Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2018/19: Rogic Time i vinter?

NA skrev igår en del om Filip Rogics kontraktssituation. Eller snarare runt om kontraktssituationen. Rubriken ”ÖSK:s plan för Filip Rogic” ger intrycket att det redan finns en plan för hur man tänker göra. Men inte mycket mer än vad som verkar vara ett generellt uttalande från Simon Åström backar upp det påståendet.

– Spelare som har ett år eller mindre kvar på kontraktet vill vi antingen sälja eller förlänga med, oavsett vilken spelare det är istället för att de går som bosman, säger ÖSKs VD.

Nu har det mig veterligt aldrig inträffat, att man av denna anledning sålt en spelare med ett år kvar på kontraktet. De utförsäljningar som skett av spelare som inte vill förlänga har inträffat under sommaren, då bara en halv säsong återstår.

På sätt och vis finns det väl en del som talar för att det skulle kunna vara fördelaktigare för ÖSK att sälja under vintern. Då har man betydligt mer tid på sig för att spela in en ersättare än om övergången sker under sommaren. ÖSK är i det senare fallet mitt uppe i seriespelet och tiden för nyförvärvet att lära sig lag och spelsätt inte är så lång.

Nackdelen med en vintertransfer är att aktiviteten på de kontinentala spelarmarknaderna är rätt begränsad. Spelarövergångarna under vinterfönstret handlar mest om kompletteringsköp, samt om klubbar som hamnat i en svår ligasituation och helt enkelt ”måste” förstärka. Inte den bästa destinationen för en spelare med ambitionen att bli utlandsproffs och ofta handlar det dessutom om klubbar med svag ekonomi.

När det gäller Rogic har man dessutom ännu inte kommit så långt att man bestämt sig för hur man skall göra. NA skriver, att ÖSK hade en diskussion med spelaren och hans agent för ungefär en månad sedan. Då bestämde man sig för att avvakta med frågan tills dess att säsongen är avslutad.

För Filip Rogic, som ju tidigare deklarerat, att han gärna vill bli utomlands börjar tiden på sätt och vis bli knapp. Han fyller faktiskt 26 nästa år och har klart passerat stadiet som ung och lovande talang. Klubbar som är intresserade av honom i nuläget är det inte på grund av hans utvecklingspotential, utan för att de har ett hål någonstans i sitt lagbygge som de hoppas att han skall kunna täta.

Detta begränsar nog även de länder som intresserade klubbar kan återfinnas i. Jag skulle tippa på att det i så fall kan handla om en klubb från Sverige, Norge eller Danmark. Möjligen en klubb från den nedre delen av ligorna i Belgien eller Nederländerna, som har användning för en rivig mittfältare som dessutom är bra på att göra mål på stopptid.

NA. (Betalvägg): ÖSK:s plan för Filip Rogic – sälja eller förlänga redan i vinter

Mitt tips: Varken eller. För litet intresse för köp och Rogic vore ju ”dum” om han förlängde ifall han fortfarande vill utomlands.

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.