Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020: Bäckström till Malmö – ersätts av Gazimba

Dagens övergång kom onekligen som en bomb. Daniel Bäckström lämnar ÖSK för att i stället fortsätta som assisterande tränare i Malmö FF. Ersättaren är redan klar. Det blir Vitor Gazimba, en 32-årig portugis som senast tränade norska Kongsvinger.

Det hela började uppenbarligen i Malmö som behövde en ny assisterande tränare. De kontaktade ÖSK och/eller Daniel Bäckström. ÖSK verkar inte ha varit helt ovilliga att släppa sin tränare, men ville först ha klart med en ersättare innan övergången kunde ske. Efter ett snabbt rekryteringsarbete bestämde sig ÖSK för Gazimba och Bärckström fick tillåtelse att lämna lagom tills dess att Malmö FF ger sig iväg till Marbella för sitt försäsongsträningsläger. ÖSKs nya tränare kommer till Örebro idag, får ett överlämnande av Daniel Bäckström i morgon (som är en söndag) och börjar sitt nya jobb på måndag. Snabba Ryck när inte Haspeln sitter på.

Lite svårt har jag nog att förstå Daniel Bäckströms val. Visst, Malmö FF är en betydligt större klubb med mer resurser till förfogande och lönen är säkert betydligt bättre i Malmö. Men hos MFF lär han sitta fast i rollen som assisterande, medan han hos ÖSK hade kunnat fortsätta en utveckling som borde ha kunnat leda till en roll som huvudansvarig – om inte i ÖSK så säkert i någon annan allsvensk klubb.

Vitor Gazimba, ÖSKs nya tränare, har gått en portugisisk väg under sin tränarkarriär., Han verkar själv inte ha varit aktiv som elitfotbollsspelare utan inledde förberedelserna för sin yrkeskarriär på universitetet. Efter att nästan ha blivit klar fotbollsdoktor värvades han till norska Strömgodset, där han under fem år var verksam i olika utvecklingsuppdrag (akademin, andralaget o. dyl). Inför säsongen 2019 värvades han till Kongsvinger som ansvarig huvudtränare. Där gick det av allt att döma rätt bra. Han tog nästan laget till en plats i den högsta norska ligan, men missade i den andra avgörande kvalomgången.  Därefter verkar han ha sagt upp sig på eget initiativ. Anledningen sägs ha varit att han och klubbledningen skall ha haft olika uppfattningar om den vidare utvecklingen av klubben. Det låter väl lite långsökt. Det var förmodligen något personkemiskt som låg bakom. Några dagar innan hade för övrigt även Kongsvingers assisterande tränare lämnat.

I Gazimba får ÖSK en tränare med akademiska meriter. Han har under sina sex år i Norge huvudsakligen sysslat med utvecklingsfrågor. Som huvudansvarig tränare för ett förstalag har han bara varit verksam under det senaste året i Kongsvinger.

Svårt att säga varför ÖSK valde honom och inte någon annan tillgänglig svensk andreman. Mirza Jelecak borde väl ha legat nära till hands, men han kanske inte ville bli assisterande igen. ÖSK med sin relativt nya ambition att utveckla för att sedan sälja yngre talanger ansåg möjligen, att Gazimbas meriter och erfarenheter inom det området vägde tyngre.

Jag tror att det här kan blir bra – under förutsättning att Gazimba är tillräckligt bra. Jag fick ibland känslan av att Kjäll och Bäckström var lite för lika för att samarbetet skulle blir riktigt fruktbart.

ÖSK: ÖSK rekryterar ny tränare och Daniel Bäckström lämnar
Malmö FF: Välkommen till Malmö FF, Daniel Bäckström!
NA: Fredrik Carlsson rapporterade från Behrn Arena. Text och videointervjuer med Wirström, Kjäll och Åström.
NA: Tränarens känslosamma avsked från ÖSK
NA: Axel Kjäll förlorar sin högra hand

Från Gazimbas tid i Norge.
191211 Kongsvinger: KIL og Gazimba avslutter samarbeidet
191211 Eurosport: Gazimba ferdig som Kongsvinger-trener
190116. Kongsvinger: Vitor Gazimba ny KIL-trener
170914. Strömgodset: Den portugisiske taktikeren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.