Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

HHH Special: ÖFK får/kan spela klart

Östersunds FK skriver på sin webbplats, att deras akuta betalningskris är på väg att lösas. De hade enligt tidigare uppgifter på sig fram till måndag att betala en förfallen skatteskuld på 1,4 mkr . Under de senaste dagarna har de klarat av att betala in ca. 1 mkr och skattemyndigheten har givit dem respit fram tills den 2:a november att betala återstoden. Den 2:a november är praktiskt nog den dag som Allsvenskan spelas klart. Det är en lördag (och dessutom Alla Helgons Dag) så i praktiken har klubben fram till måndagen den 4:e november på sig för att klara ut den sista biten.

Så Allsvenskan kommer att kunna spelas färdig utan att något lag stryks och tabellen göras om. Vad som sedan händer för ÖFK är höljt i dunkel. Den skatteskuld som man nu är på väg att betala avsåg september månad. Men lika stora betalningar kommer att behöva göras för oktober månad etc. Man kan ju fråga sig varifrån de pengarna skall komma ifrån när man haft så stora problem med att klara av den betalning som skulle erläggas i september.

Östersunds FK: Fantastiskt stöd för ÖFK
ÖstersundsPosten (Mittmedia): Stora delar av skatteskulden har betalats – ÖFK får ytterligare tid på sig

HHH Special: Östersund?

Det ryktas idag (=påstås i en tidning) via ÖstersundsPosten, att Östersund (fotbollslaget alltså, inte kommunen) är väldigt nära att tvingas i konkurs. Den 14 oktober (nästa måndag) måste man betala 1,4 mkr till kronofogden avseende förfallna skatteskulder, som egentligen skulle ha betalats i september. Av allt att döma finns inte ett belopp av den storleken tillgängligt än. Klubben (eller i det här fallet snarare aktiebolaget) kan alltså tvingas att begära sig själv i konkurs.

Vad händer då? Ja, det är det väl ingen som vet. Den här saken kan säkert komma att utvecklas på flera olika sätt. Men låt oss anta, att Östersund inte kan fullfölja seriespelet. De utesluts ur allsvenskan och ställningen i i serien måste räknas om.

Vad innebär detta för den allsvenska serietabellen? Jo, det beror ju på hur de olika lagen presterat mot Östersund. Det är faktiskt bara två lag som tagit alla poäng mot Östersund. De kommer att drabbas hårdast eftersom de blir av med 6 poäng. De två lagen är Djurgården och Örebro SK. För toppstriden i Allsvenskan skulle en uteslutning få rätt dramatiska effekter. Malmö skulle rycka åt sig en tvåpoängsledning och det skulle bli ännu tajare mellan tre lag i striden om europaplatserna.

Vilken inverkan det kommer att få för bottenstriden beror på hur SvFF ser på Östersund. Kommer de anses vara ett av de nedflyttade lagen. I så fall återstår bara en direktnedflyttningsplats och en kvalplats. Om de däremot utesluts och inte avräknas mot direktnedflyttningarna så kommer i så fall ytterligare två lag att direktnedflyttas och ett tredje får kvala.

För Helige Hagge innebär detta.

Alternativ 1. Östersund blir ett av de direktnedflyttade lagen. Kvalplatsen hålls i så fall precis som nu av Falkenberg. De har 16 poäng och kan få maximala 25 poäng om de vinner sina tre återstående matcher. ÖSK är med sina anpassningsreducerade 26 poäng säkra och riskerar ingenting.

Alternativ 2. Östersund tas inte med i beräkningen, då nedflyttnings- och kvalplatserna bestäms. I så fall är det GIF Sundsvall som ligger på kvalplatsen. De har 20 poäng och kan alltså nå upp till 29 poäng. Även om de förlorar en av dessa kan de nå ikapp ÖSK poängmässigt. Eller om de tar allt och ÖSK bara besegrar Elfsborg. GIF Sundsvalls målskillnad är visserligen 8 mål sämre än ÖSKs, men den skillnaden kan snabbt ätas upp om ÖSK förlorar stort mot både Djurgården och Malmö FF.

På den övre direktnedflyttningsplatsen ligger Falkenberg med sina 16 poäng och de kan som sagt inte gå förbi ÖSK, även om de vinner sina tre resterande matcher och ÖSK förlorar sina. ÖSK riskerar i alla fall inte en direktnedflyttning ens vid detta dystra scenario.

Nuvarande Poäng vunna Omräknad Antal återstående
tabell mot Östersund tabell matcher
Malmö 59 4 55 3
Djurgården 59 6 53 3
Hammarby 56 3 53 2
AIK 56 4 52 3
Norrköping 50 3 47 3
Häcken 46 2 44 3
Göteborg 45 1 44 2
Elfsborg 36 4 32 3
ÖSK 32 6 26 3
Helsingborg 27 3 24 3
Sirius 25 1 24 2
Kalmar 23 4 19 3
GIF Sundsvall 20 2 18 3
Falkenberg 19 3 16 3
AFC 16 3 13 3
Östersund ?

Djurgårdens och till en viss del även Örebros supportrar bör alltså hålla tummarna för att Östersund i alla fall kan spela klart serien.

ÖSK och den allsvenska bottenstriden.

ÖSK FFF Giffarna AFC ÖFK
Omgång 28 Elfsborg AIK AFC Giffarna Sirius
Omgång 29 Djurgården Kalmar Helsingborg Sirius Hammarby
Omgång 30 Malmö FF AFC AIK Falkenberg Göteborg
Fet stil = hemmamatch

Tillägg.
Jag vill lägga till att den utmärkta VSK-bloggen ANNO 1904 har analyserat Östersunds ekonomiska läge. Av denna analys framgår att ÖFK nog inte kommer att tvingas att sluta spela fotboll förrän serien är färdigspelad. Även om deras skuld går till kronofogden skall den utredas etc. och sådant tar tid. Innan kronofogden är klar med sitt värv kommer Allsvenskan att vara färdigspelad.

I så fall blir det nog inga poängavdrag men ÖFK kommer förmodligen att tvångsnedflyttas. På samma sätt som skedde med ÖSK efter säsongen år 2004. ÖSKs placerade sig då i mitten av tabellen. Men efter tvångsnedflyttninmgen gick deras plats till till det förlorande laget i det allsvenska kvalet som var Assyriska FF från Södertälje. AIK och Trelleborg som åkte ur serien på grund av att de kom näst sist och sist spelade båda tillsammans med ÖSK i Superettan året därpå.

ANNo 2004: ÖFK – kan klubben överleva: Vi går igenom läget

Helige Hagges Helg är här!

Patrik Haginge (augusti 2017)


I och med Norrköpings vinst mot Falkenberg har Helige Hagge fullgjort årets förpliktelser. Omgång nr 26 blev precis som förra året lyckoomgången för ÖSKs fotbollskrigare. De behövde inte ens besegra Hammarby för att tangera fjolårsnoteringen.

Den Helige själv kunde för övrigt även han glädja sig över ett förnyat kontrakt. Hans nuvarande klubb IFK Örebro säkrade nämligen fortsatt div 4-spel genom att i den sista omgången besegra IK Eker. Medan olyckliga Lillåns FK därmed fick ta över den kvalplats, som i år bara lär sprida glädje och förhoppningar om Sturehov kvalar sig upp till trean. Eller om något annat lag drar sig ur spel i närkesfyran. (Det senare händer ju trots allt ibland).

HHH 2019 – Omgång 25: Nästan framme

Fotbollsgudarna log mot ÖSK i den 25:e omgången av årets allsvenska. Trots mindre bra spel blev det en fullpoängare hemma på Behrn Arena, då Jämtlands falnande fotbollsstjärnor var på besök. Tack vare en tursam 2-0 seger samtidigt som Djurgården med en viss möda besegrade Falkenbergs FF innebär att avståndet till säker mark nu reducerats till 3 poäng.

Förra året infann sig Helige Hagges Helgdag i den 26:e omgången, då IFK Göteborg besegrade Brommapojkarna. Möjligheten finns att det även i år blir den 26:e omgången som blir den avgörande. Detta inträffar antingen om ÖSK besegrar Hammarby eller ifall Falkenberg förlorar (på hemmaplan) mot Norrköping.

Beträffande GIF Sundsvall och AFC Eskilstuna, de två lagen på direktnedflyttningsplatserna, så kan de inte längre komma ikapp ÖSK. Det blir med andra ord sämst kval för närkesslättens giganter.ÖSK och den allsvenska slutstriden.

ÖSK FFF Giffarna AFC ÖFK
Omgång 26 Hammarby Norrköping Sirius Malmö FF Djurgården
Omgång 27 AIK Elfsborg Norrköping Kalmar BK Häcken
Omgång 28 Elfsborg AIK AFC Giffarna Sirius
Omgång 29 Djurgården Kalmar Helsingborg Sirius Hammarby
Omgång 30 Malmö FF AFC AIK Falkenberg Göteborg
Fet stil = hemmamatch

HHH 2019 – Omgång 24: På stället marsch

Den 24 omgången innebar tyvärr inte någon förändring vid Haggometeravläsningen. ÖSK var chanslösa i Norrköping och Falkenberg utnyttjade sin möjlighet att knapra in avståndet till de framförvarande genom att besegra ”höstens lag” Östersund. Det här innebär alltså, att ÖSK fortfarande behöver 9 poäng för att man skall kunna känna sig helt säkra om nu Falkenberg skulle står för 2000-talets fotbollsmirakel genom att vinna samtliga sina 6 återstående matcher.

I så fall slutar de serien på 37 poäng. För att slå det behöver ÖSK fortfarande 9 poäng till för att befinna sig på fotbollsmässigt helt fast mark.

Nu kommer väl Falkenberg knappast att kunna vinna samtliga sina återstående matcher. Jag har gjort följande sammanställning över hur spelprogrammen ser ut för ÖSK samt Falkenberg och Östersund.

ÖSK FFF ÖFK
Omgång 25 Östersund Djurgården Örebro
Omgång 26 Hammarby Norrköping Djurgården
Omgång 27 AIK Elfsborg BK Häcken
Omgång 28 Elfsborg AIK Sirius
Omgång 29 Djurgården Kalmar Hammarby
Omgång 30 Malmö FF AFC Eskilstuna Göteborg
Fet stil = hemmamatch

För ÖSK i sin nuvarande höstform och med sin sargade spelartrupp finns det väl egentligen bara två matcher från vilka man bör kunna hämta hem poäng. Jag tänker alltså på den förestående matchen mot Östersund samt mötet med Elfsborg i den 28 omgången.

Falkenberg borde (med lite tur) kunna vinna tre av sina återstående matcher (Elfsborg, Kalmar och AFC Eskilstuna).

Östersund har ett riktigt tufft program kvar. Mötet med ÖSK blir något av en nyckelmatch för dem. Utöver onsdagsmatchen mot ÖSK är det väl bara hemmamatchen mot IK Sirius som känns öppen. Fast det två göteborgslagen vet man aldrig riktigt på vilket spelhumör de kommer att vara.

Helt klart är att onsdagskvällens match på Behrn Arena blir något av en nyckelmatch för hur serien skall sluta. Vinner ÖSK så ser det riktigt risigt ut för Östersund som riskerar att bli passerade av Falkenberg redan i omgång 27.

Haggometern 2019 – Omgång 23

Avläsningsresultatet av Haggometern efter den 23:e allsvenska serieomgången var väl på sin höjd sådär.

 • Tidens tand i kombination med en Falkenbergsförlust i Uppsala och en oavgjord AFC-match innebar att ytterligare tre poäng kunde strykas från Haggometerskalan.
 • Men ÖSKs långt ifrån optimala insats mot tabelljumbon från Sundsvall gav bara en enpoängig fördel mot Falkenberg.Detta innebar att Haggometern halkade ner till de enställiga talen. Men inte längre ner än till nio. Haggometern står alltså i nuläget på 9.
  Vilket alltså betyder, att ÖSK behöver nio poäng till för att man skall känna sig helt säkra på en fortsatt allsvensk status.

  Den Allsvenska Bottenstriden efter Omgång 23.

Omgång 24 bjuder på två matcher av speciellt intresse för Haggometerns avläsare. Både Falkenberg och AFC har nämligen matcher som de mycket väl skulle kunna vinna samtidigt som ÖSK har en besvärlig bortamatch i Norrköping på programmet.

Omgång 24
2019-09-20 19:00 GIF Sundsvall – Djurgården NP3 Arena
2019-09-21 13:30 Falkenbergs FF – Östersund Falcon Alkoholfri Arena
2019-09-21 16:00 IFK Norrköping FK – Örebro Östgötaporten
2019-09-21 16:00 Kalmar FF – BK Häcken Guldfågeln Arena
2019-09-21 18:00 IFK Göteborg – IK Sirius FK Gamla Ullevi
2019-09-22 15:00 Hammarby – AIK Tele2 Arena
2019-09-22 17:30 Helsingborgs IF – Athletic Eskilstuna Olympia, Helsingborg
2019-09-22 17:30 IF Elfsborg – Malmö FF Borås Arena

Haggometern 2019 – omgång 22


Helige Hagges Helgdag infaller den dag då ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.


Förra året kunde vi uppleva frälsningen genom Helige Hagges försorg redan efter omgång 26. Frågan är hur det kommer att gå i år.

Med risk för att jinxa allt och lite därtill har jag dammat av Bloggens Haggometer för att hålla koll på hur ÖSK står sig i den allsvenska överlevnadsstriden.


Omgång 22.

Den Helige Hagges akolyter har kunnat glädja sig över ytterligare en perfekt helg och serieomgång.

 • Tidens tand gjorde sitt och gnagde bort ytterligare tre poäng från Haggometerns avläsningsskala.
 • ÖSK gjord sitt och gav samtidigt AFC Eskilstuna en lektion i hur fotboll egentligen skall spelas.
 • Bottenlagen gjorde sitt, dvs. nästan ingenting alls och förlorade alla sina matcher.
 • Helt enkelt – En Perfekt Helg.

  Falkenberg har försvarat sin kvalplats mot de impotenta hoten underifrån. Om deras 16 poäng skulle utökas med samtliga de 24 som fortfarande står på spel kommer de att avsluta säsongen på 40 poäng. ÖSK som numera har 28 poäng behöver i så fall ytterligare 13 poäng för att vara matematisk säkra på fortsatt allsvenskt spel. Haggometern står alltså i nuläget på 13.

  Eller för att uttrycka det på ett annat sätt. Falkenberg behöver vinna fem matcher mer än ÖSK av de åtta som återstår. Fem och inte fyra på grund av den stora skillnaden i målskillnad. ÖSKs är minus 1 medan Falkenbergs dras med ett målmässigt underskott på 27.

  Bottenstriden efter Omgång 22.

  Intressanta matcher nästa omgång.

  2019-09-13 19:00 IK Sirius FK – Falkenbergs FF Studenternas IP 1
  2019-09-14 13:30 Örebro – GIF Sundsvall Behrn Arena
  2019-09-14 16:00 Östersund – Kalmar FF Jämtkraft Arena
  2019-09-16 19:00 Athletic Eskilstuna – IF Elfsborg Tunavallen

  Omgång 21.

  Det har väl inte hänt så värst mycket med Haggometern sedan den senaste avläsningen. Tidens tand knaprar förstås successivt på bottenlagets marginaler, men ÖSKs resultat har inte varit bra nog att påverkar avläsningarna speciellt mycket utöver det.

  Men i den senaste omgången blev det i alla fall lite extra rörelse. ÖSK vann sin match i Uppsala, medan alla bottenlagen förlorade sina matcher. Och vips försvann sex stycken haggometrar.

  Kvalplatsen hålls för tillfället av Falkenberg med 16 poäng. Det återstår 9 omgångar att spela, vilket vid seger i alla dessa matcher ger ytterligare 27 poäng. Falkenberg skulle alltså kunna nå upp till 43 poäng om de vinner resten.

  För att ÖSK med sina 25 poäng skall vara säkra på att komma före Falkenberg behöver man således ytterligare 19 poäng. Haggometern står alltså i nuläget på 19 haggometrar.

  ÖSK har en väldigt tuff avslutning på säsongen så det gäller i högsta grad att redan nu trycka ner Haggametern så mycket det bara går.


  Omgång 10.

  190520.
  Tack vare den lite överraskande vinsten i Östersund tog ÖSK steget upp till 11:e plats. Avståndet ner till platsen under kvalstrecket där GIF Sundsvall återfinns är dock bara 3 poäng. Om Sundsvall vinner allt i de återstående 20 omgångarna kommer de att avsluta årets Allsvenska med 68 poäng.

  69 poäng är alltså noteringen som ÖSK måste klara av för att vara säkra på att hålla sig kvar i Allsvensken inför skördeåret 2020. För att nå dit behöver ÖSK (som står på 11 poäng) hämta in ytterligare minst 58 poäng. Det ”räcker” alltså i nuläget med ytterligare 19 vinster samt en oavgjord match för att nå det målet.

  Bottenstriden efter omgång 10

Haggometern 2019 – omgång 21


Helige Hagges Helgdag infaller den dag då ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.


Förra året kunde vi uppleva frälsningen genom Helige Hagges försorg redan efter omgång 26. Frågan är hur det kommer att gå i år.

Med risk för att jinxa allt och lite därtill har jag dammat av Bloggens Haggometer för att hålla koll på hur ÖSK står sig i den allsvenska överlevnadsstriden.


Omgång 21.

Det har väl inte hänt så värst mycket med Haggometern sedan den senaste avläsningen. Tidens tand knaprar förstås successivt på bottenlagets marginaler, men ÖSKs resultat har inte varit bra nog att påverkar avläsningarna speciellt mycket utöver det.

Men i den senaste omgången blev det i alla fall lite extra rörelse. ÖSK vann sin match i Uppsala, medan alla bottenlagen förlorade sina matcher. Och vips försvann sex stycken haggometrar.

Kvalplatsen hålls för tillfället av Falkenberg med 16 poäng. Det återstår 9 omgångar att spela, vilket vid seger i alla dessa matcher ger ytterligare 27 poäng. Falkenberg skulle alltså kunna nå upp till 43 poäng om de vinner resten.

För att ÖSK med sina 25 poäng skall vara säkra på att komma före Falkenberg behöver man således ytterligare 19 poäng. Haggometern står alltså i nuläget på 19 haggometrar.

ÖSK har en väldigt tuff avslutning på säsongen så det gäller i högsta grad att redan nu trycka ner Haggametern så mycket det bara går.


Omgång 10.

190520.
Tack vare den lite överraskande vinsten i Östersund tog ÖSK steget upp till 11:e plats. Avståndet ner till platsen under kvalstrecket där GIF Sundsvall återfinns är dock bara 3 poäng. Om Sundsvall vinner allt i de återstående 20 omgångarna kommer de att avsluta årets Allsvenska med 68 poäng.

69 poäng är alltså noteringen som ÖSK måste klara av för att vara säkra på att hålla sig kvar i Allsvensken inför skördeåret 2020. För att nå dit behöver ÖSK (som står på 11 poäng) hämta in ytterligare minst 58 poäng. Det ”räcker” alltså i nuläget med ytterligare 19 vinster samt en oavgjord match för att nå det målet.

Bottenstriden efter omgång 10

Helige Hagges Helgdag

Helige Hagges Helgdag är en märkesdag som de Svartvita Kubanerna i Stockholm instiftade år 2017. Den infaller årligen den dag som ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.

Med två storsegrar på raken och med ett visst avstånd etablerat till kvalplatsen är det dags att ta fram Haggometern ur det förvaringsutrymme där den placerades förra hösten i avvaktan på bättre tider.


Omgång 17.
Kalmar FF.
Kalmar FF ligger för närvarande på kvalplats med 13 poäng. Det återstår för dem (och de flesta andra) 39 poäng att spela om. Vinner de alla dessa matcher kommer de att sluta serien med 52 poäng. ÖSK som har 20 poäng behöver således ytterligare 33 poäng för att vara helt säkra på att hålla sig kvar i allsvenskan (med avseende på Kalmar FF). Vilket alltså innebär att ÖSK måste vinna 11 av de återstående 13 matcherna. Det behövs med andra ord en typisk #ÖSK-höst.

Falkenbergs FF.
Nu är det dock inte så enkelt, vilket det som bekant sällan är. Det finns ju fler lag i serien och de spelar dessutom mot varandra. Ett av dessa lag är Falkenbergs FF som har 14 poäng. Om Kalmar vinner samtliga sina återstående matcher kommer inte Falkenberg att kunna göra det. De kan i så fall bara vinna max 12 matcher, vilket skulle ge dem ytterligare 36 poäng. De slutar i så fall allsvenskan med 50 poäng. ÖSK behöver alltså bara ta ytterligare 31 poäng för att vara säkra på att hålla Falkenberg bakom sig (i det fall som Kalmar vinner allt de har kvar). Det är omöjligt att både Kalmar FF och Falkenbergs FF tar fullt antal poäng eftersom de ännu inte mött varandra.

Helsingborgs IF.
Skåningarna har 17 poäng. Om de vinner samtliga sina återstående matcher utom mot Kalmar och Falkenberg kommer de att ta 33 poäng till. De får i så fall 50 poäng – samma antal poäng som för Falkenberg enligt ovan. För ÖSK gäller alltså att Haggometern fortfarande står på 31.

Det finns säkert andra kombinationer som jag inte klurat ut. Jag nöjer mig dock med att deklarera att vid avläsningen efter de 17:e omgången så står Haggometern på 31