Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Futsal: Hur man håller siffrorna nere

ÖSK Söders herrlag skulle ha mött Åmmebergs IF i kväll. Laget från Askersund har dock lämnat återbud och förlorar väl därmed med 3-0. ÖSK Söder har hittills snittat 7,5 mål per match så det kanske var ett klokt drag. Fast en w/o kan ju ibland få andra följder som böter och kanske till och med uteslutning. Det senare berör dock knappast Åmmeberg särskilt mycket eftersom de redan ligger sist.

ÖSK Söder får i stället lite mer tid på sig för att koncentrera sig på matchen mot Sköllersta i morgon som man väl kan kallas en ren seriefinal. Det lag som vinner den matchen lär gå till DM-slutspelet.

Tillägg: Jag trodde att Sköllerstas förlust hade kommit mot Örebro Futsal Club lag 2, som väl är för bra för de övriga lagen i den här serien och som Söder har kvar att möta. Så var dock inte fallet. Sköllersta förlorade mot Päronbollarna och har även de kvar matchen mot Örebro Futsal. Något som alltså gör att Söder som redan slagit ungdomarna i FC Päronbollen har ett något bättre utgångsläge.

P02/15: Gruppseger i futsal-DM

Det har varit tätt på given i futsalens grundserie för ÖSK Ungdoms blivande 15-åringar. Igår besegrades BK Forward med 3-1 och slog man IK Sturehov med 7-2. Därmed är gruppspelet redan avklarat för laget som kan konstatera, att även om serien haltar en hel del så kommer inget lag att kunna komma ikapp ens vid maximal poängutdelning. ÖSK har vunnit fyra av de fem matcherna och spelat oavgjort i den femte.

I dagens match ställde ÖSK upp med följande Matchtrupp: Elliot Lund, Viktor Berséus, Rasmus Gustavsson Engdahl, Jash Narshi, Mahmoud Madadi, Jacob Nyström, Joel Andersson Segerlind, Theodor Hessel, Herman Ragnarsson, Sam Khalili Motlagh, Sebastian Forsberg (k) och Hampuz Cederlind.

Närmast på programmet för laget står nu Örebrocupen (tror jag) som spelas mellan jul och nyår. DM-semifinalen spelas den 7 januari och en eventuell final dagen därpå.

Silly Winter 2016/17: Broberg har inte bestämt sig

Häromdagen verkade det mer eller mindre klart att Martin Broberg var på väg att göra klart med norska topplaget Odd. Så verkar dock inte vara fallet. Broberg har varit där, men längre än så verkar saken inte ha nått ännu.

– Jag har varit där och hälsat på, och vi för en dialog med klubben, säger han till NA:s Lasse Wirström. Det låter väl som om han inte var nöjd med det bud han fick utan att han vill förhandla sig till bättre villkor.

Broberg säger vidare att han tackat nej till vissa klubbar och att han inte stängt dörren till ÖSK. Tydligen var det (om man skall tro Broberg) ÖSK som tvingade fram utnyttjandet av uppsägningsoptionen genom att kräva ett ögonblickligt besked om han ville förlänga eller inte.

Det finns alltså flera saker som kan hända.

 • Odd förbättrar sitt bud och Broberg accepterar.
 • ÖSK kommer efter att ha testat av spelarmarknaden tillbaka med ett förbättrat bud som Broberg accepterar.
 • Han skriver varken på för ÖSK eller Odd utan går någon annanstans.

  ÖSK börjar träna igen på måndag. Det skall bli intressant att se om han finns med då. ÖSK behöver väl helst ha 22 spelare igång på träningarna och Broberg behöver hålla igång kroppen så det kan nog bli så att han fortsätter att träna med klubben trots att han nu är kontraktslös.

  NA: Martin Broberg: ”Jag har inte stängt några dörrar”

 • P02/15: Slutspelsplatsen säkrad i futsal

  ÖSKs blivande 15-åringar säkrade idag sin plats i det kommande DM-slutspelet. På hemma/bortaplanen i Hallsberg besegrades BK Forward med 3-1. Segern innebär att ÖSK med en match kvar att spela (mot Sturehov) dessutom toppar tabellen.

  Seger i gruppspelet innebär oftast en ”sämre” motståndare i semifinalen. Nu verkar det som om lagen som jagar i år är jämnbra. Så det spelar kanske inte så stor roll vem det bli ÖSK får möta.

  För Forward, som alltid brukar ha väldigt starka pojklag i futsal, innebar förlusten att de inte får någon plats i slutspelet.

  Matchfakta:
  1-0 Jacob Nyström
  2-0 Sam Khalili Motlagh
  2-1 Emanuel Özer
  3-1 Theodor Hessel

  ÖSKs matchtrupp: Elliot Lund, Martin Meehan, Viktor Berséus (k), Jash Narshi, Jonathan Johnsson, Jacob Nyström, Theodor Hessel, Sam Khalili Motlagh och Emil Olofsson (mv).

  U19: Gruppsegern säkrad mot Karlslund

  Gruppfinal och örebroderby på en kylslagen arena i början av december. Förutsättningarna inför matchen var enkla. ÖSK fick inte förlora. Karlslund behövde minst oavgjort för att ha en realistisk chans att gå vidare genom att bli en av de fem grupptvåorna från 15 grupper, som får en plats till A-slutspelet.

  Det såg till att börja med ut att bli en enkel match för hemmalaget. Oliver Kåhed gjorde 1-0 efter 9 minuter med ett snyggt långskott som han placerade nära krysset. Två minuter senare nickade Arvid Brorsson till synes helt oattackerad in Kevin Johanssons hörna till 2-0. Efter 20 minuter stod det 3-0. Viktor Walldéns upplopp och inspel hamnade efter lite hit och dit hos Adam Leijon som tryckte in ÖSKs tredje mål. Då hade det bara gått 20 minuter.

  En 3-0 ledningen sägs ju vara svår att försvara. Även om det påstående kommer från hockeyvärlden är det ibland även så i fotboll. Spelet jämnade ut sig efter Leijons mål, hemmalaget tappade noggrannhet i sitt spel och Karlslund hade inte gett upp hoppet. Främst var det Jake Larsson och lurige Kevin Elsgard Brolin som hotade. I slutet av halvleken fick de också betalat för sina ansträngningar. Phillip Amin kunde på en låg volley direktslå bollen i mål efter hörna. Snyggt men onödigt.

  Inför andra halvlek hade Marcus Karlsson och Viktor Walldén spelat klart. Inte någonting som hade att göra med vad de presterat under första halvlek. De är båda på väg tillbaka efter skador och skall väl inte matchas för hårt. I deras ställe kom David Holm, som gjorde sin sista juniormatch, och Isac Eklöf in.

  Andra halvlek blev väl mest av allt en transportsträcka. ÖSK fick inte alls sitt spel att stämma. Karlslund som matchade ett lag bestående av enbart 99:or och med ett år yngre spelare på bänken rådde inte riktigt på hemmalaget. Så när som på en bra kvart mitt i halvleken hade ÖSK inte så mycket att komma med. Avancemanget till A-slutspelet var i princip redan säkrat eftersom Karlslund behövde tre mål för att gå om i serietabellen. Med några minuter kvar kom ett av de tre målen Karlslund behövde. Kevin Elsgard Brolin är plötsligt helt fri i ÖSKs straffområde (räknefel?) och får tid på sig att sikta ordentligt bredvid Gustaf Franck i ÖSK-målet. Den senare så förgrymmad över målet, att han drar på sig matchens sista varning. Kvittering men alldeles för sent för att det skulle ha någon betydelse för A-slutspelet.

  Det var inte snyggt (så när som i matchinledningen), men det räckte. Så skulle man väl kunna sammanfatta matchen. Den centrala försvartrion Franck, Brorsson och Franssila gjorde ett riktigt bra arbete. Gustaf Franck mycket alert och var med även utanför straffområdet då det behövdes. Lite Neuer-stuk över hans insats. Att spela Arvid Brorsson som mittback var väl lite överdrivet defensivt, men det verkar som om laget har för många mittbackar på skadelistan för tillfället. Då Arvid byttes ut var det Oscar Sandberg som fick gå in som mittback tills dess att det blev dags för Helmer Andersson. Det hade varit roligt att se David Holm göra mål i sin sista juniormatch. Han var nära några gånger, men inte tillräckligt nära. Kul dessutom att se att se att Helmer Andersson och Gabriel Yildiz fick några minuter mot slutet av matchen.

  Matchfakta:
  09. 1-0 Oliver Kåhed
  11. 2-0 Arvid Brorsson (hörna, Kevin Johansson)
  20. 3-0 Adam Leijon
  42. 3-1 Phillip Amin (hörna)
  87. 3-2 Kevin Elsgard Brolin

  Laguppställning: Gustaf Franck – Lukas Hjort (40), Arvid Brorsson (73), Viktor Franssila, Oscar Sandberg – Viktor Walldén (46), Oliver Kåhed, Kevin Johansson (k), Marcus Karlsson (46) – Simon Danielsson, Adam Leijon (86)
  Ersättare: Isac Eklöf (46), David Holm (46), Albin Zidaric (73), Helmer Andersson (85, -01) och Gabriel Yildiz (86, -00)

  F17/00: Storseger mot Rynninge (igen)

  Det är bara att acceptera fakta. ÖSK F17 är nog lite för bra för motståndet i årets DM i futsal. Efter segrar med 14-0 mot Yxhult och 8-0 mot Rynninge lag 2 blev det igår en seger med 10-1 mot Rynninge lag 1.

  Matchfakta: (2*20)
  10. 1-0 Linnéa Wetterberg
  12. 2-0 Vanessa Mujic
  13. 3-0 Ebba Lundkvist
  14. 4-0 Linnéa Wetterberg
  16. 5-0 Linnéa Wetterberg
  18. 6-0 Vanessa Mujic
  23. 7-0 Vanessa Mujic
  24. Varning Stina Koskilampi
  33. 7-1 Lina Danils
  35. 8-1 Emma Östlund
  36. 9-1 Agnes Andersson
  37. 10-1 Självmål

  Matchtrupp: Stina Koskilampi (mv), Ebba Lundkvist, Ninsun-Sima Bahho, Agnes Andersson, Medina Secovic, Emma Östlund (k), Julia Andersson, Vanessa Mujic och Linnéa Wetterberg.

  Ligacupen: Örebroderby avgör U19

  I kväll på en något kylig Behrn Arena avgörs Ligacupen 2016/2017 U19 grupp 8. Det är de två fullpoängarna ÖSK och Karlslunds IF som gör upp om en plats i nästa års A-gruppspel.

  Hemmalaget ÖSK har en viss fördel tack vare en bättre målskillnad. Vid ett oavgjort resultat är det alltså de som går vidare. Blir det oavgjort så har nog även Karlslund en hyfsat god chans att gå vidare som en av de fem bästa tvåorna.

  För hemmalagets del lär det här bli Paul Munsters debut som matchcoach för ett ÖSK-lag.

  u19-osk-kif

  Lärlingskontrakt till Brorsson

  Arvid Brorsson har kommit överens med ÖSK om ett treårigt lärlingskontrakt. En kontraktsperiod som alltså inte bara sträcker sig över hans två juniorår, utan även över hans första år som ”icke-junior”.

  Arvid Brorsson - nu med kontrakt.

  Arvid Brorsson – nu med kontrakt.

  Kontraktet innebär väl inte några större förändringar beträffande träning och matchning för Arvids del. Han kommer till att börja med att tillhöra U19-truppen, men kommer även träna med A-truppen då det behövs och det passar in tidsmässigt.

  NA: ÖSK förlänger med talangen: ”Kan utvecklas i lugn och ro”
  Huruvida man skall kalla detta för en förlängning kan nog diskuteras. Han har ju inte haft något kontrakt tidigare.

  Silly Winter 2016/17: Björnqvist får gå

  Daneil Björnqvist får lämna ÖSK - för andra gången.

  Daniel Björnqvist får lämna ÖSK efter 95 seriematcher för klubben.

  Rätt överraskande – i alla fall för mig – kom nyheten idag, att ÖSK inte avser att erbjuda sin högerback Daniel Björnqvist någon förlängning. Något som även verkar ha kommit som en överraskningen för spelaren själv.

  Motiveringen till den uteblivna förlängning skall enligt klubben vara, att man redan har två högerbackar och därför inte behöver en tredje. Svårt att invända mot det resonemanget, även om Björnqvist nog utgör ett bättre alternativ än en åldrande Haginge (ok, han blir bara 32 i år) och en till synes skadebenägen Lorentzson. Men som sagt var – tre högerbackar är en för mycket. Genom att låta Björnqvist gå så får man plas för en annan spelare någon annanstans i truppen.

  Bortsett från överraskningseffekten verkar Dajje inte speciellt tagen av beskedet. Han säger att han har haft andra klubbar som hört sig för och verkar inte orolig för framtiden.

  Även fast jag tycker att det är tråkigt att se att Björnqvist lämna truppen så kan jag inte låta bli att tycka, att det är bra att ÖSK sätter ner foten mot spelare som gärna spelar vidare om de inte får något bättre erbjudande. Dajje är ju en av de som verkar ha haft den inställningen den här hösten.

  NA: Björnquist får gå: ”Det är klart att jag är förvånad”

  statistik-daniel-bjornqvist

  Säsongskortspriser för 2017

  ÖSK har idag släppt information om sina priser på säsongskort för säsongen 2017. Uppmuntrade av succén med årets Västra Stå-kampanj utökar man kampanjen med målsättningar även för sittplats och familjeläktare. Jämfört med förra året innebär detta:

  Säsongskortspriser för sitt- och ståplatser säsongen 2017.

  Säsongskortspriser för sitt- och ståplatser säsongen 2017.

  Sittplatser: Förra året sålde man årskort till 3.268 sittplatser. För 2017 siktar man på 4.000. ÖSK är alltid lite oklara beträffande hur många sittplatser som säljs till privatpersoner och hur många som går ut via de olika sponsorpaketen. Så även denna gång.

  Gula sittplatser.
  Priser för de bästa sittplatserna förblir oförändrat. 3.500 för de stora och 2.800 för små, gamla samt studenter. Nytt för den kommande säsongen är att man kommer att kunna köpa säsongskort till sittplatser på läktarna B, C och D rad 1-8 för normalt gult pris. Definitivt attraktivt för i alla fall raderna 5-8.

  Röda sittplatser.
  ÖSK höjer priset för Vuxen röd med 100 kronor från 2.700 till 2.800. Rabatterad röd ligger kvar på 1.900.

  Familjeläktaren.
  Den s.k. familjeläktaren flyttas från Max-hörnet till Lindell-hörnet av Norra Läktaren. I år såldes bara 68 sådana biljetter, vilket var dåligt eftersom priset var bra. För nästa år siktar man på en utsåld läktare med 326 bokade platser. Uppenbarligen känner ÖSK att man har svårt att träffa rätt med strukturen på biljettpriser. I år kostade de 995 kronor oberoende av ålder och familjestatus.

  Till nästa år differentierar man priserna och kommer att ta 1499 för vuxna, men bara 499 för barn. (Upp till 17 skriver ÖSK, men det kanske är fel att barngränsen dras där, eftersom man inte gör det i andra sammanhang). För en vuxen med ett barn blir det ungefär samma pris. För två vuxna med ett barn (tillsammans) blir det dyrare och för en vuxen som skall försöka hålla ordning på två eller flera barn blir det billigare.

  Ståplats.
  Det verkar nästan som om man tycker att man var lite väl generös i årets ståplatskampanj. Då såldes 1107 ståplatsabonnemang och för nästa år siktar man mot 1.500. Förra året gällde priset 799 kronor fram till den sista februari. Dessutom ingick en halsduk och en bortamatchsresa med Kubanerna i köpet. För år 2017 begränsar man 799-kronors priset till de första 200 biljetterna som säljs. Därefter höjs decemberpriset till 899 kronor. Sedan höjs priset med ytterligare 100 kronor i januari respektive februari. Från och med mars månad gäller sedan det ordinarie priset på 1699 kronor (1099 för de rabatterade åskådarkategorierna).

  Redan samma kväll har de billigaste ståplatsbiljetterna tagit slut.

  Nytt för år 2017 är även att man skapat en kampanjsida där man bland annat kan följa hur försäljningen går.

  Historisk utveckling av priset för säsongsbiljetter.

  2012 2013 2014 2015 2016 2017 Höjning
  A S1 A A A A 2012-2017
  Vuxen, gul 3350 3150 3300 3400 3500 3500 104,5%
  Rabatterad gul 2600 2400 2600 2700 2800 2800 107,7%
   
  Vuxen, röd 2550 2450 2550 2650 2700 2800 109,8%
  Rabatterad röd 1750 1650 1800 1850 1900 1900 108,6%
   
  Vuxen, ståplats 1650 1550 1650 1700 1700 1699 103,0%
  Rabatterad,stå 930 850 950 1000 1000 1099 118,2%