Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2018/19: Tranberg väntar på besked

NA har följt upp statusen för ÖSKs höstlån Viktor Tranberg. Den unge dansken lånades in i somras efter det att Brendan Hines-Ike såldes till Belgien. Utöver låneuppgörelsen innehöll överenskommelsen med danska Nordsjälland en option som gav ÖSK möjligheten att köpa loss mittbacken för 1,6 mkr (eller däromkring).

Jag kan tänka mig två anledningar till att ÖSK inte tagit kontakt med Tranberg (om nu detta påstående stämmer fullt ut).

Det kan mycket väl vara så att ÖSK försöker få in någon annan mittback. I ÖSKs studioprogram diskuterade Axel Kjäll för några veckor sedan ÖSKs alternativ. Jag skrev då: Valet står mellan två vars kontrakt gått ut (Ring och Tranberg) samt dessutom en eller rent av två spelare som kan komma in utifrån.

Om ÖSK försöker värva någon annan och innan Ring bestämt sig kan man ju inte gärna säga till Tranberg, att man visserligen är fortsatt intresserad av honom, men bara som ett andrahandsalternativ om man skulle misslyckas med förstahandsalternativen. När det gäller den eller de externa spelarna man ser på behöver det inte vara så att de är förstahandsalternativ. Det kan lika gärna vara alternativ om det inte blir någon förlängning med vare sig Ring eller Tranberg.

Det kan även vara så, att ÖSK försöker förhandla bort eller i alla fall ned den option som man fått. Det var ju onekligen rätt förvånande när det visade sig att det fanns en option på det för ÖSK förhållandevis höga beloppet 1,6 mkr. Det är ju inte sådana spelaraffärer ÖSK normalt gör. Definitivt inte motiverat för en ung okänd dansk som inte får speltid i sitt lag.

Jag tror att det snarare rör sig om vad jag brukar kalla en Riku Riski-option. Alltså en option som ÖSK låter det utlånande laget få för att affären ur deras synvinkel skall te sig attraktivare. När ÖSK lånade Riski från Widzew Łódź lär det ha funnits en option på 1 mio Euro för ett lossköp av Riski. Ett belopp som ÖSK inte hade och som de inte hade utnyttjat även om de haft pengarna.

Så det kan mycket väl vara så att ÖSK förhandlar med Nordsjälland om en övergång med en betydligt beskedligare övergångssumma. Avgörande för hur det blir med den saken lär vara hur danskarna ser på behovet av att få tillbaka Tranberg. Om de redan är nöjda med sin mittbacksbesättning går de kanske med att släppa honom för att på så sätt bli av med kostnaderna av att ha honom i truppen.

Jag tycker att ÖSKs prioriteringslista borde se ut på följande sätt.

 • 1. Förläng med Ring. Lyckas man med det har man en spelare som både kan spela mittback vid behov, men även längre fram längs vänsterkanten. I så fall behövs inte Tranberg. Problemet med det är att Ring vill känna sig ”säker” på en plats i startelvorna och det är nog inte något ÖSK kan ställa i utsikt för närvarande. I alla fall inte så länge Granlund spelar på vänsterkanten (trots sin högerfot).
 • 2. Om det inte blir något med Ring så försöker man få Tranberg till ett kraftigt reducerat pris. ÖSK kommer aldrig att kunna betala något miljonbelopp för honom. De pengarna finns inte. De får väl i stället ge danskarna en generös vidareförsäljningsklausul.
 • 3. Om varken 1. eller 2. går att genomföra ser man sig om efter en extern spelare.

  Men givetvis kan det gå på ett helt annat vis. Det kan mycket väl hända att det ”dyker upp” ett tillräckligt bra externt alternativ som man kan få in i truppen inom de budgetramar som finns. I så fall faller Tranberg bort och kanske även Ring. Även om jag för min del tycker att man skall förlänga med Ring ändå om denne själv vill det. Sebastian är tillräckligt bra för att motivera en plats i truppen även om det är fullbelagt i backlinjen.

  NA (Betalvägg): Viktor Tranbergs ÖSK-framtid hänger på ekonomin
  NA (Betalvägg): Succébacken stannar gärna i ÖSK – väntar på besked

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.