Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ljungska irrvägar

Lite lustigt att se Axel Kjäll och Per-Ola Ljung stående bredvid varandra på den Allsvenska upptaktsträffen.

I november 2012 tog den då 31-årige Axel Kjäll steget över från BK Forward till ÖSK. Då anställd som assisterande tränare under Per-Ola Ljung med ett speciellt ansvar för U19-truppen. ÖSK tränades sedan sommaren 2012 av Per-Ola Ljung som tagit över efter det att Sixten Boström lämnat. Alexander Axén hade då uppgiften som talangutvecklare.

Under de nästkommande åren växte sig Ljungs position allt starkare i ÖSK innan han i samband med en organisationsförändring mars 2014 fick en position, som väl påminde rätt mycket om den som Axel just har fått. Ljung blev då huvudtränare med ett nytt treårskontrakt. Han blev fotbollschef samt fick ledningsansvaret för den sportsliga verksamheten.

Redan tre månader senare i juni 2014 hade Ljung dock gjort sitt i ÖSK. Han sade upp sig och lämnade klubben under oklara omständigheter. Vad som hände och varför vet nog bara de närmast berörda. Min gissning är att han inte fick så fria händer som han ville ha och sade upp sig i vredesmod. Han kanske ville värva nya spelare med hjälp av helsingborgsmetoden (alltså för pengar som klubben inte hade). Axén tog över huvudansvaret hos ÖSK och Axel fortsatte som assisterande.

Ljung bytte klubb till GAIS. I samband med det sade han att kände att han gjort klart med allt han kunde göra i ÖSK. (Tre månader efter att han fått huvudansvaret för ÖSKs fotbollsverksamhet – snabbt jobbat). Han ville komma närmare familjen och därför tog han ett jobb i Göteborg.

I GAIS gick det inte så bra, utan det blev sparken året därpå (oktober 2015) med klubben indragen i Superettans nedflyttningsstrid.

År 2016 var han tillbaka i Helsingborg och då som individuell talangutvecklare. När sedan Henrik Larsson sedan fick sparken efter misslyckandet och nedflyttningen till Superettan hösten 2016 blev det Per-Ola Ljung som tog över. Han fick då äntligen det jobb han tyckte att han skulle ha haft redan år 2012. Men då blev han inte huvudtränare utan han fick sparken. Oklart varför – förmodligen blev han osams med sportchefen Jesper Jansson. Eller något åt det hållet.

Efter två år i Superettan hade han förra hösten fört Helsingborg tillbaka till Allsvenskan. Och idag stod han alltså bredvid sin före detta assisterande tränare som just utsetts till ÖSKs Manager samt ”förhördes” av sin före detta talangutvecklare. Så kan det gå och jag antar alla tre är nöjda med sina nuvarande positioner.


Tillägg.
Under årens lopp har P-O Ljung blivit något av en uppstigningsexpert från Superettan till Allsvenskan. Han har gjort den resan hela fyra gånger. Två gånger som spelare med Helsingborg och Landskrona och som tränare med först ÖSK och sedan med Helsingborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.