlighet (vid vinst mot Karlslund) att ta sig till en av A-grupperna som en av de bättre tvåorna. Sju poäng och en bra målskillnad brukar räck för att få vara med i A-gruppspelet.

Matchfakta:
21. Varning Lidingö Sixten Karlsson
54. 0-1 Sixten Karlsson
56. Varning Alfie Göransson
62. Spelarbyte Adam Burman och Alexander Lindgren ut, Jesper Pettersson och Imran Tahiri in.
63. 1-1 Robin Damström (Jesper Pettersson)
73. Spelarbyte Adis Fisic ut, Robin Hadad in
73. Spelarbyte Emanuel Hannasson ut, William Kuyumcu in
75. 1-2
75. Varning Mahmoud Madadi
81. 2-2 Imran Tahiri (William Kuyumcu)
88. Spelarbyte Alfie Göransson ut (kramp), Adis Fisic in
90. Spelarbyte Filip Lundqvist ut, Charlie Ring in

Laguppställning: Emil Blomberg – Emanuel Hannason (73), Gabriel Rasimovic (-04), Christian Kaya (-04), Adam Burman (62) – Alexander Lindgren (62), Alfie Göransson (k), Filip Lundqvist (90), Mahmoud Madadi – Adi Fisic (73), Robin Damström
Ersättare: Theo Eriksson (mv, -04), Imran Tahiri (-04, 62), Jesper Pettersson (62) , Robin Hadad (-05, 73), William Kuyumcu (73), Charlie Ring (90) och Linus Larsson

Nilsson lämnar Brage

Erik Nilsson får söka ny klubb efter tre år i Borlänge.

Den före detta ÖSK-talangen Erik Nilsson får lov att lämna IK Brage med ett år kvar på kontraktet. Dalarnas Tidningar skriver att han, efter samtal med klubben, meddelar att han lämnar Brage för att gå vidare i karriären. Det verkar väl som om det var Brage som tog initiativet till att avsluta kontraktet.

Efter att under två år i div 1 haft en ordinarie mittfältsroll och varit en bärande kraft i jakten på platsen i Superettan blev det under den gångna säsongen närmast en statistroll för spelaren. Han finns noterad för endast fyra matcher från start samt sjutton inhopp.

Erik, som fyller 30 nästa år, verkar av allt att döma vara inriktad på att fortsätta med fotbollen i ytterligare några år. Var och hur verkar dock vara en fråga som beror på vilka erbjudanden som ”dyker upp”.

Erik har IK Sturehov som moderklubb och kom till ÖSK 16-åring. I ÖSK tillhörde han under flera år en av de drivande krafterna på det centrala mittfältet i det talanglag som spelade i div 3 (och ibland i div 2). År 2009 tog han steget till A-lagstruppen som han tillhörde under tre år. Något genombrott i ÖSK blev det dock aldrig utan det blev faktiskt fler matcher som utlånad till Ljungskile än vad det blev för ÖSK under de tre åren i Sportklubben.

Efter ÖSK tillhörde han under fyra år Degerfors, där han aldrig riktigt lyckades etablera sig som en startspelare, men ändå förkom rätt ofta i laguppställningarna. I Degerfors användes han mest som kantspelare till vänster, vilket väl egentligen inte är hans bästa position även om han har en väldigt bra vänsterfot. Jag antar, att man inte ansåg honom tillräckligt dynamisk för att få speltid på det centrala mittfältet.

NA, som nöjt sig med att kopiera DT:s artikel rakt av, nämner inte alls spelarens bakgrund i ÖSK. Något man väl tycker att man borde ha gjort i en tidning med utgivningsorten Örebro.

NA (Betalvägg): Klart – lämnar Brage efter tre säsonger

IK Brage: Tack för allt Erik!
Spelardata från Fotbolltransfers.com

ÖSK Söder Dam värvar bandyspelare

Jolin Rolandsson, nyförvärv hos Söders damer.

ÖSK Söders damer har börjat jobbet med lagbygget inför nästa års återkomst till div 1. På sin webbplats skriver de, att de nu gjort klart med Jolin Rolandsson från Nora BK. Medan Nora-klubben flyttar ner ett snäpp i seriesystemet flyttar alltså Jolin upp tillsammans med sina nya lagkamrater i ÖSK Söder.

Jolin beskrivs som en en ung, tuff och riktigt snabb försvarsspelare som även kan användas på andra positioner. Något av en fotbollstränares önskedröm med andra ord.

I Nora spelade hon inte bara fotboll utan även bandy med Nitro/Noras pojklag, vilket väl skulle kunna tas som intäkt på att hon är rätt så van vid lite hårdare spel.

Debuterat för sitt nya lag har hon faktiskt redan gjort. Efter det att hon lagt undan bandyrören verkar det vara futsal som får bli vintersysselsättningen. Hon var en av de nya spelarna i laget, då ÖSK Söder inledde inomhussäsongen för någon vecka sedan.

ÖSK Söder Dam: Välkommen Jolin!

Gräsrotspengar

Svenska Spel betalar varje år ut 50 miljoner till ungdomsidrotten via Gräsroten. Nu är resultatet av utbetalningen 2018 klar och spelbolaget har publicerat fördelningen mellan olika klubbar. Fotbollen dominerar som vanligt bland mottagarna. I det sammanhanget skall man dock notera, att klubbarna i SHL ej ingår i Gräsrotsaktiviteten eftersom Svenska Spel avslutade samarbetet med den högsta hockeyligan efter det att de ingått ett samarbete med ett annat spelbolag. Det var väl 2016 som detta inträffade och sedan dess har det funnits ca. 11 mkr mer att distribuera till de kvarvarande idrottsförbunden.

För ÖSK Fotbolls del innebär Gräsroten en inkomst på lite drygt 242.000 kronor – ett belopp som skall tillfalla klubbens ungdomsaktiviteter. Det här är lite mer än förra året då klubben fick ca. 234.000 kronor men lite mindre än för två år sedan då inkomsten uppgick till lite drygt 250.000. Inga större variationer alltså.

Med sina 242.000 kronor är ÖSK den förening som får mest av de här pengarna i länet. På andra plats ligger Degerfors som kunde räkna hem ca. 189.000 kronor. I den sammanställning som Svenska Spel redovisar går man på en strikt länssammanställning utan att ta hänsyn till vilket länsförbund en förening tillhör. Degerfors hör ju fotbollsmässigt till Värmland även om deras residensstad är Örebro.

De tio största mottagarna av gräsrotspengar i länet var.

Fördelningen mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan såg ut på följande sätt:

Hammarby IF 1 594 306 Degerfors IF 189 027
AIK 1 255 902 Kalmar FF 179 248
Djurgårdens IF 1 238 522 Gefle IF 162 777
IFK Göteborg 974 148 BK Häcken 175 578
Helsingborgs IF 843 825 Halmstads BK 150 976
Malmö FF 804 038 Trelleborgs FF 110 109
GAIS 412 742 Landskrona BoIS 129 193
IFK Norrköping 358 181 Östersunds FK 128 553
   
Örgryte IS 261 221 Brommapojkarna 101 349
GIF Sundsvall 246 099 IK Brage 96 818
Örebro SK 242 286 Falkenbergs FF 73 327
Jönköpings Södra 226 521 Varbergs BoIS 57 752
IF Elfsborg 224 507 IFK Värnamo 51 686
Dalkurd FF 216 117 Norrby IF 47 660
IK Sirius 225 502 IK Frej Täby 41 176
Östers IF 198 938 AFC Eskilstuna 5 887

För de olika grenföreningarna i ÖSK-familjen ser resultatet ut så här:

ÖSK Fotboll 242 286
ÖSK Handboll, dam 75 570
ÖSK Ungdom 15 950
ÖSK Söder 9 500
ÖSK Bandy 9 936
ÖSK Futsal 2 663
ÖSK Handboll, herr 1 762

Handbollsdamerna imponerar som vanligt med sin organisatoriska talang.

NA redovisar bakom sin betalvägg utbetalningarna för samtliga 262 föreningar i länet som erhöll bidrag från Gräsroten.

Silly Winter 2018/19: Intresse för Jansson?

FotbollDirekt skriver, att det kan finnas intresse för Oscar Jansson. Enligt sajten så tycker sig Daniel Rönnberg, spelares agent, ha noterat intresse från klubbar i Belgien och Nederländerna. (Och England, men det skall man nog ta med en nypa salt). Någon förhandlingssituation verkar inte föreligga utan snarare lite mer lösa förfrågningar beträffande hans tillgänglighet.

Nu har ju Oscar två år kvar på sitt kontrakt med ÖSK, så det lär nog kosta en del att köpa loss honom om någon klubb verkligen är intresserad.

FotbollDirekt: Utlandsintresse för Jansson – ”Vi har kontakt med klubbar i Belgien och Holland”

P15/03: Göransson till Bosön

Roger Franzén, förbundskapten för årskullen pojkar födda 2003, har kallat 66 spelare till en elitsammandragning på Bosön mellan den 26 och 29 november. En av de kallade är ÖSKs Alfie Göransson. Alfie, lagkapten för ÖSK Ungdoms 03:or då han spelar för dem, har i år huvudsakligen spelat med akademilagen – ända upp till U19 vid några tillfällen.

Alfie är en storvuxen central mittfältare med en huvudsakligen defensiv inriktning. Han dominerar ofta spelet framför den egna backlinjen. Som vanligt undrar man för spelare av hans ”typ” om han kommer att kunna bibehålla sin överlägsenhet, när övriga spelare så småningom växer ikapp. Men han lär ju vara mycket träningsvillig och kan förhoppningsvis bibehålla sitt försprång även fortsättningsvis.

SvFF: Landslagsläger på Bosön 26-29 november

Anm. Jag förstår inte hur SvFF kan kalla det här för ett landslagsläger, när det är 66 spelare som kallats. Det flesta av dessa spelare kommer aldrig att komma i närheten av en landslagsuttagning. (Icke detso mindre taggar jag detta ”Ungdomslandslag”, med det är en annan historia).

Silly Winter 2018/19: Sköld till Örgryte

Victor Sköld: Ny klubbdress – nya förhoppningar.


Det tog inte lång tid för Victor Sköld att skaffa sig en ny arbetsgivare. Idag meddelar Örgryte IS, att de skrivit kontrakt med ÖSKs numera före detta anfallare. Därmed bekräftas det rykte som kom upp redan förra veckan. En viss försiktighet kan dock skönjas i ÖIS upplägg. Kontraktet är bara ettårigt kombinerat med ett andra optionsår.

Om man frågar sig hur det kommer sig att Örgryte väljer att chansa på Sköld som väl inte haft några större framgångar sedan han lämnade Falkenberg efter säsongen 2013, så kan man nog finna förklaringen där och då. Hans tränare under de två åren i Falkenberg var nämligen Thomas Askenbrand, som numera har Örgryte som sin tränaruppgift.

Askenbrand hoppas uppenbarligen på att kunna logga fram de målgöraregenskaper som gjorde hans speltid i Falkenberg så framgångsrik. Hans möjligheter att lyckas? Nja, i allsvenskan räckte Sköld inte till, även om det aldrig fanns någon anledning att klaga över inställning och arbetsinsats. Jag tyckte dock att han även i U21-sammanhang o.dyl. hade påtagliga problem med att få bollen i mål trots att motståndet inte höll allsvensk klass.

NA. (Betalvägg): Anfallaren lämnade ÖSK – nu klar för Superettanklubb
Örgryte IS: Välkommen till ÖIS, Victor Sköld!


Statistik för Victor Sköld från Fotbolltransfers.com.

U17: Seger i premiären

ÖSK U17 inledde sjuttonårsåret med en antal spelare som redan förra året känt på fotbollen i den här åldersklassen en hel del. Det skall bli intressant att se hur konkurrenskraftigt det här laget blir under sitt riktiga sjuttonårsår. Förutsatt att inte alltför många av spelarna draftas till U19.

Igår var det hur som helst seriepremiär för killarna utan att någon annan match gjort anspråk på delar av spelarmaterialet. Motståndet i ligacupspremiären kom från Karlstads BK – en klubb som ÖSK rimligen borde kunna besegra rätt lätt, sett till resultaten i 16-årsserien.

Så blev det också, men inte utan vissa problem av matchrapporten att döma. Gästerna från Karlstad tog ledningen med både 1-0 och 2-1 innan ÖSK fick ordning på sin målfabrikation och/eller försvarsspel. Slutresultatet en hemmavinst med 5-2 vittnar om att det till slut ändå blev en rätt trevlig färd mot slutsignalen.

Matchfakta:
08. 0-1 Elias Gustafsson
20. 1-1 William Eriksson
24. Varning Oscar Windahl
24. 1-2 Linus Vendel (straff)
26. 2-2 Joel Andersson Segerlind
34. 3-2 Herman Ragnarsson (straff)
40. 4-2 Jash Narshi
60. 5-2 Herman Ragnarsson
63. Varning KBK Johan Ågren

Matchtrupp: Samet Burgaj (mv), Mahmoud Madadi, Martin Meehan, Niclas Bergmark (k), Jash Narshi, Theodor Hessel, Herman Ragnarsson, Vincy Emmanueli Eta-Hugues, William Eriksson, Oscar Windahl, Alexander Bahar, Joel Andersson Segerlind, Sebastian Forsberg, Jesper Nyström, Alfie Göransson och Emil Blomberg (mv).

Silly Winter 2018/19: Ring vill veta sin plats

NA:s Fredrik Carlsson har pratat med Sebastian Ring om dennes framtidsplaner. Ring har ju ett utgående kontrakt och har väl inte börjat omförhandlingen av detta på allvar än. Enligt artikeln verkar det i första hand vara hans plats i laget som är den sak som skall lösas.

– Jag vill sätta mig ner med Axel (Kjäll) och höra hur de ser på det. Vi får se hur det går därifrån, säger Sebastian Ring.

I år har han i och för sig fått rätt mycket speltid. Jag har honom noterad för 25 matchframträdanden varav 17 från start. Sammanlagt 1722 matchminuter, vilket motsvarar lite drygt 61 % av den totala speltiden.

Samtidigt har han väl i första hand framstått som ett andrahandsval som fått speltid när inte andra alternativ varit tillgängliga. Tydligast har detta framgått när det gäller mittbackspositionen där han fått hoppa in när antalet tillgängliga mittbackar krympt ihop. Men inte heller som wingback har han kunnat känna sig säker på sin plats. Axel Kjäll har mot slutet av säsongen verkat att föredra den något robustare Albin Granlund på den positionen. Dessutom har kanten till vänster ofta besatts av Filip Rogic, då både Gerzic och Mårtensson varit tillgängliga för de centrala mittfältsrollerna.

– Jag känner att det har varit lite fram och tillbaka i år. Jag vill känna att man får spela nästa match om man gör en bra prestation. Nu har jag känt att, även om jag har spelat bra, så har kunnat bli petad åt sidan, tycker en något frustrerad Ring.

Så det blir nog ett inte helt lätt samtal för Kjäll. Med fyra mittbackar tillgängliga nästa säsong (Lorentzson, Fabio, Almebäck och Brorsson) lär det inte bli lika många mittbacksuppdrag som i år för Rings del. Man får väl se fyraårskontraktet för Fabio som att man inte räknar med Ring som ett naturligt mittbacksval nästa år. Hade man gjort det hade man ju inte behövt Fabio.

Så den fråga som Kjäll/Sköldmark i första hand måste ta ställning till då Sebastian Ring knackar på dörren är om man är beredd att låta honom gå före Granlund i laguttagningarna. Dessutom måste de ju veta hur de tänker använda sig av Rogic nästa år (om han blir kvar). En plats som andra-/tredjehandsval som wingback till vänster och som tredjehandsval i backlinjen är nog inte tillräckligt attraktivt för att han skall vilja fortsätta i ÖSK, om det dyker upp något annat någorlunda vettigt alternativ.

NA (Betalvägg): Sebastian Ring om förhandlingarna med ÖSK