Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder Dam: Förlust i Älvsjö

Älvsjö AIK kvitterade ÖSK Söder Dams ledning i inbördes möten när de två lagen inledde höstsäsongen på Älvsjö IP. I den andra vårmatchen vann Söder med 2-1 och igår svarade motståndarna för samma resultat i returmötet. Av rapporterna att döma var resultatet både rättvist och oturligt. Söder tog nämligen ledningen i slutet av den första halvleken genom Olivia Puhls efter en hörna. Älvsjö som var det starkare laget under andra halvlek kvitterade efter en dryg timmes spel och med mindre än 10 minuter kvar fick de även in ett segermål.

ÖSK Söder var nog hämmade av att det saknades en del spelare på plan och bänk. Man kunde dock glädja sig över en säsongspremiär för Emelie Lundkvist och en div 1-premiär för Ebba Lundkvist (Edvins [U17] syster, om någon skulle undra).

Jag noterar även, att i den här omgången som på förhand såg lätt ut för topplagen så tog Värmbol sin allra första poäng mot serieledarna från Västerås BK30 medan serietvåan Sätra förlorade mot (möjligen) pånyttfödda IFK Nyköping.

ÖSK Söder Dam: Orken tröt i andra halvlek!
NA: 14-åring gjorde division 1-debut – men ÖSK föll
NA: Papachristou: “Vi kunde inte enas”

Jag har försökt pussla ihop matchfakta från diverse källor och kommit fram till följande

Matchfakta:
33. Varning Sophie Pettersson
35. Spelarbyte Sophie Pettersson (ut), Hanna Persson (in)
44. 0-1 Olivia Puhls
55. Spelarbyte Emelie Lundqvist (ut), Agnes Andersson (in)
62. 1-1 Josefine Gasslander
72. Spelarbyte Anna Meijer (ut), Ebba Lundkvist (in)
83. 2-1 Josefine Gasslander
90. Varning Jenny Börjesson

Laguppställning: Ida Lindell – Sophie Pettersson, Silvia Erkisi (k), Emma Östlund, Elin Börjesson – Klara Thorsell, Jenny Mörjesson, Emelie Lundkvist – Joline Jakobsson, Olivia Puhls, Anna Meijer
Ersättare: Hanna Persson, Agnes Andersson och Ebba Lundkvist

KIF Örebro: Papachristou får gå

KIF Örebro – Örebros andra elitlag i fotboll – har beslutat sig för att avsluta tränarens Giorgos Papachristou uppdrag hos klubben. Föreningen hänvisar därvid till sin ansträngda ekonomi. Dessutom kommer inte heller lagets assisterande tränare Julian Lundberg att fortsätta i föreningen.

KIF Örebro: Förändringar i KIF Örebros organisation

NA verkar dock att tro, att det främst är de klena sportsliga resultaten som ligger bakom tränarbytet.

NA: Kif sparkar tränaren: “Har sökt en lösning”

Jag har svårt att se att det enbart skulle vara ekonomiska skäl som ligger bakom avskedandet. Papachristrou som rekryterades från en oavlönad tjänst som talangtränare i klubben kan knappast ha krävt speciellt mycket i ersättning för sitt tränaruppdrag.

Enligt bestämmelserna för elitlicensen krävs att laget har en heltidsanställd tränare. Så det går inte att spara in speciellt mycket pengar på den posten när man byter tränare. Visserligen är detta ett så kallat B-kriterium, som alltså inte behöver vara tvingande för att elitlicensen skall kunna behållas, men ändå.

Det mesta tyder nog på att det var missnöje med det sportsliga utfallet som låg bakom beslutet.

Falkenbergs FF – Örebro SK 1-3 (0-2)

Plats: Falkenbergs IP
Tid: Lördagen den 23 juli kl. 16:00
Domare: Martin Strömbergsson, Gävle
På TV: C More Live C, More Live 2
Web-TV: C More Stream
Twitter: @oskfotboll @FFF_Live
Publik: 3.035


Form FFF - ÖSK


Matchfakta:
28. 0-1 Sebastian Ring (Daniel Gustafsson)
34. 0-2 Maic Sema
61. 0-3 Daniel Gustafsson (Daniel Nordmark)
66. 1-3 Zlatan Krizanovic (Johannes Vall)
77. Spelarbyte: Maic Sema (ut), Michael Junior Omoh (in)
90+1. Spelarbyte: Martin Broberg (ut) Ferhad Ayaz (in

ÖSKs startelva: Oscar Jansson, Daniel Björnquist, Michael Almebäck, Erik Moberg, Sebastian Ring – Martin Broberg, Daniel Nordmark, Robert Åhman Persson (k), Maic Sema – Astrit Ajdarevic, Daniel Gustavsson
Ersättare: Anton Fagerström, Brendan Hines-Ike, Ferhad Ayaz, Alfred Ajdarevic, Jonathan Lundberg, Kalle Holmberg, Michael Omoh,
Kommentar: Patrik Haginge och Logi Valgardsson var skadade, Nordin Gerzic var avstängd. Carl Ekstrand Hamrén var matchtruppens 19:e spelare. Med i truppen för första gången var Ferhad Ayaz och Anton Fagerström.
I farozonen: Det blev inte någon varning för ÖSKs spelare, så hotläget efter matchen är oförändrat. Robert Åhman Persson (5 varningar) medan Daniel Nordmark, Sebastian Ring, Karl Holmberg, Erik Moberg och Michael Almebäck har två.


Falkenbergs startelva: Otto Martler – Rasmus Sjöstedt, David Svensson (k), Tibor Joza, Johannes Vall – Christoffer Carlsson, Amin Nazari, Enock Kwakwa, Jesper Karlsson – Hakeem Araba, Zlatan Krizanovic
Ersättare: Alexander Lundin (mv), Daniel Johansson, Per Karlsson, Stefan Rodevåg, Akseli Pelvas, Thomas Drage och Kamal Mustafa


Statistik FFF - ÖSK


160724. NA: Nordahl: “ÖSK får med beröm godkänt”
160724. Expressen: Jag har inte hittat något hopklippt höjdpunktspaket den här gången, men hos Expressen kan man se målen var för sig.
160723. NA: Ayaz: ”Har inte tänkt på OS”
160723. NA: Spelarbetyg
160723. TT (SvFF): Ajdarevic: Hoppas jag är bättre i OS
160723. Radiosporten: Intervju med Sebastian Ring
160723. Expressen: ÖSK vann borta mot Falkenberg med 3-1
160723. Aftonbladet: Örebrotränaren: “Kommer bli rörigt”
160723. Svenska Fans (Falkenberg): FFF föll på egna misstag
160723. Hallands Nyheter: Trubbigt Falkenberg blev bortkontrade
160723. Falkenbergs FF: 1-3-förlust mot ÖSK
160723. ÖSK: ÖSK ny tabelltrea efter bortaseger mot Falkenberg


NA: Direktrapportering


160722. NA: Astrit vill bjuda på stor avskedsföreställning
160722. ÖSK: Pokémon, sightseeing och ett formstarkt Falkenberg (video)
160722. Hallands Nyheter: Vall: “Klart att det var en chip över målvakten”
160722. Hallands Nyheter: Svensson och Joza – det nya mittlåset
160722. Falkenbergs FF: Inför Örebro: “Har en bra trend”
160721. NA: Ferhad Ayaz spelklar mot Falkenberg
160721. Hallands Nyheter: Mittbackskris i Falkenbergs FF

ÖSK Söder Dam: Dax igen

Sommarens ledighet är över och för ÖSK Söder Dam börjar höstsäsongen i morgon (lördag) med en bortamatch mot Älvsjö AIK. Under sommaruppehållet har ÖSK Söder avancerat några placeringar i tabellen. Detta tack vare (eller på grund av) att Västerås IK lagt ner sin damverksamhet. ÖSK Söder var ett av få lag som inte tog full poäng mot VIK och när alla VIK-poäng ströks hamnade Söder på fjärdeplatsen. Det är dock väldigt tight mellan mittlagen och bara två poäng skiljer fem av dem.

Älvsjö är en av femlingarna. De ligger en poäng men tre platser bakom Söder i det jämna mittskiktet.

Till stockholmsresan har Söder kallat följande Matchtrupp: Ida Lindell (mv), Hanna Persson, Jenny Börjesson, Klara Thorsén, Elin Börjesson, Joline Jakobsson, Silvia Erkisi (k), Agnes Andersson, Anna Meijer, Emma Östlund, Olivia Puhls, Sophie Pettersson, Ebba Lundkvist, Emma Tivemo och Emelie Lundkvist.

Jämfört med den trupp som mötte och förlorade mot Västerås BK30 i den sista våromgången är det rätt många förändringar i truppen. Med då men inte nu var Lisa Lindahl (skadad), Josefine Zandén, Stina Koskilampi, Sara Sandberg (till USA för utbildning), Amanda Nordenby och Linnéa Wetterberg. Inte med då, men nu i truppen är Silvia Erkisi, Agnes Andersson, Anna Meijer, Ebba Lundkvist och Emelie Lundkvist.

Ytterligare ett falskt syskonpar i truppen utöver Jenny och Elin Börjesson alltså. Ebba och Emelie Lundqvist är inte släkt trots att de delar samma efternamn. Ebba är för övrigt med för första gången i div 1-sammanhang, medan Emelie gör en efterlängtad återkomst efter att ha rehabbat sig igenom våren efter att ha opererat sina ljumskar. De riktiga systrarna Zandén saknas tyvärr båda två.

Matchen spelas på Älvsjö IP och börjar kl. 13:00

ÖSK Söder Dam: Omstart i div. 1

DM: ÖSK möter Yxhult den 2:a augusti

Kvartsfinalen i DM som spelas mellan Yxhults IK och ÖSK har nu fått en tid och ett datum. Den kommer att spelas på Hällabrottets IP, Yxhults hemmaplan, den 2:a augusti med avspark kl. 19:00. Matchen spelas alltså dagen efter ÖSKs hemmamatch mot Malmö FF, varför det lär bli ett U21-betonat lag från ÖSK som ställs inför uppgiften att göra minst fyra mål på Yxhult.

Silly Summer 2016: Pärlan till J-Södra?

Pär Ericsson, som under det här värvningsfönstret setts både som en tänkbar sommarvärvning för ÖSK och som en serieräddare i Degerfors verkar hamna längre söderut. Enligt Jnytt ligger han bra till att ta/få en plats i J-Södras lagbygge. Pärlan var faktiskt redan före säsongen i Jönköping för att känna sig för, men då tackade han nej. Utkomstmöjligheterna för hans del verkar dock vara begränsade (ÖSK vill tydligen inte och Degerfors har väl inte råd att hålla en allsvensk lönenivå) så det blir tydligen J-Södra till slut i alla fall.

Jnytt: Han kan bli J-Södras nästa nyförvärv

Silly Summer 2016: Det saknas anfallare

Om det nu blir så att Kalle Holmberg lämnar ÖSK för en flytt till Norrköping blir ÖSKs brist på anfallare väldigt påtaglig. I den kvarvarande truppen finns det då bara en spelare kvar som man skulle kunna se som en dedikerad anfallare. Det finns visserligen några till som skulle kunna placeras i anfallet, men de är egentligen mittfältare, även om de “kan” spela i anfallet. Den som är kvar är Jonathan Lundberg, en spelare var speltid så här långt i år varit ytterst begränsad (2 matcher, 13 minuter).

Jag trodde att Michael Omoh, som nyligen kom in i truppen från Östersund, skulle kunna bli en Kamara-liknande ersättare. Men ser man på hur han användes i Östersund finns det inte mycket som tyder på det. De sju gångar han representerat för ÖFK i år (4 från start, 3 som inhoppare) har han alltid spelat på en kant – fem gånger som högerbräddare och två gånger till vänster. Alexander Axén tänker kanske försöka skola om honom, men sådant tar trots allt en hel del tid.

Nu tror jag iofs. inte att ÖSK släpper iväg Kalle utan att ha en plan för hur han skall ersättas. Men ändå.

Silly Summer 2016: Holmberg till Peking?

På väg bort?

På väg bort?

Årets Silly Summer har så här långt varit ovanligt händelserik och mer kan det bli. Medan vi fortfarande väntar på “besked” om vad som kommer att hända med Robert Åhman Persson och Daniel Gustavsson dyker en ny potentiell klubbytare upp. FotbollDirekt anser sig ha tillräckligt mycket på fötterna för att kunna använda sig av ordet AVSLÖJAR (med versaler dessutom) i sin rubriksättning när de skriver att Karl Holmberg är mycket nära en övergång till IFK Norrköping. Enligt FD är alla tre parterna överens om övergången och det skall i princip bara vara själva kontraktsskrivandet som återstår.

Det här måste jag nog erkänna, såg jag aldrig komma. Mina funderingar gick snarast i riktningen om Kalles ÖSK-tid möjligen skulle vara över efter hösten på grund av att klubben inte ville erbjuda honom något nytt kontrakt. Kalle har spelat i ÖSK sedan 2012 (ett allsvenskt inhopp 2011, så det räknar jag inte) utan att riktigt kunna ta steget från pålitlig truppspelare till given startspelare. I år var han till att börja med rätt given i laget, men har allteftersom fått mindre och mindre speltid. I de två senaste matcherna har han bara varit inhoppare och i U21-matchen mot AIK fick han spela som central mittfältare.

    ÖSK Hbg ÖSK GIF S ÖSK ÖFK KFF ÖSK ÖSK GIF ÖSK AIK MFF ÖSK
    DIF ÖSK Jsöd ÖSK IFK G ÖSK ÖSK Hby IFE ÖSK IFK N ÖSK ÖSK BKH
Kalle Holmberg   73 95 97 94 93 88 82 96 72 71 58 57 28 30

Kalle Holmberg: Speltid i Allsvenskan 2016.

Bra eller dåligt?
För Kalles del är det säkert bra. Rimligen får han ett kontrakt med bättre villkor än vad han har haft hos ÖSK. Dessutom är det möjligt att hans utveckling som fotbollsspelare ta ny fart när han kommer i en ny miljö.
För ÖSK beror det på vad som kommer i stället. En målfarlig alternativt utvecklingsbar anfallare som ansluter till truppen nu i sommar eller efter säsongen skulle mycket väl kunna motivera försäljningen.
För IFK Norrköping? Fotbollstränare har oftast en väldigt hög uppfattning om sin egen förmåga att utveckla/vidareförädla fotbollsspelare. För Jens Gustafssons del gäller det nu att visa sig vuxen den uppgiften om värvningen av Kalle Holmberg skall visa sig lyckosam.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Norrköping mot nästa affär – anfallaren nära mästarna
NA: Kalle Holmberg lämnar för mästarna

Spelarstatistik (SvFF)

Spelarstatistik (SvFF)

Fyra femtonåringar till första elitsamlingen

Efter sommarens elitläger i Halmstad har SvFF tagit ut 44 spelare till den första elitsammandragningen för pojkar födda 2001 (de som fyller 15 i år alltså). Daniel Wickström skriver till mig och berättar att av dessa kommer 4 stycken från Håkan Juhlins U15-trupp hos ÖSK Ungdom. De uttagna är Helmer Andersson (mittback), Marcus Kanto (centralt mittfält), Nadir Ayeva (anfallare) och Jacob Nilsson (målvakt).

Lägret arrangeras på Bosön och går av stapeln mellan den 4:e och 7:e augusti.

Nästa vecka, då Elite Hotel Cup avgörs på Rosta Gärde, finns det möjligheter att bekanta sig med de fyra, samt med övriga talangfulla spelare i den starka U15-truppen.

SvFF: Landslagsläger för P15

U17: Gothia Tipselit Trophy – Dag 4

Förmiddag: Mål till slut.
I morgonens åttondelsfinal som spelades mot Project Playground FC från Sydafrika blev det äntligen mål för ÖSKs 17-åringar – tre stycken dessutom. Jag såg inte matchen så jag kan bara ge målgörarna enligt informationen på Gothia Cups hemsida:

Matchfakta:
1-0 Isac Eklöf
1-1
halvtid
2-1 Viktor Franssila
3-1 Sebastian Ternevid

Bra med tre gjorde mål och en seger till slut. I det tuffa turneringsprogrammet går ÖSK nu vidare till kvartsfinal, där de kommer att möta Kalmar FF. Den matchen spelas (om tidsprogrammet hålls) kl 16:10. Kalmar stod över åttondelsmatcherna och bör väl rimligen vara något fräschare.

Eftermiddag: Färdigspelat
ÖSK var utan chans då de mötte Kalmar i eftermiddagens kvartsfinal. Jag har en känsla av att det var ett rätt trött och slitet lag som nu fick spela sin femte 2*30 match på fyra dagar. Motståndarna från Kalmar hade fördelen av att komma från en fotbollsfri förmiddag.

Kalmar tog ledningen i den 11:e minuten på en frispark som slogs direkt i mål via ena stolpen. Frisparksläggare var en yngre Hallebergsbroder. Denna sköt sedan efter en kvarts spel sitt lags andra mål. Precis när andra halvlek började gjorde Kalmar sitt tredje mål och de planer som ÖSKarna eventuellt hade på att jaga ikapp fick skrinläggas. I stället gällde det väl mest av allt att stå upp och inte släppa in något mer, vilket också lyckades även om det bara kunde ske med hjälp av några rensningar på mållinjen.

ÖSK bytte flitigt både spelare och positioner så jag nöjer mig med att ge startelvan.

Startelva: Simon Bladh – Martin Trinh, Viktor Franssila, Edvin Lundqvist, Manne Ljunghaga – Isac Eklöf, Henrik Westher, Jonathan Aronsson (k), Adam Bark – Viktor Walldén, Adam Leijon.

Seriespelet börjar igen den 30 juli med en bortamatch mot IFK Göteborg.