Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Suboptimerar KIF Örebro?

När jag skulle åka hem efter talangtruppens match igår eftermiddag var grinden stängd. Grinden i det här fallet är den som sitter mitt på den södra sidan.  När jag kom var den öppen och det brukar den ju vara.

Orsaken till den låsta grinden var uppenbarligen att KIF Örebro, som spelade matchen efter ÖSK Ungdom, ville försäkra sig om att inga fripassagerare släpptes in. Alla som var intresserade av träningsmatchen mot Jitex kunde bara komma in via trapporna på den norra sidan. Anledningen till detta kan väl inte ha varit annat än att man ville ha en slant för inträdet.

Vilket är lätt att förstå – förlorar man hundratusentals kronor så är varje tillskott till kassan välkommen. Med lite tur får man kanske ihop så pass mycket att det räcker till att betala domarna och planhyran.

Men ser man det i ett något längre perspektiv så är det kanske inte så smart ändå. KIFs problem verkar ju framför allt vara, att så väldigt få är intresserade av att se laget spela. Blir det bra publiksiffror någon gång så brukar ju detta bero på att det är en intressant motståndare som kommer på besök.

För att få bättre ekonomi, så behöver klubben fler åskådare. Förra året drog de på alla sina hemmamatcher färre åskådare än vad ÖSK gjorde vid den match som hade den lägsta åskådarsiffran.  Ett sätt att få flera intresserade åskådare borde vara att låta folk ”vänja sig” vid laget och dess spelare. Känner man igen tjejerna och vet hur laget spelar så blir det givetvis intressantare att gå och se deras matcher. Det finns ju onekligen en del riktigt bra spelare i laget både bland övervintrarna och bland nyförvärven.

Därför har jag svårt att förstå den stängda grinden. KIF Örebro borde i stället göra allt som står i deras makt för att få så många åskådare som möjligt på sina träningsmatcher. Intäktsbortfallet blir nog inte speciellt stort och istället så har man chansen att få fler människor intresserade för Örebros andra elitfotbollslag.

Förlust för KIF Örebro

KIF Örebro gjorde en förlust på en halv miljon kronor förra året, skriver papperstidningen. Detta var inte en helt ny nyhet. Att det skulle bli en förlust har klubben redan informerat om – frågan var bara hur stor den skulle bli. En halv miljon blev det rätta svaret på den frågan.

Föreningens ordförande Åsa Johansson skulle egentligen ha avgått, men väljer nu att sitta kvar några månader till. För att reda upp oredan, säger hon till tidningen. Fast man kan kanske misstänka att huvudanledningen är att valberedningen ännu inte lyckats övertala någon annan person att ta på sig uppgiften. Nu blir det en extrastämma i juni.

Johansson fortsätter också att beklaga sig över det i hennes tycke klena stöd hon ser för sin förening. För några veckor sedan skyllde hon på näringslivets bristande intresse. Nu för hon upp klagomålen till en högre nivå och vill se det hela som en jämställdhetsfråga.
– Frågan om huruvida vi vill ha elitlag på damsidan, gäller inte bara fotboll, måste lyftas. Svarar vi ja på den frågan måste vi handla därefter, säger hon till tidningen.

Ett problem är att Johansson inte riktigt verkar vara villig att inse, att elitidrott idag är en kommersiell verksamhet. Har man skaffat sig avlönade och arvoderade anställda och spelare krävs det också riktiga inkomster för att kunna hålla igång verksamheten. Det räcker inte med att försöka överleva på gåvor, bidrag och allmosor. Så länge den produkt som föreningen vill sälja inte lockar tillräckligt många köpare/åskådare, så kommer potentiella sponsorer och bidragsgivare att fortsätta vara svårflörtade. Situationen blir ju inte lättare av att KIF dessutom måste konkurrera med ett framgångsrikt ÖSK om den fotbollsintresserade örebropublikens tid och pengar.

Förlust för KIF Örebro

I motsats till ÖSK Fotboll gick KIF Örebro med förlust förra året. NA skriver, att det handlar om ett sexsiffrigt belopp. Förlusten verkar dessutom ha varit så stor att det egna kapitalet försvann. Tidningen skriver nämligen, att klubben förbereder sig på en granskning från licensnämndens sida och att man redan börjat jobba på sin handlingsplan.

Föreningens ordförande Åsa Johansson frågar sig om näringslivet i Örebro är intresserade av att ha damfotboll på elitnivå i Örebro. Föreningen omsätter 5 mkr, men skulle egentligen behöva komma upp i 10 mkr. Svaret är väl tydligt – företagarna är inte så värst intresserade. Men det är ju inte bara företagarna, som är ointresserade – det gäller även publiken. KIF Örebro snittade på 485 åskådare förra året, vilket gav 5344 totalt på de 11 hemmamatcherna. Det är mindre än vad ÖSK hade på sin sämsta hemmamatch förra året – Mjällby under halvvintriga förhållanden i slutet av mars drog 5627 åskådare.

Eftersom publiksifforna är så mycket lägre är det faktiskt inte konstigt, att intresset för KIF Örebro som samarbetspartner inte heller är speciellt stort.

Örebrodistriktes publikliga år 2010.

KIF Örebro fick NA:s guldklocka

Nerikes Allehanda har som traditionen bjuder delat ut sitt pris för årets främsta idrottsprestation i länet. Guldklockan, som priset kallas, gick för det gångna året till KIF Örebro som vann Svenska Cupen. Grattis till dem och väl bekomme. Deras prestation var i alla avseenden aktnings- och beundransvärd. Men att som dagens papperstidning hävda, att KIF var bäst och populärast är nog att skjuta bredvid målet i ett försök att förhärliga det egna priset.

Populärast var utan konkurrens ÖSK Fotboll som snittade ca. 7.700 åskådare på sina hemmamatcher. KIF Örebros hemmasnitt var bara 486. Det säger en hel del om vilket lag som är populärast.

Mikael Fahlén tränar KIF Örebro

101124.
Värmlands Folkblad: Fahlén vill få Örebro att lyfta med Larsson

101123.
Det verkar vara på tränarsidan som det mesta händer för tillfället. KIF Örebro har just meddelat, att man har engagerat ÖSKs föredetting Mikael Fahlén som tränare efter den sparkade Richard Holmlund. Detta verkar komma som en stor överraskning för lokaltidningen, vilket det kanske inte borde ha gjort. Fahlén har nämligen en rätt gedigen bakgrund som tränare inom damfotbollen med ansvar för klubbar som QBIK och Mallbacken. Under de senaste fem åren har han haft ett tränaruppdrag på Svenska Fotbollförbundet för F19-landslaget.

NA: ”Vänta innan ni hänger mig”

Om man är nöjda hos KIF Örebro över sin rekrytering så är man säkert besvikna hos karlstadsklubben Hertzöga. I början av november gick man därifrån nämligen ut med ett pressmeddelande om att man rekryterat Fahlén som tränare för sitt div 4-lag.

Nya Wermlandstidningen: Fahlén ny tränare i Hertzöga (101103)

Jag funderade då på om jag skulle lägga in en notis i bloggen om detta, men kom till slutsatsen att ett div 4-lag i Värmland och Fahlén som verkade ha släppt alla kontakter med Örebro inte var så mycket att orda om. Vilket sedemera visade sig vara fel.

Mikael Fahlén representerade under åren 1988 – 1994 ÖSK och hann då med att spela sammanlagt 59 tävlingsmatcher samt göra 20 mål för föreningen enligt Sportklubben.net. Då spelade han tillsammans med bland annat Lennart Sjögren, Magnus Sköldmark, Thomas Andersson, Anders Karlsson och Mikael Steen, vilka samtliga idag är engagerade i ÖSKs verksamhet.

Rille från KIF till KIF?

Richard Nilsson, med ett år som assisterande tränare i ÖSK i sitt CV, verkar ligga bra till för att kunna ta steget från KIF HFK till KIF Örebro. Detta enligt dagens papperstidning. Varken Richard eller KIF Örebros klubbchef Nisse Jansson vill kommentera ryktet, så det har nog en viss substans. Rille lär dessutom ha fått ett erbjudande att ”ta över” tränarskapet hos BK Forward. Sedan tidigare (närmare bestämt igår) är det klart att Bernhard Nilsson fortsätter hos damallsvenskorna, medan Richard Holmlund något överraskande inte fick fortsatt förtroende.

Grattis Marie!

Bloggen har ju inte tid att ägna sig så värst mycket åt damfotboll – undantaget har varit ÖSK Söders suveräna damlag. Men det är ändå på sin plats, tycker jag, att gratulera KIF Örebros Marie Hammarström till att hon äntligen får göra sin målvaktande tvillingsyster Kristin sällskap på en utflykt med det svenska damlandslaget. Resan går till Falkenberg för en vänskapslandskamp mot Norge.

Erik Österlund till KIF Örebro Duff

Det var inte bara ÖSKs talangtrupp, som fick klart med sin assisterande tränare igår (eller snarare talade om vem det blir). Även KIF Örebros talanglag KIF Örebro Duff fick positionen besatt.

NA skriver idag i sin papperstidning, att det blir Erik Österlund, Magnus Samuelssons företrädare som assisterande hos talangerna, som så att säga byter sida och i fortsättningen kommer att hjälpa till hos KIFarna. Hans nya lag spelar div 2-fotboll i div 2 Västra Svealand och huvudansvarig tränare är Daniel Zetterlund.

Mera ansvar för Bernhard Nilsson

ÖSKs förre tipselittränare Bernhard Nilsson har hastigt och lustigt blivit huvudtränare för KIF Örebros allsvenska damlag. Ett klart steg uppåt i tränarkarriären för den sympatiske Bernhard.

KIFs hittillsvarande huvudtränare har varit fd. Umeå-tränaren Richard Holmberg. Han lämnar nu jobbet med ögonblicklig verkan, eftersom han fått ett erbjudande om ett bättre jobb. Han kunde inte tacka nej till att bli förbundskapten för Seychellernas landslag.

Seychellerna är en ögrupp som ligger utanför Afrikas Östkust norr om Madagaskar. Landet (eller vad man nu skall kalla det) är väl mest känt som turistmål. Befolkning uppgår till ca 80.000 innevånare, så det blir nog ett rätt begränsat material som Richard kommer att ha att jobba med.

NA har den sorglustiga historien: Holmlund lämnar Kif – blir herrförbundskapten
NA: Som om da Vinci inte målat klart