Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2018/19: Miljonoption på Tranberg

FotbollDirekt skriver idag en del om Viktor Tranberg och den option som ÖSK har att köpa loss honom från hans klubb Nordsjaelland. Enligt FD, som väl fått information från någon agent som på ett eller annat sätt är inblandad i lånet/den tilltänkta övergången så uppgår optionen till ca. 1,6 mkr.

Det är ju rätt mycket pengar för en klubb som ÖSK. Förmodligen betydligt mer än vad de normalt ger ut vid en spelarövergång. Å andra sidan så visade ju försäljningen av Brendan Hines-Ike, att det kan gå att tjäna en del även på försvarsspelare.

Att knyta till sig Tranberg som fyller 22 nästa år på ett treårskontrakt, låta honom utvecklas i ÖSK i två år för att sedan sälja honom det tredje skulle vara fullt möjligt. Tranberg gör det mycket bra och kommer utan tvekan att utvecklas ytterligare med mer speltid och rutin.

FD har talat med Magnus Sköldmark som givetvis inte vill kommentera saken närmare.
– Han har motsvarat de förväntningarna vi hade när vi som en start fick möjlighet att ta hit honom på lån. Att komma som ung spelare till ett nytt land och en ny klubb är alltid en utmaning, men han har klarat det bra. Han är här nu och han gör det bra, så får vi se sedan, säger Sköldmark till FotbollDirekt

Men det finns en annan aspekt på den eventuella värvningen. ÖSK förlängde nyligen Michael Almebäcks kontrakt med tre år fram till och med år 2021. Om man ger Tranberg ett liknande kontrakt så begränsas spelmöjligheterna för de yngre mittbackar som ÖSK för tillfället har i truppen (Brorsson) och akademin (Andersson, Bergmark och möjligen även Windahl). De behöver speltid för att utvecklas och bli attraktiva på spelarmarknaden.

Just att utveckla egna spelare från akademin så att de så småningom kan ta utomlandssteget i sin karriär verkar ju vara en del av ÖSKs plan att öka intäkterna. Då kan man inte blockera mittbacksplatserna med andra spelare. Arvid Brorsson som gått skadad så gott som hela året blir 20 nästa år och behöver ha en ordinarie plats i laget. Helmer Andersson fyller 18 och bör väl få ett knippe matchen vid lämpliga tillfällen. För Niclas Bergmark som fyller 17 nästa år är väl inte behovet av A-lagsspel lika akut, men år 2020 kommer det att vara det.

Ett idealiskt scenario skulle i så fall vara, att ÖSK inte förlänger med Tranberg. Brorsson tar plats som ordinarie nästa år. År 2020 har Martin Lorentzsons kontrakt gått ut och då kan man fylla på med Helmer Andersson i backlinjen. Som reserv för mittbackarna behåller man Fabio, som inte lär vara alls lika dyr att ta in som det skulle vara att lösa och behålla Viktor Tranberg. Dessutom finns ju Sebastian Ring tillgänglig som uppbackning (om han väljer att fortsätta med ÖSK).

Om ÖSK tror, att Arvid Brorsson kan ta hand om den tredje mittbacksplatsen nästa år finns det egentligen ingen anledning att behålla Tranberg trots dennes kvaliteter. Det är viktigare att se till att det finns spel- och utvecklingsmöjligheter för klubbens egna talanger.

FotbollDirekt: Kan köpa loss spännande danskimporten i december – så mycket kostar han

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.